Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2021 22:31 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 248 ПОД ЕДИН ПОКРИВ
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 386 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.01.2021 22:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 248
Под един покрив

image


Тя е навсякъде!
Навсякъде около нас и вътре в нас, възпитана, отгледана, целенасочено манипулирана, жива, дисциплинирана и…. несанкционирана! Крещи с всяка наша постъпка, с всяко наше действие или бездействие, различна, защото сме различни, самостоятелна, защото отглеждаме при различни условия несъвършените си гени - наши и наследени!

Ние живеем под един покрив с агресията!
*
Ще ми се да вярвам, че не са малко съгражданите ни, които виждат непрекъснатите, понякога избухващи и с неутолима жажда, прояви на агресия! Те заливат и мокрят сухите крачоли на човека в плитките води на демокрацията по нашите земи, в локвичките, събрали малкото вода, след падналия дъждец в началото на последното десетилетие на миналия век и неочакващи, с отворени очи - изгрелите тогава слънчеви лъчи да ги превърнат отново в изпарения, подобни на безплътните илюзии и мечти на мнозина от манипулирания и наивен народ. Виждат, вероятно и леността, и апатията, сякаш, нарочно обзели всички, възпитани и отгледани, да бъдат такива, откакто - се помнят! Чувстват безхаберието и арогантността му, останали в приспособимия ни робски характер и той - наследен от хилядолетията живот, сами и с други етноси.
*
Прекалено дълго живелият български етнос се е опитвал, но рядко се е налагало да приобщава другите етноси. Живял е нормално с повечето от тях, но, никога не е успял да стори това с циганския, дошъл от Индия и Пакистан по нашите земи, преди около седем-осем века, заедно с войсковите обози на първите турци-наемници, стъпили тук. Не е успял да го привлече към своя начин на живот, да го научи на сладката си и уханна кухня, на прастарата си култура, на упорит труд и хъс за образование, нито на своята религия. Не е успял, няма и да успее, защото не можеш да дадеш нещо насила, ако, никой не иска да го вземе! Всички възможности са използвани, а опитите са били и ще бъдат неуспешни!
*
Подчинил е само себе си - на всякаквите чужди интереси, за които можете да се сетите, а те не позволяват да възпитава и приобщава на своя глава, защото манипулаторите недобронамерено пазят правата на това единение, на конвергенцията като политически инструмент, за себе си или пак чрез народа, но след внимателна манипулация и възпитание! Сякаш, той не е един от най-старите на земята, та така - стръвно и упорито го обработват, но може би - тъкмо, заради това!
За да могат тия да развяват знамената на културата и технологиите, които той е създал, присвоявали и афиширали ги като свои! Гърци, сърби, македонци, руси, турци …
За да могат да черпят сили от силите, бликащи от недрата на духа и сърцата на хората му, сраснали се с корените си със земята на дедите си!
За да насаждат измамно в разума, на последно дошлите на света и непознаващи древността на човечеството народи, че българите са варвари, а те гениите му! Коварно и подло, крадливо!
Търся думите, които най-добре и концентрирано, биха изразили хилядолетните перманентни кражби на интелектуална собственост, съпътствани от унищожение на всичко, което крещи, когато до него се докоснат ръцете на недоброжелатели, на крадци и елементарни плагиати!
*
И днес сред циганското малцинство има общности, които сме приели, и които са почти на висотите на изискванията ни за труд, за чистота, за поведение, за образование ... и за, какво ли още не, дори, за философията на живота, нищо, че си носят белега от цвета на кожата. Но, нали и сред нас има мързеливи, нечистоплътни телом, и духом, необразовани, и безочливо крадливи, и дори, с по-тъмна кожа.
Искам да говоря не за тях, а за другите, различните, очебийно различаващите се, нежелаещите да живеят като всички ни - носителите на „циганизацията“ хора, а мисля и разсъждавам, и за толкова оглушителното мълчание на всепоглъщащото, и търпеливо до апатия, съвременно българско общество.
*
Забелязвате ли циганизацията сред нас, в града и държавата?
Забелязвате ли, как постепенно - като тъмнината на черното, циганизацията, както определям това невидимо действие на вулгаризация, плъзна и завзе душата и бита ни, заседна абсолютно във всички? Мръсотията в телата и душите на хората стана, като че ли неспасяема, жадна и неутолима, агресивна, дори фотографски прецизна! Неунищожима!
Особена, защото се използва от манипулаторите с недоброжелателност и зли помисли! И особено видна при децата, и подрастващите.
Непрекъсната манипулация в няколко столетия! 
Не я ли виждате, не усещате ли отвратителния й дух?
Не разбирате ли, че тя ни води със скоростта на най-тъмното от тъмнината на Космоса в посоката на черните води на реката, отнасяща всички в Долната земя, същата тая, която се влива в калта й - за да ни сближи с низостта на крадците и плагиатите, нейните обитатели? Решили са да ни закарат и нас, най-накрая там, защото вече няма, какво да крадат. Направиха ни такива, каквито са те - непродуктивни и крадци. Разбирате ли, усещате ли непочтените им намерения и действия?
*
В близостта си етносите, които живеят заедно, образно - под един покрив, винаги създават условия за преплитане и присвояване на елементи от бита на другите, на еднаквост в отношенията им към общите човешки проблеми. Тогава се наслагва и прозвучава хармонията на разбирателство, и еднаквост при оценката на живота, но днешното налагане и манипулирано усвояване на агресивността, казвам го твърде меко и внимателно, от едно малцинство от различни етноси и не само, чуждо на приетите норми и ред на живота на обществото, е озадачаващо и вредно! Напълно е загубена правилната посока в развитието на народа! Нарочно възпитано, това състояние е уникално за всяка човешка общност!
То е абсолютно опасно, то е абсурдно! Това е пропадане!
*
Приемам, че разбирате и че отдавна сте го отбелязали със сензорите си, че сте разсъждавали за опасното състояние, в което изпадна народа. Виждате пагубното влияние върху младите и децата! А агресивността е многолика и е вечно будна, зла, кал от калта на локвата на окаляните!
Но, защо мълчите?
Защо мълчите, нали сте каймака на обществото?
Защо си позволявате това?
Колкото и пъти да попитам, все ще са малко! Да не би да живеете далеч - на остров Тасмания, заедно с двуутробните животински изключения или в Патагония - на студено и безлюдно, та да не ви засягат тези грозни метаморфози? Тези, предупреждаващи обществени трансформации?! Да не сте се преродили в чукчи, както това се опитаха да направят, чужди и наши лъжеисторици, с българите, като им прекроиха, подобно на изкусни неврохирурзи, тялото и главата, а накрая им присвиха и очичките, та ги изпратиха объркано и малоумно, чак в сърцето на Азия, да търсят „липсващите“ си културни и генетични корени там, въпреки, че никога не са напускали, нито за миг, територията си, в това число и хилядите квадратни километри от другата част, изядена от гладните ни съседи, земя  - извън днешните ни граници!? Ако сме индо-европейци, защо не се разбираме с циганите на цигански? Как те помнят, а ние сме „забравили“ своя език? Ако сме славяни, защо всички ползват българската азбука, а не индо-арийска, славянска или някаква друга, каквато и да е? Като сме ползвали елинската култура, защо не пишем и не говорим на елински? Защо, никой от изброените и много други не притежават свой, толкова стар, автентичен фолклор? Защо, никой не притежава такова автентично наследство, като нашето, защо - никой не притежава „Веда Словена“, ако изобщо и вие сте чували нещо за нея? Защо е изопачена и напълно невярна еволюционната история на народите, в чий интерес е създадена - променена, невярна, измислена?
*
Ще отговоря така -
Защото предците ни са дали културата и разнообразното си творчество, металознанието и металургията, фолклора и шевицата, нестинарството и знанията за духа и богатствата на природата, дали са кухнята, сечивата и материалите за строителство, и ваятелство, за корабостроене и плаване, както и риболовството - на всички бели и дългоноси! Дали са песните и легендите си за небесното и подземно царство, заедно с всичките си богове, за да ги наподобят и да се хвалят, като най-долнопробни плагиати, от съжаление към творческата им немощ! Дали са им възможност да крадат и ползват всички постижения, и най-вече, на имитаторите от юг! Защото са взели богатствата на траките и са ги приписали в своя полза, като пладнешки хайдуци, като днешните, известни на всички крадци? Дори - народните предания за войната на гладните и босите срещу богатите тракийци от Троя! Сякаш тази земя е като действащ вулкан и непрекъснато бълва огнената си магма, за да я ползват с времето всички и за да престанат да ни крадат като малоумни, защото лава има за всички! Но на крадеца, никога не му е достатъчно откраднатото и продължава да краде, дори мечти, дори, денем, когато спи. Затова, все пак, искам да знам -
До каква степен на непотребност са манипулирани вашите знания, до какво ниво са оставени правата ви да разсъждавате?
Пречели ви някой?
Къде са умните - еманацията на културата и хилядолетията живот на народа, живели и живеещи, макар и трудно, тук?
*
Очевидно ще трябва да живеем с всички, дори с циганите, заедно и разделени – все по същият път! Можем да вървим, но с тяхна помощ, защото те трябва да се „интегрират“! Питали ли сте се, защо ги оставихме гладни и боси, без образование, без занаят, без средства за елементарен живот, защо бе необходимо да ги преименуваме, защо приехме, че са жители на Вечния град? От какъв зор, та повечето не са стъпвали там и едва ли ще стъпят? Къде се загубиха традиционните им занаяти, владени от предците им, носители на бронза за човечеството? Защото не искаме да се „грижим“ и за тях ли, или защото ги зарязахме, като хуманисти и интернационалисти? 
Някъде около 40-те години на миналия век, един кмет на София забрани навлизането към центъра на града от съществуващата и днес, улица “Опълченска“ на изток, на граждани от цигански произход в недобър вид. Не заради друго, а за да изглеждат и приличат града и гражданите му, на европейските примери и за да ги научи, че тази виртуална граница може всеки да я премине, стига да е като останалите и с тяхното поведение!
Как, питам се днес, за седемдесет-осемдесет години, градът бе залят от немити и крещящи, агресивни и малокултурни индивиди, не само от цигански произход, които наложиха своето агресивно поведение над целия град и апатичното му население?
Питам се, как да се измъкнем от калта на блатото на абсолютната циганизация? Как да го направим, нали, уж сме свободни и можем да постигнем всичко, което ни е нужно?
Питам се, но не знам, дали, не съм сам с питането си, защото вие мълчите!
А циганизацията е повсеместна, расте и необезпокоявана навлезе безпрепятствено навсякъде, дори - във властта на града и държавата, казано метафорично! Кажете нещо полезно по въпроса, направете нещо заедно, всички и престанете с бойкота, с неразбираемото си мълчание и бездействие! Нали, искаме доброто и прогресът да побеждават!
*
Защо днес, всичко у нас се е циганизирало, вместо да е обратното – в естествена полза и за цигани, и за арменци, за евреи и руснаци, за араби, за куцовласи, ареани и турци, за българи и всички, живеещи тук заедно – от Тимок и езерата край Охрид и Преспа - до Черното море, и от Дунав, и севера над него - до Бялото?
Защо победи простотията и неграмотността, арогантността и крадливостта, заедно с агресивността им? Питам се и си отговарям – който идва от калта, винаги жадува за нея! Обсебен е завинаги!
Защо тия сили са навсякъде в живота и ни тормозят, и ни дърпат, все към миналите, все - към тъмните столетия и територии, все - към лепкавата кал и локвата?
Защо бяха допуснати в училището и нематериалната ни култура, нали, децата са бъдещето, а културата се гради трудно и единствена остава, слели се днес с чалгата, на фалшиво пеещите едрогърдести певици и елементарните „творци“ от Плевенско?
Защо чалгата покори хилядолетната българска народна песен?
Защо промени трупаната хиляди години българска кухня?
Откъде изскочи „елегантното“ облекло на спортистите, станало официално за голяма част от народа?
Защо промени вкуса му към кича и разновидностите му, вместо към красивото и елегантното?
Защо, ще попитам тихо, за да не ви засегна и обидя, защо и кой насади „мутро-барока“, по находчивото определение на народа?
Кой изкриви до неузнаваемост световно-приетите естетичните критерии за творци и изпълнители? Кой определи тия, парадоксални по своя израз политически прояви, действия и образите на поредиците участници в тях?
Не питам, кой ни окраде и продължава да го прави, защото това е световно известно. Питам, кой и защо промени до неузнаваемост, доскоро моралния и нравствен народ? Питам, кой позволи да се циганизира и да пропадне, пазеният като очите му, толкова хилядолетия, морал? За да могат, вчера появили се на белия свят народи, да ни гледат с пренебрежение и отгоре!
Кой харесва злото?
Аз знам, а вие?
Огледайте се, защото предстоят промени, озадачаващи, но необходими! Задават се и вярвам, че ги виждате и усещате, грохотът им кънти вече, от далеч! Имам още много въпроси, започващи със защо и отговори, но смятам, че е по-правилно вие да си ги задавате и да си отговаряте, ако искате и ако можете.
мп / 14 - 17.01.2016 г.
image




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381126
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031