Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2021 20:08 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1054 ПАЛАМАРКА
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 331 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.02.2021 21:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1054 
ПАЛАМАРКА

Независимо, че техническата власт на София аспирира "идеите си" за бъдещето на града от поредицата "Градски ескизи", а даже и наименованието на проекта-пророк - "Визия за София", тя и авторите й не успяха да преглътнат хапчето, тъй като размислите в тях, нескромно казано - превъзхождат, не само, обединените им професионални знания и творчески потенциал, но се различават и по необходимото за всеки човек, особено - за твореца, качество на самооценка. Изглежда, не са го притежавали, защото можеха да разберат, че много по-стари колеги от тях, с много повече интелектуален и професионален багаж в главите си, са се пазили от възможността да пророкуват бъдещето на града, изпитвайки огромна отговорност към обществото и страхопочитание към изменчивата му природа.

Но, както казва Карло ЧиполаГлупакът е човек, чиито действия водят до щети и загуби за друг човек или за група хора като, при това, не му носят полза и често се обръщат срещу самия него.

Когато глупаци управляват развитието на града, те "нанасят щети, без да имат ползи, унищожават благата" и възможностите му, без да съзнават, дори, а градът и обществото обедняват.

Особено, градът!

И не само материално, но - и духовно, морално и културно, и етично, защото средата е обезценена!

Прибавете към тези колеги и аматьорите от политическите партии, и с право ще се хванете за главата! Вероятно и вие сте преценили безпътицата пред града, и гражданите му, ако сте прочели някои от ескизите!
мп

*****************************************************************************************************

 

СОФИЯ СЕ РАЗРАСТВА С УСВОЯВАНЕ НА НОВИ ТЕРЕНИ

19.02.2021 / 15:28 - CityBuild.bg

Районът с най-много издадени разрешения е "Витоша".

Инвестиционният интерес следва предвижданията на Общия устройствен план (ОУП) на Столична община и градът се разраства като усвоява нови терени. Те са основно част от южните, гранични на компактния град територии, или са извън строителните граници на София, което е видно от регистъра на издадените разрешенията за строеж. Районът с най-много издадени разрешения е "Витоша", в който от 2010 г. до октомври 2020 г. са издадени 684 разрешения за жилищни сгради от общо 3 575 за СО. Това са близо 20% от всички разрешителни за срок от 10 години. На второ място се нарежда район Панчарево с 409 издадени разрешения за строеж, или 11% от общия брой. Следват районите "Лозенец" (с 274 издадени разрешения, или 8%), Нови Искър (с 227 издадени разрешения, или 6%) и Банкя (с 213 издадени разрешения, или 6%).  
Наблюдава се интензивен инвестиционен интерес и от двете страни на южната дъга на Околовръстното шосе, която привлича както шоуруми и офис сгради, така и големи жилищни комплекси. Тази тенденция се забелязва и при разрешенията за строителство в районите "Младост", "Студентски", "Лозенец", "Триадица" и "Овча Купел". Анализът показва, че като най-застроени могат да бъдат определени централните квартали, "Хладилника" и "Белите брези". Следват кварталите в южна и източна посока - "Подуяне", "Изток", "Изгрев", "Лозенец", "Стрелбище", "Гоце Делчев", "Борово", "Лагера". Сред по-слабо застроените квартали се отличават "Овча Купел", "Дружба", "Модерно предградие", "Орландовци", "Левски В" и "Левски Г", както и Драгалевци и Симеоново, към които през последните години се наблюдава сериозен инвестиционен интерес. 
Необходимо е ОУП да се преосмислят териториите за ново строителство и параметрите на застрояване в тях, като се съобрази с наличната инфраструктура. По този начин ще бъдат избегнати проблемите, възникнали през последните години в някои южни квартали на София във връзка с интензивното строителство и невъзможността общината да навакса с реализирането на необходимата публична инфраструктура. Пълният анализ на тема "Селищна мрежа, застроена среда и устройство на територията" можете да видите на интернет страницата на Програма за София.

Анализът е част от мащабно и задълбочено проучване на различните аспекти от градското развитие на София, което "Софияплан" ще представя поетапно през следващите седмици. Проучването е първият етап от подготовката на Програма за София - новият план за интегрирано развитие на Столична община, който ще насочва програмно финансиране от Европейския съюз за периода 2021-2027. Целта на Програма за София е да бъдат избрани най-аргументираните и необходими на града проекти, които са реалистични за изпълнение и имат ясно обоснован бюджет, срок и източници на финансиране. 
Програмата ще стъпва върху дългосрочната стратегия за развитие на столицата и крайградските територии до 2050 г. - Визия за София, като ще развие в детайл и конкретизира стъпките и мерките, заложени в нея. Освен това екипът на "Софияплан" прилага опита и познанията, придобити от участието си в европейската мрежа Com.Unity.Lab, която подпомага политиките за социално и териториално сближаване в градовете. При съставянето на анализите са надградени проучванията на Визия за София, публикувани в началото на 2019 година. За целта е събрана по-актуална и по-детайлна информация от разнородни източници и са изследвани повече индикатори за оценка на градското развитие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1397916
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930