Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2021 10:01 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1064 Не свързани мисли 139
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 484 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.03.2021 20:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1064 
Не свързани мисли 139

 

 image

 

Знае се, че хората и човешките раси се различават помежду си, че отчетливи са видимите и невидимите им качества, и … недостатъци. Знаем, че на земята няма еднакви по ум и по физика хора. Творецът е създал, дори, различни по дължина пръсти на ръцете ни, за да покаже безкрайните различия.

Въпреки това, все още, съществуват хора и организации, които се опитват да измамят и продължават да мамят наивните, със своите философски и политически догми - пропагандиращи изравняване на пръстите като преди това, се опитват да ни подравнят по височина, по тежест, по начин на мислене, а накрая се стремят и да ни „усъвършенстват“! Днес, богати и много богати се стремят насилствено да надстроят качествата на човешките гени, употребявайки ги, съобразно своите надценени възможности.

Разбира се, знаем - че, колкото и да моделират унаследеното, не биха могли, по никакъв начин, да ни променят, независимо богатствата си, освен, ако … не използват коварни болести или смърт. Питам се, кога, как и къде биха могли да бъдат изпълнени техните намерения, и да бъдат изтребени стотици милиони хора по земята, дори – те да са откровено непълноценни или глупави?
Никой, не би могъл да отговори.
*
Преди години имаше слух, че гръцки пирати имали намерение да навлязат в южните части на българската територия и на абордаж да завладеят националната лаборатория за космически изследвания на родопския връх Рожен. Не намирах обяснение за причините, но, наскоро най-сетне вдянах. Искали са да обсебят възможностите на телескопите и да погледнат в дълбините на Космоса, за да потърсят и намерят, поне, един свой - от древните си богове, който не е бил присвоен от траки и българи!
*
Вярвам, че сте забелязали - как и колко осезателно, съвременните технологии скъсиха разстоянията между двете близки творчески професии - архитектура и скулптура. Като че ли, само градоустройственото планиране остана, единствено - обожествено и непостижимо.
*
В архитектурната професия, винаги ще съществуват степени при творческата й "употреба". Тези степени осигуряват и формират творческото й раждане, контрол и реализация. Към тях се насочват, придобилите правата да я упражняват като се ангажират и специализират за нейната най-ефективна реализация в обществена полза.
Това са и степените на допълнителната квалификация, която придобиват колегите :: 
които спомагат за овеществяване на архитектурните проекти,
които следят за опазване на приетите закони на териториалното планиране и устройство, на ергономичните и инженерни норми,
както и основните представители на професията - на творците и създателите й. Смесването на техните задължения и творчески възможности, неминуемо, води до спад в общото ниво на творчество и реализация. Те предизвикват корупция, на която се нагледахме през последните десетилетия и са огледалото, което показва културното ниво на града и обществото.    
мп




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398030
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930