Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2021 14:27 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1067 Не свързани мисли 140
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 780 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.08.2021 20:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1067
Не свързани мисли 140


image


Градът, винаги, се нуждае от съзнателната и градивна човешка помощ, за да се развива. При липсата й - той залинява, подобно на София, като София!
Нужна му е помощ, за да усъвършенства средата си, да продължи вечния си и неспирен метаболизъм, а не да линее, което се отразява зле на всички, които живеят в него и ползват услугите му. И днес, са му нужни, не само още паркове, обвързани в единна зелена структура, които да помогнат на притока на чист и свеж въздух от планините към него, безкрайно необходим на всички, които, все още, могат да дишат, но и безкрайно други несъществуващи или несъвършени функции, и услуги!
*

Ти, винаги тичаш преди нас – каза една усмихната колежка, която уважавам и харесвам като човек. Знаех това, но се зачудих, защото беше открито откровена, нищо, че думите й можеха да се отнасят и за тях, освен, за мен. Нали, бяхме част от състава на най-добрата проектантска структура, от преди години, която, едва ли, някога ще може да събере, отново на едно място и по едно и също време, толкова много и качествени проектанти – архитекти и инженери. Може и да са ми се причули думите, може и да не са се отнасяли за мен, но ги чух, защото случайно бяхме само трима, срещнали се в парка – те с бебешката количка и внуче, а аз насреща сам, както винаги. Но, може и вятърът да ги е духнал през гората и донесъл, отнякъде.
*
Скромните възможности често стават начало на велики начинания – смята Демостен, а аз ще си позволя да осъвременя мислите на философа – скромни възможности, много често застават начело на велики политически преобразования.
*
Змията, царят, тигърът, жилещата оса, малкото дете, чуждото куче и глупакът – тези седем неща, не трябва да бъдат будени от сън – пише Каутилия / 350 – 283 г. пр. н. е. /
*
Вярвам, че всички сте забелязали промяната, която настъпи в израза и физиономията на българина! Промяната е рязка и безапелационна! Нямам представа, от какво бе предизвикана, въпреки, че се досещам, но трансформацията е факт, а лицето на българина и българката, очевидно, видимо погрозняха и опростяха, омърляни в политическата помия от предишните, и като че ли, недоизживени, все още, догматични трансформации на социализма, на узрелия комунизъм и преобразилия се либерализъм,
а това е парадоксално!
Изчезна смайващата човешка красота, изчезна естествената симбиоза между интелигентността и физическата хармония, загуби се умното излъчване на очите и лицето, изчезна и чара на женствеността, а самоувереността и достойнството опростяха и се опростачиха.
Лицата на повечето от тези, които виждаме - изразяват, единствено, несъвършенства и недостатъци, ограниченост и човешка тъпота, да не кажа – и физическа грозота! Елементаризира се поведението на избраните или посочените, все – не(у)зрели индивиди, опростя, измачка се и се омърля облеклото им, изчезна неясно, как и къде - дори, интонацията на красивите човешки гласове, безвъзвратно се загуби, а дупките му се запълниха от некрасив диалектен говор на водещи и гости.
Забелязали сте - за жалост, нали!

*
Бях забравил, че и преди съм писал по тези тъжни проблеми. Припомням ги и за вас, и за мен –

Забелязали ли сте, кардиналната промяна в израза на лицето на съвременниците ни и особено, изразителността на лицата на повече от партийните членове и властта?
Забелязали сте, разбира се - простотията, изписана по лицата на познати и непознати политически субекти, на обществото на политическите журналисти, на мнозинството от кастовите бизнесмени, на директори на държавни и частни структури, без изключение?
Забелязали ли сте, нечовешкото опростачване, достигащо до грубост и безизразност, и то, само - за някакви си две-три десетилетия?

Сигурно, сте мислили и как може да се премахнат, защото притежанието им е нечовешки обидно! И се питате, къде се загуби хилядолетната физическа, и духовна красота на българката и българина, как така и защо безвъзвратно се промени и изчезна възпитанието, и моралът, и естетическото чувство? Дали, не бяха откраднати или отвлечени и те … от тоталната глупост на „политиката“?
Сигурно, заради това красотата е безсмислена, ако живее с неморалността на глупостта?!

мп

image                  
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1397507
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930