Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2021 14:08 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 753 ДАЛИ, има и други
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 282 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2021 22:20


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 753
Дали, има и други?

image

Дали, има и други, които виждат това, което виждат моите очи и анализира умът ми?

Дали и други виждат простотията, която превзе безпрекословно живота ни?
Обидно ще е, ако това приключение се основава – само, на моята непримиримост към липсата на граждански добродетели, завладяла някои от старите и масово - новите граждани.
От живота на обществото изчезна елементарното и нормално поведение в града, възпитанието, нравствеността и етичността, формирани, и възприети от поколенията, живели преди нас.
Загуби се и чувството, и бързата реакция, и преценката към средата, и отношенията между гражданите.
Напълно изчезна уважението към създаденото и натрупаното от града богатство, загуби се, дори, пиететът към красотата и хармонията към всичко, което ни заобикаля, особено видимо - към архитектурата и пространствата на градската среда! Сякаш, в града се бяха настанили чужди, нови хора - живели преди, като че ли, в гората! Появиха се и унищожители, дори, обучени за това - псевдо-архитекти и строители, но те, видимо, бяха протежета на временната власт, поддържани и толерирани от икономическите, и политическите й интереси! Тя ги зачена и роди, обучи и разви умишлено техните недостатъци – в ущърб на града и гражданите, но в своя полза! Това виждам!
И всички го виждате!
Виждате, как некадърността и корупцията се настаниха трайно в прегръдката на избраната от гражданското общество „законодателна и изпълнителна градска власт“, виждате и как тя активно работи срещу интересите му!
Виждате и инициативите, и действията на манипулаторите от специалните служби - да се противопоставят на естественото развитие на обществото, и естествената му среда!
Градът и гражданите трябва да се освободят от инсектите, полазили града и структурите на властта!
Трябва да се изчистят и да ги премахнат, заради необразоваността, и въпиющата им некадърност, алчност, и корупция, трайно настанили се сред гънките на дрехата й!

Обществото трябва самО да поеме отговорност за своето здраве и за качествата на средата, която обитава! Трябва да прекъсне възможността - употребата на власт да нанася вреда на средата, както и да манипулира отношенията на жителите към нея! Проблемите са били и остават в разума, и в ръцете на гражданското общество - на всяка демократична структура!
Крайно време е Обществото да премахне доминацията на партийните структури и техните, нестихващи, икономически интереси!
*
За да живее човек в голям град, е задължително да придобие и спазва гражданските закони като се освободи, промени и надгради използваните, до момента!
От тази промяна се нуждае всеки, при смяна на средата - заради нейния различен мащаб, заради формите и изискванията, които не приличат на предишните, сред които пришълецът е живял.
И това, не е чудно – защото, всеки град се отличава от другото населено място, както се различават, и гражданите им, едни от други. Искаш ли да си приятел с тях, е необходимо да имаш хармонични отношения с новата среда и с всеки съгражданин, а не да налагаш своите, колкото и да са съвършени, според теб. Не е логично да налагаш тяхната промяна, защото си, все още, необразован за нея, не си в достатъчната хармония и съзвучие!
За съжаление, съвременните „варвари“ постъпиха по този унищожителен начин, защото бяха поддържани, именно, от временната власт, чиито пиратски девиз „кради и нищо, не връщай“, ясно характеризира целите и поведението й! Тя работи срещу обществото и срещу себе си, дори, тъй като, и тя е консуматор на средата!
А това е свещена тъпота!
Питам се – дали, не го правят нарочно?
Може ли, да не го усещат и да не го разбират!
Може ли, да не искат или да не могат да се поучат от града и затова се стремят да го принудят - той да се промени, вместо тях ... като така, още по-драстично, се проявява тяхната селяния?!
Определението не е обидно, защото е специфично като диалекта, просто е по форма и прилича на неусъвършенстваното отношение на индивида към новата среда, и към местните жители. Прилича на артистична проява, в която, неочаквано на сцената пропяват нешколуваните гласове на изпълнители, чужди на средата, която изисква друго музициране, израз и различна култура, подобно на варварите от древността.

Може би, ни се присмиват, забавлявайки се с плахите ни опити да ги научим, да им покажем, как трябва да се постъпва при всяка обикновена ситуация, когато си сред общество на непознати и чужди, но всички те - граждани като другите! Дали и чужденците виждат нравствената, и морална дисхармония, налегнала жителите на големите ни градове или не, защото и при тях е същото?
*
Има, обаче и един друг, много по-важен проблем – дали, архитектите виждат това? Питали ли сте се, дали и как го чувстват те или и те са се приспособили да живеят, без трудно достижимите нива на морал, и качествена среда - сред сградите, погълнали и тях с ежедневното им професионално безразличие? Вероятно е така, защото не намирам логична защита за необоснованото високо самочувствие, обзело и насадено, сред масата на придошлото, политически обвързаното ново провинциално общество. А, може би, няма и причини, за каквото и да е самочувствие, тъй като, навред виждаш само стара и изоставена градска среда или некачествено реконструирана, или слаба, прекалено слаба нова архитектура, както и необмислена градоустройствена среда, сред закостенели транспортни, и пространствени недостатъци!
Сигурно и заради това градската власт се беше мушнала десетки години, да копае под земята - отдолу пространствените изисквания са по-малко, а и грешките не се виждат, така отчетливо, както горе, на светло!

Или фалшивото самочувствие им е нужно, за да им е оправдание и защита!
Такова самочувствие би трябвало да притежават, преди всичко, гражданите на този стар, един от най-старите градове на земята, пълен със скрити и не експонирани богатства?
Тъжно, много тъжно!
Тъжен град с още по-тъжни, зле възпитани и безвкусно облечени, претенциозни млади пришълци!
По-добре, като че ли беше - да си бяха останали на село!
Но, не само те бяха виновни за некачествената промяна на средата - властта ги извика, нуждаеше се от тях, за да ги омачка и използва с цел да заблуди претенциозните, и непокорни автентични граждани, коварно прикривайки намеренията си - лукаво и преднамерено да се откаже от тях.
Забелязали сте, вероятно, отчетливото присъствие в нисшата и висшата власт на хора от различни части на страната, и най-много от югоизточните й части? Питали ли сте се, защо, толкова много хора от там, наводниха столицата и бяха разпределени, все на високо? Може би, притежават по-добре развити качества да слушат и изпълняват или са по-пластични.
Затова Обществото трябва да се предпазва от насаждане и „умишлено(то) разпространение на невежество с цел дезориентация на рационалното мислене в полза на частни интереси!“ – смята философът Фарашѝ.
28 март 2019
мп

image     image     image     image                  
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1397550
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930