Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2021 22:19 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1071 Не свързани мисли 141
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 460 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.04.2021 08:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1071 
Не свързани мисли 141

 image
                                                                                                    фото Г. Николова
 

Колко полезно би било, ако всеки имаше възможност да променя, да поправя не добре свършената си работа, нескопосното, неправилното и болезненото си дело, да променя, извършеното по начина, по който променя сгрешеното в пространството на интернет!
Би било чудесно, наистина. Полезно щеше да е и за него, и за обществото – да променя неразумните, противоречащи на същността им действия и резултати, да променя или поправя сътвореното, завършената работа, а и външността, характера, и поведението на наследниците си, ако е необходимо. Дори, предателството!

Мисля, че трябва да препоръчам тази възможност на Създателя, на Твореца, ако съществува и ако пожелае да ме изслуша! Стига да има желание може да усъвършенства човека и да довърши творението си, появило се толкова отдавна, а от тогава остава, все – едно и също, непроменено.
Дали, разумът на мислещите, би могъл да стори това - сами да си помогнат, а и на него?
*
Често се питам, защо Творецът е създал, а Природата е усъвършенствала несъвършения човешки вид, без да осигури превес - или на духа и ума, или на физическата красота. Създали са го без да има ясно изразена хармония между тях и още с раждането са ни задължили да я търсим, а след това  и да постигнем, ако ни стигнат силите и времето.
Разликата между физическото тяло и духа на човека, тази - между отделните органични системи и разума, между физическата самостоятелност на всеки и общността на припознатото безгранично, космическо въображение, е огромна и константна величина!
Но, защо човешкото общество позволява да съществуват индивиди, които афишират, единствено, физиката и пренебрегват изказа и предимството на интелекта си или обратното? Нали, всеки нормален  е призван да търси и задължен да постига хармония между тях, за да е полезен и за себе си, и на обществото. Очевидно е, че за него са чужди престъпниците и мутрите, но и те продължават да съществуват, а понякога, дори - и го управляват.

Мисля, че видът ни се нуждае от още време, за да се доусъвършенства, тъй като и след изминалите милиони години, все още, тъпче на едно и също място, продължавайки упорито да се  стреми да наложи с предимство недостатъците си, … като повтаря, до болка познатите си стари грешки, без да се променя.
*
Ако се стремиш да опознаеш някой, най-краткият път е да научиш за музикалните му предпочитания. От тях би могъл да разбереш всичко за живота, знанията, възпитанието, за морала и за стойността му.  
*
Неприемливо е от етична и градоустройствена гледна точка, използването на част от сакралното пространство на София - площада около катедралния храм на Българската Православна Църква, за светски дейности. Очевидна е, незаинтересоваността на градската власт, вероятно, заради нейната неграмотност, а и заради липсата й на уважение към свещеността и елитарността на тази знаменита част от града! Посредствеността при планирането му, засилва чувството на неудовлетвореност във всеки жител, не само, заради липса на устройствен ред, но най-вече и основно, поради липса на задължителен обществен морал, уважение и почит към града, към сакралната територия на герои и светци!

Там, чух и видях десетки ревящи мотоциклети, каски и много говорещи, и не много интелигентни хора. Но, те не са виновни, нито е укорима любовта им към този вид спорт, забавление или транспорт. Вина носят тези, които са им разрешили, тук да проведат събирането си, неспособни да открият друго, по-подходящо място в града, който са се нагърбили да управляват.
За пореден път събитието ми заприлича на единствената възможност, която съществува, ако човек има диария – да използва, което е да е друго място, а не специализираното и оборудваното за целта пространство!
Обидата от липсата на уважение и знание тежат, не само на града - свалят нивото му, но тероризират и жителите му, цапайки и тяхното самочувствие.     
мп 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1400854
Постинги: 1722
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930