Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2021 22:38 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 481 МОЖЕМ И ЗАЕДНО с ескиз 148
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 498 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.04.2021 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 481
Можем и заедно -  с ескиз 148
Есето е старо, но какво от това. 


 image

 


Куриозно е политическото, икономическото и културното ни съществуване като народ и държава, след последните метаморфози на властта от края на 80-те, и началото на 90-те.
Уникален експеримент, гениално преобразование!
И тъй като съм свидетел - се питам. 

Възможно ли е социалист да се превърне в капиталист,
възможно ли е интернационалист - да се прероди в националист,
възможно ли е атеист – за нощ, да стане фанатик,
възможно ли е моралният да се превърне в крадец,
възможно ли е човек да се превърне в червей,
възможно ли е неграмотният, изведнъж, да стане учен,
възможно ли е хора от улицата да поемат управлението на живота ни и на държавата? 

Въпросите са екзистенциални и разсъждавам върху тях десетилетия без да имам отговор, защото и въпросите, и отговорите, имат един адресат -  получателят е обществото, а отговарящите сме, пак ние. 
Питам се, защото не мога да намеря в знанията си, сравнение за подобно пропадане! Невъзможно е, си казвам - група апаши да присвои властта, ей така! Необяснимо е и моето, и на Обществото апатично поведение, особено, на Обществото!

Ситуацията ме накара да си спомня за дългогодишната манипулация, която отчужди ума на съгражданите ми от разума на нормалните и го приспа, като че ли, завинаги. Утешавам се, че глупавият е податлив и подходящ приемник за манипулации, което показва, че и аз като народа, постепенно - съм оглупял. Народът оглупя, но без оная, невидима хищническа прослойка, обединила се в имитацията на преобразени партийни икономически, властови, религиозни и репресивни структури!
Заключението, което стои заключено на топло и в главите на разумните, устояли на напора на манипулацията - очевидно, е било познато. И заради това, и те  трябва да се огледат! 
Защо и упражняващите я, не разберат и не прогледнат, за да видят застоя, в който се нахендрихме? Дали, се напиха и налапаха, отново, твърде бързо и им се приспа?! Защо, не прочетат близката ни история и не видят, повтарящата се ситуация? Толкова ли са тъпи и неграмотни, че не могат да сравнят качествата и недостатъците на две идентични събития, случили се, едно след друго, през половин столетие, при едни и същи параметри, и участници - вчера и днес,  при еднакви,  видими и очаквани резултати ... довели до неколкократен банкрут! Непонятно е за мен, глупавия - към какво, още, се стремят?!

Възможно ли е да използваш некачествен, недоразвил се генетично, човешки материал, за сложни интелектуални операции, касаещи исторически промени в обществото на човека? Нали, той,  поради липсата на ум и опит е с твърде ограничен  капацитет и веднага ще вземе пример от Природата - първичността й му е близка.
А, след това?
Резултатът е предвидим, пропадането - осигурено, немощта – видима и за да се защити дарената власт, започва насилие, отново се раждат диктатурата и обожествяването, а неизменните нарциси разцъфват.
Така, историята се повтаря на различни нива, без реален и видим просперитет, съпътстващ другите народи, които притежават повече разум от нас!
Не се променят, само и единствено,  изпълнителите, смешният им политически говор, страхът от загуба на властта и от разкриване на измамните промени! Не се променя и отношението им към народа. Липсва справедливост, защото самоизмамата при нарцисизма ги обсебва! Трудно е, да се преодолее страха от ума на умния, от въображението на твореца, от преклонението пред работоспособността на работливия и от завистта към добротата на добронамерения! 
Да! Трудността е генетично заложена - расово, екзистенциално и интелектуално! Заради тези и други ограничители, ограниченият се събира с ограничени като него, крадецът – с крадци, насилникът – с убийци, тъпият – с тъпанари!
Толкова, а - ако има друго, то ще е подобно, а, дори, още по-обидно и срамно!
Човешкият род, вероятно, е разделен още с раждането си и промени на възможностите му са невъзможни, въпреки необходимостта от тях, за обществото!

Има ли другаде в демократичния свят повече ограничения при съществуването на човек, повече изисквания за политическа принадлежност, означаващи умствена и морална еднаквост?
Има ли другаде, сред демократичните държави, повече невъзможност сам, повтарям – сам да работиш, независим от властта на властта, независим от мутри и други недоразвити, сетивни и студенокръвни, животински видове?
Възможно ли е, някъде другаде, властта да воюва, в подобен престъпен сговор, толкова безкомпромисно и абсурдно срещу народа си, срещу децата и възрастните, както у нас!?
Не, няма!
И в никое друго общество глупостта, не се цени по-високо от разума! 

Но, нали, всички сме пътници? Нали, никой не остава вечно тук и никой, не би могъл да краде вечно, нито да властва безкрайно - Природата ограничава злото, търси промяна, подкрепя креативното!
Къде са богатствата на Крез или на Дарий?
Къде са трийсетте сребърника на предателите? Знае ли някой?
Питам, за да ги покажем на ненаситните - та, да отидат и да се налапат, колкото могат!
Нейсе, ще ги чакаме долу, при лодкаря, за да видим, какво носят.

Тези мисли, не се отнасят само за работещите в законодателната, изпълнителната и съдебната власт у нас, защото те са пионки.
Предназначени са за менторите.
Партийната олигархия трябва да реши кардинални проблеми от живота на народа и държавата, за да продължи да управлява, ако иска!
Трябва да знае, че капацитетът на обществото е по-висок, отколкото си мисли и то, не заслужава злата си участ! Трябва да спре и да се сравнява с него, тъй като, по нищо, не си приличат! Необходимо ще й е да се съобрази и с устойчивостта на търпението му, защото то, видимо се изчерпва.

Необходима е добронамереност и съгласие - modus vivendi, modus procedendi, за да излезем заедно, с общи усилия, от дупката, за да може огромната част от народа, да заживее по-човешки ... като вечните партийни членове!
Трябва да се използва  пълноценно целия му капацитет, да се настроят перфектно инструментите на оркестъра, за да засвирят и заработят всички в хармония!
Иначе – блатото е на крачка.

мп




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381234
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031