Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2021 23:33 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1073 Не свързани мисли 142
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 261 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.04.2021 10:00


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1073
Не свързани мисли 142

  image

Фото: Г. Николова


Живите, обикновено, са наследници на предците си. Те, пък на своите.
Всички човешки общества, а и части от тях, продължават да носят и развиват своето наследство – всеки с каквото има. Едни, надграждат наследството си с богатствата на глупостта, останала още от времето на проплиопитека и неандерталеца, а други се мъчат да употребят оптимално разума и въображението на значително по-малката част от обществото на мислещите, закачила се случайно и заради необходимостта от тях. Границите са размити, но резултатите, отчетливо говорят за съществуването на това интелектуално разделение. С тези граници са преминали през хилядолетията на своето развитие, стремейки се да се опази и хубавото, и грозното от наследеното.
И днес, обществата продължават да носят чертите на праотците си като умственият им капацитет остава без съществена промяна. Част от децата на огромното човешко многолюдие и днес развяват знамето на глупостта като активно се възползват, в разбъркана последователност, от различните форми на религия и политика, успяват да поддържат и равновесие при владеене, и употреба на обществата в своя полза.
В оскъдното си присъствие - вторите се мъчат да опазят само разума си. Напоследък, все пак - умната част, напълно и неочаквано намери сили, откри и предостави за всеобщо ползване дигиталните технологии, които, ако не напълно, то частично, отслабиха мощта и влиянието на традиционно използваните религия и политика. Ще прибавя и естествените етнически разделения. Дали иска или може ли да ги измести – не знам, но - знае ли човек, докъде стигат границите на човешкото въображение!

Приоритетно едните продължават да властват над другите, не само, заради непобедимата сила и упоритостта на глупостта, а и заради огромния брой на носителите й. Техният свят, управляван от глупостта, все още, успява да съществува, въпреки, че в кратките периоди на намеса на разума и умопобъркващите му тласъци на възход, успява да се развива и след тези епизодични усилия на разумните, повтаряйки през останалото време, познатото си до втръсване, състояние на безпомощност и апатия. Характерен пример е нашият народ и „злата му орисия“, според Вазов.
*
Не само, но основно – простият е подъл. Нали!

Подлостта е присъща на недоразвития, а злото й напада - слабите, защото го е страх от силните и умните. Като всички нормални и аз продължавам да се питам - съществувал ли е някога, някъде подлец … поне, с елементарно човешко достойнство?
Знаем, че некоректността се наследява, даже се усъвършенства, а и се възпитава. Тя олицетворява непочтеността и подлостта, а съзнателните и несъзнателните й лъжи са неуловими, дори - абсурдни за нормалните.

За днешните условия и обществени отношения са характерни т.н. наречените хора, занимаващи обществото със себе си и заради това – наричащи, сами себе си с определението  „политици“. Това са обикновени членовете на политическите партии и обществени организации, които не притежават, нито ценни, нито и от най-обикновени човешки качества, които могат да бъдат в общочовешка полза. Те страдат от видима и невидима умствена дистрофия, а може би, затова и обичат да поучават останалите, ангажирали време на съществуването си, предимно да четат и се учат. Политиците обичат да бъдат отличавани и избирани, защото - само чрез избори, те успяват да осъществят оптимално истинските си възможности да мамят и лъжат, подпомагани от наследената и възпитаваната си корупция!

Избирателите не биха могли да отучат крадците да не крадат, нито политиците да лъжат. По никакъв начин не биха могли да откажат и жадуващите да се опияняват от властта! Нямат и възможност да ги откажат да дават и акъл!
Едните очакват вятърът на криминалните им политически игрички, отново - да надуе платната на сухоземния им кораб, за да продължат да крадат и материално да се обогатяват, а другите, все така, разчитат на дълбочината на духовното си преимущество, от което, като че ли, днес - никой не се интересува. Предългата манипулация над идващите поколения от първите, гарантира и в бъдеще злокобното им съществуване, носещо – единствено, траен регрес и унищожение!
До кога ли, ще духа този измамен вятър, който подема умствено леките и ги издига на високо, макар и за кратко, за да пречат и препъват развитието на нормалните!
мп

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380537
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031