Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04 21:31 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 765 За София, с любов!
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 175 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.04 07:40


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 765
За София, с любов!

Пиша и говоря за едно и също, от години!
А на вас, сигурно е омръзнало да четете за едно и също!

image
                                                                                                                           С. Далѝ

Парадоксална е силата на незнанието и упоритостта на повторение на грешките човешки, на едни и същи грешки. Професионалните грешки, които виждам, защото с любов мисля и разсъждавам за София, се отразяват драматично на общото й градоустройствено развитие, на настоящето, и миналото, без които не може да съществува, но, особено, пагубно вреди на бъдещето й, което не зависи от нас!
Настоящето на София се определя от два доминантни проблема. Единият е неконтролираното увеличаване на населението на града, плановото и пространственото му разрастване, без да се отчитат функциите му на столица.
Градът продължава да вегетира и мудно преживя ежедневието си по един, еднообразен и слабоумен, начин, близо седем десетилетия, без да има идея, как да реши съществуващите проблеми - като не мисли, изобщо, за тях! Това е другият!
Те са, не само, функционални, но и планови, пространствени и административни, но и силно властови, защото властта, която десетилетия управлява развитието му, не притежаваше и не притежава познания за него, и това е, напълно, естествено! Не притежава и интелектуална необходимост, за да реши належащите градоустройствени задачи, тъй като, смята, че той, не изпитва нужда, от каквито и да е промени!
Накратко - настоящето я задоволява, тъй като, то е в степени по-високо от средата, от която съобразително са се измъкнали!

„Нас ни бива, само за развала!“ – казва Антим I, преди повече от столетие. Недостатъкът, обаче, не е в развалата, а в изоставянето, което тя довежда! Изглежда, че е народностна черта - да изоставяме започнати решения, без да ги завършваме или десетилетия да ги пренебрегваме и накрая да забравяме за решенията, от които градът се нуждае!
Не искаме и не гледаме изоставената градска среда срещу бившия централен универсален магазин, защото сме свикнали с нейната мръсотия. Не искаме да погледнем и гаврата с археологията, която властта целенасочено унищожава и продължава да унищожава, вместо да използва нейната неповторимост! Тотално е безхаберието й, особено - към транспортната му структура, чрез която тъпо и упорито се унижава историческата градска част!
За жалост, тази политика дълго се подкрепяше от ниската професионална подготвеност и от словоблудството на незнанието, обхванало главите на предишните главни архитекти, извадени от тъмните и непознати среди на професията - обвързани в едно със специалните структури на сигурността и ръкоположени от също толкова неграмотната изпълнителна, и законодателна власт!
Те и днес, нямат представа, от какво и как могат да се решат важните урбанистични проблеми на разрасналия се град, но активно участват, дебатират и упражняват власт! Не са способни да предложат и решения, които да усъвършенстват урбанистичната среда, за да могат жителите на града да живеят сред по-високо културно ниво. Всичко това е, заради липсата на интелигентност, на култура, на градско възпитание, на очи и разум, за да виждаш проблемите и да ги разбираш! Затова се изоставя всичко необходимо, което би могло да я усъвършенства и се пренебрегва. Дори, нормалните изисквания, при ползване на тези пространства, самоволно се изключват!
Съсредоточаването на метро-линиите и спирките, сред богатството от неповторима археология и минерални води, допълнително затрудниха функционирането му, сякаш, ако бяха решени извън древните градски останки, функциите им щяха да са по-бедни и с по-малка ефективност при използването им!
Изостаналостта на инфраструктурните системи и липсата на съвременност при планирането на съществуващата градска структура, присъствието на замислени, но нереализирани функции на архитектурни и особено - на транспортно-комуникационни проблеми, трайно и постепенно създадоха допълнителна тежест при пълноценното ползване на града.
Необмислените задания, некачественото проектиране, абсурдните висоти на корупция и формално изпълнените проекти, допълнително усложниха настоящето на градската среда! Поредицата от примери е безкрайна, а като апотеоз на глупостта са решенията на полу-специалистите!

В живота на града и жителите му ще останат умопобъркващите трасета на велосипедните алеи, затруднили и автомобилния транспорт и велосипедистите, и най-много - многобройните, и уязвими пешеходци!

Към тях трябва да се прибави и елементарно замислената корупционна сделка със злополучната реконструкция на полу-пешеходната и полу-транспортната, ако е възможно да съществува подобна полувенчатост за устройствено определение на улицата, която започва от ядрото на града, и стига до парка, минавайки през знаменития площад на поетите Славейкови-баща и син, покрай черквата на Седмочислиниците и която съчетава пространствата си с грозящия със силата и със скоростта си, всеки нормален пешеходец, трамвай!

Градът се нуждае от умни градоустройствени решения, а, не от проектите на недораслата и неграмотна власт! Той трябва да се развива, а не да умира! Остават без значение добрите транспортни решения под земята, след като изграденото отгоре е изоставено, не от липсата на средства, за да се поддържа и развива, а заради малкото ум!
Вярвам, че всички разбираме нуждите му и необходимостта от съвременни решения, които да му позволят да се превърне в нормален и умен съвременен европейски град!
*
Учудващо е, че историята и развитието на София след бомбардировките продължава, все така - с недовършените планови и пространствени решения, с неграмотно планираната транспортно-комуникационна структура, с лошо поддържаните паркове – изоставени като естествени бранища в сърцето му, с липсата на нормално градско обзавеждане, скулптора и градски цветови дизайн, с поголовното „изяждане“ на свободните пространства!!
Градът буксува!
Тъпчи на едно място, умножавайки изоставената си среда с отчайващо слаби проектни намерения и реализации, пускайки ги на парче, едно след друго - дребни парчета, но никога - в единно и завършено цяло!
Гражданите му бягат, а на тяхно място идват други, мечтаещи за по-добри и културни условия на живот, които скоро - също се разочароват и бягат, накъдето им видят очите!

Учудващо е, че градът и днес не притежава функциониращ централен градски център с площад, над който да доминират сградите на държавната и местната власт!
Липсва и площад, оформен и обединяващ религиите център, липсва му сакралният, най-важният, духовният център, който да събира и експонира качествата, и възможностите на всяка от съставните му градски части!

Попадналите в ядрото на непознатия град граждани и туристи, трудно могат да намерят бисерите, а вероятно, за това съдейства и бъркотията в градоустройствената, пространствената и транспортно-комуникационната му тъкан! Остава запазена, единствено, постоянната бъркотия в традиционно слабоподготвената административна власт!
За нея, именно, е нужен компетентно разработен общ устройствен план, който да й осигури програмата за развитие на града!
Но, кой да го направи, след като и с това се занимават аматьори!
Толкова за настоящето. Има и още, но и това е достатъчно, за да се разбере немощта на упражняващите професията, а фаловете на администрацията и съветниците й ще се множат и усъвършенстват, заради нечовешката корупционна среда, за сметка на гражданята, домогнали се до славата и уюта му!
мп / 22. 04. 2019Гласувай:
2
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 420381
Постинги: 866
Коментари: 1
Гласове: 134
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31