Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2021 13:19 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1086 ПАМЕТНИКЪТ
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 436 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.05.2021 10:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1086
ПАМЕТНИКЪТ / 11-12 май 2021, вечерта, мисли и брътвежи  © 2021


image




Даниела Горчева ... ЛЮБОМИР ДАЛЧЕВ : "Никой народ няма да позволи и приеме такава гавра – да търпи паметници за възхвала на своите поробители. И никъде по света няма такъв абсурд, какъвто искат да ни наложат комунистите. "
 

  Арх. Михаил Петков ... Територията е в сакралната зона на града и е необходимо да се ползва като част от нея, при това е изключително комуникативно достъпна. Обществото трябва да е внимателно при избора на идеи, а професионалистите са тези, които ще му помогнат. Моето предложение е да се използва за общонационални и общоградски функции, и никога за паметник! Предлагам -

  АРХИТЕКТУРЕН ПРОЕКТ ЗА НОВ НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ върху територията, заемана от паметника на Червената Армия. Предлагам да се изгради нова, специализирана музейна сграда, която да позволи преместването на НИМ в нея. Проектът предвижда паметникът да бъде пренесен на друго подходящо място, тъй като градът и гражданите му се нуждаят от комуникативните възможности на територията, за да създадат за ученици и студенти, за творци и обикновени граждани, за политици и дипломати, за българи и гости на София, истински и реален културен център в сакралната й зона. С проекта са запознати всички, интересуващи се от развитието на града. Изпратих писмо с помощта на представителството на ЕК в София и Europa Direct до председателят Урсула фон дер Лайен.
Предложих създаване и на Национален музей на българските букви, писменост и култура, заедно с Площад на културата - за пръв път в българската история на устройственото планиране и не само. За целта използвам територията на Художествената Академия.
 
  Арх. Михаил Петков ... Моля, прочетете от forma.bing.bg ... градски ескизи 949, ако се интересувате от още идеи ...

  Михаил Бъчваров Арх. Михаил Петков ... Тоест предлагате 1. да се унищожат парка и дърветата ( Тома Белев , какво ще кажеш? и 2. да НЕ се възстанови историческият вид на Княжеската градина, за да не се възстанови историческата памет. Оставете София на софиянци, не ни се бъркайте.

  Арх. Михаил Петков Михаил Бъчваров ... Уважаеми г-н Бъчваров, аз съм четвърто поколение, документално доказани, жители на този град. Работя за него над петдесет години като проектант. ..... Предложението ни касае, единствено площта, заемана от паметника днес. Структурата и зеленината на градината се запазват и обогатяват като се надявам да се реализира и прастарата идея за пешеходна връзка с Борисовата градина. 

  Mike Moss Арх. Михаил Петков ... какви музеи, какви сгради, какво чудо ..... това трябва да е градина. Парк. Красива. Свободна. Отворена. Най-високото нещо в нея трябва да са короните на дърветата и свободния дух на учещите в университета срещу нея. Всичкото бетон, мрамор, бронз прочее грозотилище трябва да бъде изринато. Трябват цветя, полянки, сянка, пейки, красота и спокойствие. Да има студенти по тревата, които да си четат бумагите и влюбени по пейките. Майки да си разхождат децата и да им казват, как като пораснат трябва да са умни и един ден и те да са сред студентите по тревата. Това трябва. А не сгради, съоръжения, музеи и грозотилища. Аз бих направил един красив фонтан, една голяма, красива, постоянна въртележка (carousel) и приспособена площадка, която през зимата да се превръща в ледена пързалка. Без баничарници, кебабчийници, кафенета и прочее скрупули. Който е бил в Централ Парк, Ню Йорк или в Чикаго или на много други такива места по света, знае за що иде реч.

  Арх. Михаил Петков Mike Moss … И аз! Но да ви попитам - знаете ли, къде се намира Националния исторически музей? Вероятно не, след като не притежавате, дори, българско име. Или може би, го криете, или се срамувате от него?! Архитект ли сте? Ако не сте, бихте ли могли да вденете и да степенувате необходимостта от описаните от вас функции за града и нуждите на градския център да притежава една от функциите, структуроопределящи за всеки уважаващ се град или столица, какъвто е в случая със София. Бъдете здрав.
пп. Предлагам градът да се сдобие с уникална сграда, която да се вижда отвсякъде, след международен архитектурен конкурс и която да се превърне в притегателен център на обикновения, и културен живот на града, заедно и с другите пространствени архитектурни придобивки в сакралната му зона!

  Михаил Бъчваров Даниела Горчева ... Това е сериозно и смислено предложение! Писнало ми е от идеи за замяна на едно с друго, само и само да не се възстанови историческият вид на едно място. Аз съм заклет привърженик на възстановяването също така на парка пред двореца, как ...

  Арх. Михаил Петков Михаил Бъчваров … Градът е друг и това трябва да се има предвид. Мисля, че надхвърля 2,5 милиона. Нуждите, а и възможностите му са напълно други.
  Михаил Бъчваров Арх. Михаил Петков ... Очевидно нямате връзка с реалността. Градът не е 2,5 млн.

  Арх. Михаил Петков Даниела Горчева … Моля, да ме извините, г-жо Горчева, за спявката, която предизвиках и попаднах. За проблема пиша активно повече от десетилетие, но и днес не виждам решение. Както с всичко у нас - с важните проблеми се занимават неподготвени хора или откровено глупави. Чета Вашите текстове, някои споделям, но и това не стига на крипто-малоумниците. Лека вечер.
  Арх. Михаил Петков Даниела Горчева … Да, но тези функции не подхождат на сакралния център, на който и да е град, особено столица, а и паркът е наблизо.
    
  Даниела Горчева Арх. Михаил Петков ... за какъв сакрален център говорите?

  Арх. Михаил Петков ... Това са обединените пространства около Света София и музеят под нея, Паметникът на Незнайния воин, камъка и паметника на Вазов, катедралният храм на БПЦ, който трябва да носи името на Св. Св. Кирил и Методий, чиито празник празнуваме днес, сградите на Св. Синод и домът на Армията, сградата на Народното Събрание, паметниците на Далчев и Хайтов, Паметникът на Светците пред Народната библиотека, Софийският университет, Галерията за чуждестранно изкуство и Квадрат 500, а накрая и Паметникът на Васил Левски!
Към тези части на града, години наред, безуспешно се мъча да убедя властта да създам чисти пешеходни пространства като ги обвържа в непрекъсната пешеходна структура, която започва от Витоша, през Южния парк от юг, а от запад - началото да е от Зона Б5, където има два минерални извора, през площад Възраждане - до пазара или до стария, автентичен свещен център на Сердика, около и под Света Неделя! От там - по Съборна, през градската градина и Московска или край черквата Св. Седмочисленици, направо към парка, или по 6-ти септември и Шишман, за да стигна до съвременния с паметника на Св. Климент.
Към тези пространства предлагам да се прибавят - нов Национален музей на българските букви и писменост, и Площад на културата пред сградата му, който е "написан", стига човек да има очи, за да го види, както и да се изгради нов НИМ, който днес, сякаш, нарочно е пратен на майната си, извън града!
Премахвам и автомобилното движение в ЦГЧ, което трябва да се ограничи и да отстъпи на чисто пешеходното, на спокойното придвижване, още повече, че има и метро във всички посоки!
От Площада на културата пешеходно трябва да може да се достигне до парка на Военната Академия по Шипка, покрай Докторската градина. След това трябва да се намери връзка с парка - горе на Редута и Слатина, за да се стигне до археологията и фактите, от преди 8 хиляди години! Има и разклонения, и към останалите важни градски зони - гарата, кварталите на север, но всичко трябва да се изпълнява последователно, а не на парче, както са свикнали съветниците и администрацията на Общината, и пишман главните архитекти.
За всичко това, а и за много други проблеми съм писал в поредицата есета за култура, архитектура и градоустройство ... градски ескизи, стига да има някой, който да знае да чете и мисли. Иначе казано, нищо ново - светът и хората не искат да поумнеят, тъй като всеки се има за най-умния, разбира се, сред рояка на буболечките-хлебарки и еднодневките-винарки, спомагащи, единствено, с лакейството си да ферментира виното на демокрацията!
Надявам се да съм бил изчерпателен.
Не бих желал и да отговарям на въпросите, обидите и заклинанията на част от приятелите Ви. Не сме на една възраст, за да се разбираме, без да се обиждаме. Не сме и поне, на едно, приблизително, интелектуално ниво!
Отново, се извинявам за суматохата.
мп



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1402421
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930