Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2021 08:26 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 940 Устройствени компромиси 3
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 300 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.05.2021 21:53


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 940
Устройствени компромиси 3

 
image


Кой би могъл да използва компромиси?
Как, къде и кога могат да се използват и се налагат градоустройствени, и архитектурни компромиси?
Има ли други форми за разрешаване на належащи устройствени проблеми или не?
В полза на кого са компромисите, за сметка на кого и с какво?
Нормално ли е, приоритетно да се налагат политически решения за проблемите на града, а не устройствени?
*
Другите, освен властта, които се нуждаят и биха могли да се възползват от възможностите на устройствените компромиси, са градът и жителите му, дори и тия, които учат, работят или живеят в него, временно. При разумната им употреба всички  биха могли да получат тези функции и услуги, от които най-много се нуждаят, а не, както е от години – да се реализират само тия, от които най-лесно и най-много се краде!
Всяка власт, която управлява дълго, се уморява от продължителната игра на криеница с управляваните и в края на краищата, се успокоява. Започва да се отнася към задълженията си по-съвестно, започва да гледа на нерешените проблеми на града и обитателите му като на свои, постепенно намалява и интереса й към присвояване от общото имане, за собствена сметка.
Удивителното е, че днешната власт, а и предхождащите я, като че ли, нямат насита!
*
Кой би трябвало да използва компромиса?
Мисля, че отговорих на този въпрос, още повече, че той е иносказателно дефиниран. Ползата е, както за града, така и за жителите му, защото се повишават степените на хармония между тях.
*
Как, къде и кога могат да се използват, налагат и реализират градоустройствени и архитектурни компромиси?
Те са неотменими действия на разума на мислещите, защото могат трезво да преценят нуждата от тях, предварителната или своевременната им подкрепа,
както за прогнозиращите и непосредствено управляващите процесите,
така и за проектантите, които ги използват, преценявайки нуждата и правото от коректна преимуществена реализация на всеки от тях. Оценяват и броя на засегнатите дейности, и необходимите средства, и взаимозависимостите им. Обикновено, за работата са необходими огромни устройствени и технически знания, които предизвикват смели решения и създават иновации, а резултатите показват тяхната целесъобразност, навременност и ползи.
Избират се тези проблеми, които засягат повече жители или които допринасят повече полза от други, които са не по-малко иновативни, дори, но ... могат да изчакат.

Представяте ли си, колко много ще спечелят града и жителите му, ако се реализират проектите, които ние предлагаме?!
С тях - той и условията на живот, които осигуряват, коренно ще се променят!
Заедно ще забогатеят в рамките на няколко години, защото ще получат няколко милиона квадратни метра нова публична общинска собственост, неизползвана до този момент, а властта ще получи адмирации за решението и управлението си!
Ще се сдобият с още безценна територия за много и разнообразни функции и услуги, от които – крещящо се нуждаят!
При това - ще имат право на избор и компромиси.
*
Бихте ли могли да си представите - някои от централните градски улици и булеварди, изцяло да се върнат на пешеходците, на децата и възрастните, на чистия въздух, на чистата среда и зеленината, на цветята и спокойствието, без паркирани или гарирани коли, без мръсотията, която носят, сред измити градски пространства, отдалечени от опасностите, а новооткритите пространства - да се използват за онези функции, от които всички неотложно се нуждаят, естествено, ако са подходящи технически за реализация, без да нанасят вреда на средата и живущите! При това се знае, че проектите ни не променят средата, а само - функционално я обогатяват.
Възможно е, да не се използват за подземно паркиране и гариране, ако градът не се нуждае, а за други градски функции, които са по-потребни и липсват на жителите, на децата, на квартала и града като цяло като - нови учебни пространства и библиотеки, спортни зали и басейни, развлекателни, компютърни, културни и всякакви други функционални зали!
Непознат е фактът, че в София има около 280 – 300 училищни и университетски комплекса, а само пет плувни басейни в тях, което е умопомрачително нищожно!
Сякаш, средата е нереално измамна и недействителна, а поведението на властта - малоумно и непочтено към децата, съчетано с многословните й монолози!
*
Уверен съм, че това градоустройствено решение, все още, очаква своя компромис!
При това - няма алтернатива!
Но, очевидно, властта мисли за други неща!
Дори, след като е доказано, че проблемите с опасностите за децата, идващи от автомобилите, са професионално решени - предвиждайки входовете им да са диаметрално отдалечени, със специални настилки и скорост на движение, и т.н.!
Дори, след като е ясно, че драстично се намаляват степените на насищане на средата от автомобили, търсещи място за паркиране, от което се намалява и концентрацията на мръсния въздух, заедно с немитата градска среда. Показано е и как ще се отстраняват недостатъците на съществуващия град, и как средата би могла да се ползва, оптимално от всички.
Градът продължава, отчаяно да се нуждае от тези градоустройствени промени, тъй като отдавна е достигнал степените си на вредно замърсяване на въздуха!
Спрял е да предоставя и нормални условия за живот, при тероризиращата липса на места за паркиране и гариране, при отчайващата липса на нормални условия за спорт и развлечения на подрастващите, от плувни басейни и какво ли още, не!
Но, властта мисли за други неща и мълчи!
*
Все пак, земята не е нейна, а на обществото и то се нуждае от ред липсващи функции, за да съществува нормално!
Малко вероятно е някой, някога да размисли и да се реши да подкрепи проектите, защото властта, наистина - мисли за друго, гледайки в ръцете ни!
Нищо, че всички се нуждаят от институционална подкрепа, за да се реализират чрез възможните устройствени компромиси.
С тези рационални решения, обаче, проблемите на функционалното и планово развитие на средата и града, не свършват. Проектите ни са - само една от възможностите за оптимално решаване на основни градски и човешки дейности, тъй като е безспорно, че скритите им ресурси ще ги обогатят и функционално облекчат, ще помогнат и на града да увеличи капацитета си.
Необходими са компромиси,
които почтено ще предпочетат преференциалната реализация на едни, спрямо други - на тези, които биха могли да заменят изостаналата среда с нова - от модерни дейности и услуги, с осигурена и подходяща за изграждането им територия.
*
Не бих си позволил да омаловажа и другият ни проект - за създаване на Национален музей на българската азбука, букви и култура с Площад на културата пред него, които предложих да се изградят в ядрото на сакралната зона на София.
Питам се, дали, съществува, какъвто и да е друг проект за столицата, който да го превъзхожда, с каквото и да е, който да притежава подобен потенциал и интелектуална сила, за да има превес над него?!
Чувствам се огорчен от ниското умствено ниво на градската и държавна администрация, които умишлено неглижират този уникален проект, който достойно би могъл да защитава и интелектуалните права на българския етнос пред света! Независимо, че предвижда - да се поканят да участват със свои експозиции и всички други култури, които го ползват!
Реализацията на този музей е израз на почитта и благодарността ни като народ, а тя няма и не би могла да има алтернатива!
Ако такава съществува - ще бъде израз на човешко слабоумие и на унизителна политическа зависимост!
*
Какво бихме могли да мислим и за другото ни предложение - да се изгради нова подходяща специализирана сграда за Националния исторически музей, отново там – в ядрото на града и сакралната му зона!?
Преди години предложих да се даде възможност на НИМ да намери, най-накрая, своето достойно място в рамките на града, а не, някъде далеко извън него и центъра му, дори!
Обществото трябва да се срамува от това апатично поведение на властта към институция, която е призвана да демонстрира неумиращата слава, сила и величие на народа, каквато малко други по цивилизования свят притежават!
Властта – също!
Бих определил поведението им като непочтено и самоунищожително!
*
Как смятате – дали съм прав, че градът се нуждае от два нови архитектурни шедьовъра, които добронамерено да показват приноса на българския етнос в световната култура и които ще допълнят с качествата си, сравнително бедната градоустройствена, архитектурна и пространствена среда на София!
Може би и тези проекти се нуждаят от компромиса на Обществото, когато, все пак - то узрее?!
*
Знам, че градът ще спечели и от проекта "Планина – Град – Планина"!
Той свързва урбанизираната среда с екологичната система на прилежащите й големи и малки планини.
Проектът е удивителен по своята простота, мащаб и естествена необходимост!
Но и той се нуждае, без съмнение, от благосклонни и благоприятни компромиси!
А, ако властта няма намерение да използва силата на знанието и полезността от компромисите – да създаде музей на илюзиите!
Обидно е, че всички ние и градът трябва да търпим елементарните й познания, ниски творчески и професионални възможности, заедно с нестихващите интелектуални кражби и имитации, но и ние, и той сме доказали огромното си търпение.
Обидата трябва да тежи повече върху нас, защото продължаваме да търпим посредствеността!
мп
                image              
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380138
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031