Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2021 22:27 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1090 Не свързани мисли 146
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 423 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.07.2021 15:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1090
Не свързани мисли 146

 

image

 

Без истински избирателни права хората и обществото предоставят правото си на живот на политическите играчи, на финансовите и икономическите шмекери, и на властовата олигархия! Ако това е демокрация, здраве му кажи, най-ми е била - уродлива партийна псевдо-социалистическа и финансова глобално-либерална демокрация! Нали!

Очевидно там, където обществата са живели в комунизъм, средата трудно се променя, а трева, сред нормалните обществени отношения, престава да никне! Там липсва конкуренция и се налага властта на неспособните, а, за да бъде опазена, се появяват органите за подтисничество и насилие. Регресът пулсира дълго и накрая следва естествения си край, след като се е забавило човешкото развитие и са били безпричинно унищожени милиони!

Заключението е абсурдно и парадоксално, само за себе си, но, като че ли - е вярно! Изглежда, тази осъвременена форма на елементарен робовладелчески икономически и социален строй унищожава из основи - бавно придобитите и дълго възпитаваните норми на живот, а човечеството пропада постоянно, ту постепенно, ту изведнъж, но винаги успешно се връща с хилядолетия към своите прохождащи човешки отношения, основани на първичността и сетивността.

Особено важно и забележително е, че беше унищожена и естествената конкуренция, и беше трансформирана в партийна сервилност!
Има ли спасение за народа?
Не, скоро няма да има, защото пулсацията в живота на човешкото общество прилича и е зависима от космическата, но светът на дишащите кислород ще преживее и това Средновековие, и ще дочака - новото си Възраждане.
У нас, измислената политическа олигархия властва и умишлено пречи на народа да живее нормално! Тя е под влияние на чуждите си зависимости и не се интересува от неговото здраве и просперитет.
Но, защо той й дава тези права, защо мълчи, а не я изгони, не знам!
*
Необходимо и задължително е всички важни проблеми на града и властта да се разискват с прякото и открито участие на медиите, тъй като, са проблеми на Обществото! Задължително е участието и на обществените БНТ 1 и БНР, иначе – няма причини обществото да ги издържа?!
Няма нужда и от властта, щом тя няма сили да ги решава!
*
Мисля, че единствено професията на архитекта и градостроителя притежава привилегированото право да създава своите скулптирани архитектурни творения, без пряк обществен контрол!
Те маркират културното развитие на всяко човешко общество и на всяка епоха!
Всички носят различно качество и защитават по различен начин, и степен авторите си, но - до един са паметници, които остават във времето и в културната история!
Никоя друга професия не притежава подобно право да предлага публично своите творби, с които да има първа правото да определя и формира развитието на обществото!
Убедено считам и че не съществува друга човешка дейност, толкова близка по творческото си предназначение и възможности до привилегията на Твореца и Природата, а отговорността на градостроителя и архитекта – толкова огромна!
*
Може би, е необходимо обществото да се обедени, за да помогне на София хармонично да завърши и оптимално да използва възможностите на територията на свещенния си градски център - за своето културно, функционално и пространствено развитие и да заживее нормално!
Мислите ли, че то само ще достигне до това решение и активно ще се ангажира, за да ги разреши, вместо властта?

Едва ли, въпреки, че са налице опити, макар и политически управлявани, както всичко видимо и невидимо у нас, но Градът продължава да съществува заключен, все още, в старите си рамки повече от тридесет години и линее, и вегетира.
*
Преди една година изпратих последното си е-писмо до заместник министър-председателя на РБ г-н Дончев / 05.06.2020 /, за да предизвикам включването на важни проектни решения в обществена полза, възможни - чрез Плана за развитие и възстановяване на страната.
С
лед това изпратих текста и до председателя на Европейската Комисия г-жа фон дер Лайен / 12.06.2020 /, с любезната помощ на Представителството на ЕК в София, за да предизвикам реакцията и на компетентните й институции – за да се окаже финансова помощ на София / градски ескизи “Писмото“ / от специализираните европейски програми, необходима за създаването на няколко уникални сгради и пространства в сакралната й зона  

на сграда, предназначена за Национален музей на българските букви, писменост и култура като за целта задължително се използва територията на бившето рисувално училище, днес Художествена академия,

на сграда за напълно нов и самостоятелен като функция Национален исторически музей, внимателно ползвайки територията, заета от паметника на ЧА, отново - за общодържавни и общоградски функции,

както и за ревитализация на градската територия, намираща се вътре от старите крепостни стени на Сердика, и заедно с Амфитеатъра между бул. „Дон Дуков“, и ул. „Московска“!
*

През януари 2021 година европейският комисар г-жа М. Габриел обяви създаване на нова програма за иновации, свързана със зеленото настояще и бъдеще на градовете – „Нов европейски БАУХАУС“ като се обърна към всички граждани, архитекти и инженери, към студенти и пенсионери да участват, и да помогнат на своите градове да постигнат в развитието си по-хармонична среда за обитаване. Подкрепих намерението на ЕК и нейната изява, близо година преди обявяването на програмата, търсеща иновации. Но, нямаше очаквания положителен резултат, нито за предложенията ми, нито за жителите и градовете на Европа! Липсваше, напълно очаквано и коректност в отношенията, не само, от общинските власти на София и от главния архитект на града, които информирах, но и от специализираните европейски институции.
Единствено, имаше говорене, много говорене, а резултати – никакви. Нито морално човешки, нито културни, нито административни!

Очевидни са политическите и човешките парадокси!
В обществата на страните от ЕС и у нас бяха създадени структури от чиновници, за които работата в обществена полза не съществува и е бреме, а това е безкрайно тъжно, дори - за тях!

мп




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1402236
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930