Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2021 15:55 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 635 Предложения към отговорната власт
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 405 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.09.2021 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 635
Предложения към отговорната власт


image


Всеки човек се сравнява с другия, със съседа, със силния, без да изпуска от погледа си и поведението на могъщия, на доминиращия.
С народите е същото.
Това поведение е възприето като основно от всички, които нямат сили да изградят своя позиция, етични, нравствени правила и норми. И копират, и наподобяват, и имитират!
И хора, и народи.
При едните действията са начин на живот - при строго определено поведение, дори и най-вече, в творчеството! Не обръщат внимание, че средата и климата, обществото и културата, историята и наследеното от дедите, и тялото им, дори, се различават от модела, но те, никога не са били пречка за папагалите.
Особено, впечатляващи са имитациите, които засягат политическите отношения и съществуване на обществата, от които следва объркващото им влияние върху средата за живот. Те побъркват, особено силно и града с имитациите си, защото влиянието и силата на имитацията продължава да звучи столетия след времето на сляпото й копиране, променя живота на гражданите, заради изкривеното развитие на урбанизираната среда - по подобие на Москва или на Париж, на Ню Йорк или на Абу Даби като отдавна са забравени мащаба на Трявна и Копривщица, на Мелник и Созопол.
Въпреки всички тези наподобяващи действия, силата на самостоятелната изява, не се оставя и търси своя път, за да се наложи дори, върху оцапаната среда или върху заимстваното въображение, защото разумът на развиващия се град се променя най-силно от интелектуалното ниво на управляващата го власт и от това - на нейното общество. Специфичността и стремежът на индивидуализма, макар и рядко, надделява. Не бих искал да мисля и да разсъждавам за влиянието, което оказва на града и на жителите му моментната политическа, финансова и икономическа обстановка.
*
Искам да създам несъществуващи или да увелича недостатъчните функции на града, които могат да осигурят по-добри условия и удобства за жителите, и за гостите му!
Предлагам на обществото и властта да се изградят проекти, за които никой досега не е посмял да предложи от страх или от недостатъчно въображение ::

Сграда за Музей на Буквите и Българската писменост като в проекта биха могли да се представят и всички култури по света, които я ползват. Избраното място се намира там, където трябва да бъде - в Сакралния център на София!
За целта е необходимо да се създаде и "Площад на културата", а той, отдавна ни подсказва, че е „вписан“ в тъканта на града.
Решението предполага и налага промени в транспортно-комуникационната и пешеходната структури на ЦГЧ, и на града като цяло, както и усвояване, и оптимално използване на част от подземните нива на бул. Васил Левски!
Отново, предлагам да се създаде -
Нова стратегия за транспортното движение в града, буферни паркинги пред централната градска част, както и обособени места за почасово паркиране и гариране, независима структура на пешеходно движение и на велосипедната мрежа - отделени, една от друга и от другите форми на движение.

Необходимо е да се знае, че градът като столица се нуждаe и от - 
специализирана сграда на Националния Исторически Музей, чието функционално място задължително трябва да е също в Свещения градски център!
Предимствата на София ще подчертаят и ще привлекат интереса на света, ако се разкрият и оптимално се покажат богатствата на Сердика, ако се хармонизират специфичните нужди на историческото и археологичното й наследство, заедно с нуждите на съвременния град, обогатявайки го функционално и пространствено, с афиширане на останалите му богатства като -
минералните извори,
паметниците на удивителната религиозна търпимост,
заедно с повишените естетични изисквания към архитектурната им среда.
Бих искал да препоръчам на обществото и отговорната власт –
да създаде истински Музей на София, а Банята да предостави за Музей на водата!

Крайно належащо е функционалното и пространствено обвързване на града с Планините, с техните спортни, културни и религиозни богатства – като се създаде обвързваща ги структура от въжени кабинкови линии.
Предлагам на специалистите, на обществото и на властта да помислят, и предвидят формите му на съществуване в близкото му бъдещо развитие - като създадат нови жилищни структурни единици, отговарящи на времето, на нуждите на жителите и града, след края на експлоатационния срок на панелните сгради и комплекси,

да създаде нова зелена структура, която да обогати градската среда, да спомогне за чистотата на въздуха, заедно с качествата на съществуващата, както и да усъвършенства архитектурната среда и свободните й пространства.
Предлагам на специалисти и администрация да усъвършенстват качествата и на плановата, и пространствената среда на града, чиито архитектурни и инженерни елементи, трябва да се хармонизират.
Към тези проблеми ще насоча институционалните им задължения и към проблемите на градските гробищни „паркове“, които трябва да заприличат на такива!
Накрая, но не по важността им, отново, ще предложа София и ареала й да се включат в териториално-устройствената пространствена схема на страната като самостоятелна структурна единица, съгласно предложеното от мен решение!
Призовавам Столична община, творческите съюзи и професионалните им организации да създадат и Обществен фонд за откупуване, поддръжка и опазване паметта на града, на ценните градски исторически и архитектурни паметници!
Направените предложения отговарят на законните форми в РБ и ЕС за притежание на интелектуална и индустриална собственост!
01.10.2018 г. / София / мп                                         



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1401401
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930