Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2021 11:56 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1102 Истанбул
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 615 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.08.2021 09:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1102 
Истанбул

 

 image




Публикувам този текст, за да отстраня, колкото е възможно, заблудата, че на някой друг, някога му е хрумнала канската идея за нов канал, свързващ водите на  Черно и Мраморно морета, освобождавайки трасето на Босфора от трафика! Дълго, няколко години обмислях идеята, сравнявах, уточнявах възможното трасе, дължината му, реките и езерата, проблемите, дори – смесването на различните по своята соленост води на двете морета. Тежестта на ползите, обаче, беше значително по-голяма и като че ли, не търпеше възражения – идеята беше уникално проста.

А Босфорът? 
Той щеше да остане изцяло за Истанбул, на Великия град, облагороден от неговото хилядолетно богатство!!
Представяте ли си!
Запазва се качеството на средата и красотата на хармонията между архитектурата по приказните брегове и водата на естествения канал, роден от Потопа през 5508 г. пр. н. ера, след като оперативно се отстранят и се изчистят, болестотворните за организма му функции!
*
Преди години, преди повече от две десетилетия неразумно, изказах идеята, която ме бе покорила, пред един морски търговски капитан / Св. Н. /, който тогава ни ухажваше и се стремеше семейно да се сприятелим. По-късно прецених, че е било користно, с очакването да се облагодетелства от идеите, които мозъкът и познанията ми, увлечени от професията, непрекъснато раждаха – различни, неочаквани и недооценявани от мен.
Тази – мълниеносно оцени!
Станаха и си тръгнаха, не си довършихме и разговора, дори!

Вероятно бе, веднага разбрал, че точно тази грандиозна идея, ще му е от полза! При това познаваше властите, управляващи естествения канал, беше многократно минавал през него, направлявайки корабите, на които е бил капитан. Познаваше и трудностите при регулиране на преминаването в двете посоки, особено, плиткостта  на водите, затрудняваща преминаването на морски съдове с по-голям тонаж или на подводници! А сега - какви страхотни преимущества би имало и за живота на града, и за улесненията за  преминаващите, за многократното увеличение на броя им, за приходите, ако се изгради ново и модерно, съвременно съоръжение!
Уникални, разбира се!

От тогава, не съм чувал и виждал този тарикат, скри се, за да не разбера, че веднага се е опитал да я продаде. Дали, е успял, не знам, но от няколко години усилено се говори, че проектът ще се изгради, а днес чух, че започва строителството му!
Но, защо, чак днес се появява тази възможност, в годините на амбициозния президент на Р Турция, бивш кмет на Истанбул, запознат и по достойнство оценил грандиозната идея? Било ли е възможно тя да се роди преди десетилетия, дори -  в главата на някой местен?!
Отговорът ми е, защото крадливото човече, чак сега е успялo да достигне до него.

Пазете се от крадците!
Дори, от крадците на идеи!
И не, заради това - да не прецакат и вас - а, защото глобалността на проекта подхождаше повече на държавата и компетентните й институции. Но шмекерът прецака и нея, и мен, тъй като тя можеше да участва, защитавайки и своите, и моите интереси!
мп



Тагове:   крадци на ум,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380391
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031