Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2021 17:40 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 338 ОЩЕ ЗА ЛЪЖИЦАТА
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 365 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.07.2021 22:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 338 
Още за лъжицата

image

 

В обзавеждането на някогашната Висока порта имало голям избор от лъжици. Всякакви, малки и големи, но … повечето били великански. Имало и черпаци. Използвали ги, както за маловажни, така и за големи, от особена важност дела, които везирите решавали.
Знаете продължението, сещате се и за великия везир, който взел лъжицата от ръцете на новия член на Портата, защото се мотал, незнаейки, какво да прави, бръкнал в голямата купа и я подал към отворената му уста, а след това заповеднически му прошепнал – а, сега ти на мен!
*
И аз изпаднах в подобна ситуация, неук и наивен.
Смятах, че повечето чиновници в градските власти са нормални и че са отминали времената на османците. И от Бургас, и от Русе, от София, дори и тия - от Варна, Пловдив и Стара Загора, Търново и Плевен.
Отдавна, не смятам така – бях сгрешил!

Но, не те бяха причината да се забрани ползването на проектите ни, както и всичко, до което се допирах и стремях да постигна!
Други бяха важните - тези, които искаха да заменим, нещо мое, срещу ценно - "тяхно". Престижно и високо, според разбиранията им, а след интелигентния ми отказ – ме задраскаха! Историята на семейството ми се повтаряше – в друго време, в друга среда и с други хора, но неудовлетвореното невежество бе едно и също!
Забраната не беше, заради това, че не съм бил готов да им дам част от спечеленото, още повече, че те искаха всичко, а, заради това, че искаха и нещо, което няма стойност.
Няма привилегия, по-ценна от достойнството ми, за която, съм готов, да го заменя! - им казах, а те ме разбраха и се засегнаха, тъй като предлагаха, възможно най-високото и трудно достижимо, според тях, премълчавайки зависимостите.

По-лошо от това да продадеш тялото си е да продадеш името си!е казал Аристофан.

Забраниха нормалното ми участие в обществото и в професията, заради отказа ми. Просто и демократично - заради това, че не искам да се занимавам с политическа дейност, от която не разбирам нищо и която органично не уважавам!Вярно е, че презирам посредствеността на подлеца и доносника, че съм противник на организираната тъпота, на малоумието и неграмотността, на творческата и обикновената клептомания, на интелектуалното и политическото късогледство, на наглостта и гьонсуратлъка - но това си е мое право и не засяга абсолютно никого!
Задраскаха ме, иззели правата на Създателя, сякаш не бяха най-обикновени хора, а богове! Наложиха неправдата, по навик и стара традиция.
Устоях и не пожелах да им послужа за политическа употреба, не се поддадох на изкушението като, кой ли не шмекер, като - коя ли не, бързонога и сгъната буболечка, през изминалите години!?
Обидени, не повярваха, че съществуват и такива, тъй като виждаха навалицата от кандидати. Бяха преценили, че съм подходящ, с фамилната си история и нейното опазено достойнство, с отдадеността ми на работата и лоялното й изпълнение, с ерудицията и човешките качества на контактен, и премерен човек, неламтящ за длъжности и почести.

Благодаря на всички отговорни фактори и граждани за високата оценка, но и днес не съжалявам, че не можах да осъществя намерението им - съзнавах, че не бях за тази работа, а исках и да приличам на себе си, а не на високопоставена марионетка. Имах професия и извоювано име, но останах и без тях!
Разбира се, наивно анализирах проблема!
Не бях включил в разсъжденията си отмъстителността на тези, вечно гладни и неумиращи, бивши и настоящи, служители и служби. А, нали, те управляват държавата в безплодното й хибридно състояние!
*
Добронамерено изпращах писма, след писма, години наред - с предложения до Общинските Съвети и кметските администрации на всички големи градове, да използват проектите, които осигуряват на градовете, неусвоена до момента – безценна и нужна, липсваща и многофункционална земя.
А, те не отговаряха.
Мълчаха и се спотайваха, доволни, че са изпълнили заповедта и са показали, къде е мястото ми, че нищо не може да стане – без тяхната благословия! Изглежда, по-често мислеха, как да отхвърлят предложението, а не за удобствата на гражданите, нито за богатствата, с които щяха да се сдобият градовете, които, уж управляват!
Нейсе, … нали, всички сме пътници!
Ония, достигнали най-високите нива по стълбата на човешката власт искаха своето и го имаха! Винаги получават това, което смятат, че им принадлежи, а им принадлежи всичко, в тази клета държава и всичката собственост, на този беден народ! И ума, и душата му!
Продължават и днес.
Не пазя правата си – за това, те имат грижа, но и институциите, и адвокатите от далеко, извън тяхната, неумираща и ненаяла се власт.
*
От тук нататък, във времето, нещата се изкривиха до неузнаваемост.
Безидейните и незнаещите, на които отворих очичките, решиха да използват показаната посока като задълбаха сред подземните нива на управляваните от тях урбанизирани територии, за да търсят други, подобни и подходящи, върху които, само те имат власт, защото белязаните проекти са защитени от по-могъщата власт.
Бяха ме надценили, не знаеха, че съм обикновен, но мислещ човек.
*
Преди отказа се огледах, ослушах, чух и видях, че идва влак.
Беше присмехът на починалите ми родители, на съученици и приятели, някои от които, макар и бегло, знаеха, що за човек съм. От дете бях отпред, отличник, атлет, виолонист, ученически активист, с когото се сравняваха, добронамереният, към когото се обръщаха с бащиното му име, белязаният, преживял скромно и достойно. Никога не си позволих да се занимавам с политика, нито обсъждах политически решения, взети от други. Не ми бе необходима и работих, увлечен от творческа професия, интелектуално значително над нея!
*
В Бургас - обявиха концесия, за да изкопаят нивата под площада, около църквата „Св. св. Кирил и Методий“, а тя взе, че се пропука! Нищо, че градът има, толкова много и чудесни възможности за цялостно решение, които показах и в заявката за третия патент!
В Русе, пък имат две изключителни, сякаш написани, нарисувани места, допиращи се до пешеходната улица в центъра - удобни за паркиране, спорт или развлечения, но, току-що прогледналите специалисти и градските власти се окопаха под старото Доходно здание, изпълнявайки заповедта, … нищо, че им предлагахме места, с около десет пъти по-голям капацитет и без пари от Общината.
В София, непочтени „колеги“ от техническата администрация, използваха част от подземните нива на един училищен двор, който противозаконно и неграмотно осакатиха, но си замълчах, за да могат да се уверят в успеха на кражбата си и да се уверят в смисъла на проектите ни, а и колегията да научи. Ако бях завел дело за кражбата, съдът безапелационно щеше да накаже крадците на индустриалната и интелектуална собственост, но умишлено замълчах, а от тук нататък, всяка следваща кражба на моя интелектуална собственост, ще влиза своевременно в съда, защото всичко си има цена - и малкото ум, и многото разум!
Предложихме проектите, първо на тях – на усмихнатия кмет и на тогавашния шеф на управлението по архитектура и градоустройство. Приеха ги - дори, на експертен съвет. Одобриха ги и от КАТ, а след това, промените бяха нанесени в кадастралния план на централната градска част.
*
През годините, последователно предлагахме иновацията - на сменящите се Общински съвети, на няколкото кметски администрации, на министерствата на младежта и спорта, на образованието и науката, на икономическото и финансово, на регионалното и вътрешното, ... и на МС, за да изградим подземни паркинги и гаражи, плувни басейни и спортни зали в училищата и университетите, в които липсват.
А те, като че ли, липсват навсякъде!
Представяте ли си - в столицата на окрадената ни държава има само пет плувни басейна за ученици, от всичките, близо 240 училища, а от останалите около две хиляди и кусур в страната – нито един! Читавите спортни салони са с малко по-добър процент!
Но, властите, които управляват живота на 2,5 милионния град, мълчат и се спотайват, независимо, че съществуват европейски програми и европейски банки, които могат и бяха готови да осигурят дългосрочни кредити за подобни, бавно възвръщаеми инвестиции при ниска лихва и основно - за общински обекти от инженерната инфраструктура, извън бюджета на града!

От администрациите искахме – право на строеж, което никой друг, освен нас, няма правото да ползва в рамките най-малко на столетие от днес нататък, заради защитата на индустриалната и интелектуалната ни собственост!
Не искахме финансова подкрепа, нито физически или умствени усилия, а само едно листче, което да защити разума им!
За столицата и за другите големи градове, разбира се, убедено щяхме да следваме интересите на града и гражданите им, защитавани досега с толкова много ум и всеотдайност от „избраната администрация и разумните градски съветници“! Но, обидената посредственост не даваше и продължава да не дава! Заради нея сме и на тоя хал, заради нея и ние ставаме посредствени!
Ще кажете, че не милеят за града, че са тъпи, защото няма подобни хора на Земята, които да не приемат подобно съблазнително предложение от десетки милиони евро! И няма да сте прави – нищо не зависи от тях, забранено им е и толкоз! Зависи от другите, от ония, които не виждате и не познавате.
*
Вероятно знаете, че подземният паркинг, който едва не уби столетната църква в центъра на крайморския град, ще струва над 3,5 милиона евро и ще е с капацитет от 400 коли.
Но, не вярвам да знаете, че на администрацията на София предложихме да изградим етапно - паркинги и гаражи за около 12,500 коли, басейни и учебни спортни зали, пунктове за Спешна помощ, дори - в сърцето на града, за охранителни, наблюдателни и диспечерски центрове на МВР и БЧК, а кредиторите бяха готови да осигурят кредитна линия за изграждането им!

Всяка администрация по света се грижи за избралите я граждани, не само, за да им създаде по-добри условия на живот, повече и по-добри услуги, свързани с ежедневието и съществуването им, а и за да я изберат отново. У нас, очевидно - е обратното, тъй като на нея не й пука, нито за гражданите, нито за града!
Заради това, между градовете и гражданите им няма нормална връзка!
Сякаш, са си чужди.
Едните, се държат като пришълци или временно пребиваващи имигранти, като селяни в големия град, а той ги презира, чувствайки пренебрежението и комплексите им.
Така ще бъде, докато гражданите не поискат своето и не престанат да плащат заплатите на чиновническата администрация и службите! Ако ли, пък не – чиновниците ще продължат с изследователските си подземни работи, ще подкопават църкви и други сгради, ще усвояват безпардонно тротоари, пешеходни пространства и паркове, ще цапцаросват обществени средства с най-различни врътки и магьоснически номера, а гражданите, едва ли някога, ще дочакат нужното!

Сигурно е вярно, че, ако си невеж - си и злопаметен,
а си отмъстителен, защото си обиден на невежеството си!
И нараняваш всички, на които завиждаш!
За да се уверите, дали е вярно - ще трябва да питате тия,
които всичко знаят, всичко могат и са … вечно гладни! 
мп 2016 / 2017 г.

 

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1402670
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930