Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2021 19:37 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1121 Арогантността на човешкото общество
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 858 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 112
Арогантността на алчното човешко общество 1

 

 image


Може ли човечеството да предотврати климатичните изменения на Земята? И как?
За това се питам и се мъча да си отговаря – могла ли е да бъде прескочена най-близката и донякъде позната, ледена епоха преди 15-20 хиляди години или не?
Може би, е могло да се предотврати, все в този ред на мисли и Всемирния Потоп или експлозиите на човешките миграции от Балканите към всички посоки на света, столетия преди него, бягайки от преливащите води през Босфора на юг, откъсвайки завинаги, единия от другия континент.
А може би, не е било по силите му да диктува на Природата, изгодните за него критични природни явления, чума и смърт на милиони, независими от натрупаната висока култура.

Може ли, днес да предотврати климатичните метаморфози, след като е израсло толкова много, след като е порасло с няколко хилядолетия, на това отгоре?
Мисля, че отговорите са отрицателни, защото са част от естествената трансформация на живия свят на Земята и Космоса. Невъзможно е, независимо, че технологичното ниво на онова, предишното човечество е било значително по-ниско от това, на съвременното.
Но, има ли значение?

Вероятно, да.
Особено, през последните 2-3 столетия на агресивна и безхаберна употреба на природната и урбанизираната среда, конкретно – чрез колониалните робовладелчески, след тях от капиталистическите, а още след тях и от социалистическите, и пак от капиталистическите норми, наложени му, отново - в живота.

Мисля, че не е възможно, защото инкарнацията на Природата е независима от човешкото поведение! То може, само да я експлоатира и неминуемо ще продължи да го прави. Трудно ще му е да е разумно, за да й помага, защото и днес, човечеството е, все така, твърде слабо и неуко, сравнено с Нея! Мечтае за звездите и Космоса, откъдето е дошло, мечтае да се върне обратно, някъде там, но Земята и дълбините й са му, все така, чужди и непознати. Не познава нейните периодични глобални изменения, няма представа от земните и морските й дълбини, от причудливите й естествени промени, повърхностно познава невероятните й цветове и аромат, агресивно използва дребни частици от нейните енергийни и водни богатства, но най-важното е, че знае изключително малко за нейния характер и пулсации, за невидимата й гравитация и магнитни промени, а те са с уникално влияние над всичко живо!

Мисля, че не може, защото човекът е и с прекалено ограничени възможности, които нарастват, макар бавно и мудно - подчинени, единствено, на непроменливите интереси на властващите над него хищници, все от неговия вид, но едни и същи, случайни - с необуздани амбиции и възможности, агресивни и глобални в интересите си, робовладелци! Човеко-владелци, които са се устремили да живеят за сметка на мнозинството други, останали и загърбили, завинаги човешкото в себе си! Те не се интересуват от природната среда, не се интересуват от последиците от варварското си отношение към нея!

Преди столетия можеха да се съобразят и да я опазят, но устременият човек е неблагодарен в същността си, при това – мислещо, но коварно същество!
Той продължава да измисля, не само философски, но и политически идеологии, с които успява да завладее и нея, и безброя малки, и поврътливи буболечки, щъкащи по повърхността й, измисля нови и нови финансови хватки, и далавери - само, за да употреби богатствата й в свой интерес!

Погледнете, моля - „раздаденото“ на куцо и сакато, богатство на съвременната ни държава от злато и цветни метали, за да го експлоатират, уж в обществен интерес! Вижте, на какво прилича употребената и изхабена земя край Панагюрище, Девня или където ви хрумне … из страната! Идете и вижте похабените морски брегове, окупирани от чужди държави, но и от малки, разнообразни и повратливи партийни буболечки!
Защо не отидете в горите на Странджа или нейде в приказните Родопи, за да видите, как същите дребни буболечки и мушици, хлебарки и мушици-винарки, необезпокоени изсичат, защото не мислят и защото нямат с какво! 

Заради това, днес - Природата им показва своя характер и независимост, наказвайки цялото човешко общество, с опитите си да се опази от техните глобални форми на експлоатация и робовладелство над себеподобни.
мп




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398254
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930