Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2021 21:09 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1122 Арогантността на човешкото общество 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 215 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.08.2021 13:38


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 1122
Арогантността на алчното човешко общество 2

 image

 

Но то не иска, нито може да се промени в „чужда“, в нейна полза!
Иска да продължи с арогантността си, защото си мисли, че е скритият фаворит в отношения с Природата – с неживата, с мъртвата, недишащата и немислеща като него Природа!
Отдавна човеците са тръгнали в тази посока – да използват и унищожават средата, сред която живеят! Те – мислещите, самозабравилите се, управляващите я, експлоатиращите я!
*
Едва ли си спомняте, че преди десетилетия, може би – преди столетие, едни малоумници бяха тръгнали да променят посоката на могъща източна река, за да задоволят тъпите си мегаломанските идеи, не зачитащи нищо друго, освен - малкото им ум и знания!
Но те искали да завладеят света, продължават да се стремят към това и днес с всички позволени и непозволени средства, самозабравили се, независимо загубите на Природата и особено - на урбанизираните й територии!
Приличат си, едни на други, по еднаквия стремеж да я управляват чрез финансови врътки и машинации в собствен интерес.
Но, Природата е, все така, силна и е непосилно за човека да я промени, независимо постоянният му стремеж да я консумира, безогледно пренебрегвайки вредите, които й нанася, без да го е грижа за последствията!
А те са катастрофални!
Особено – за градовете, особено - за големите и свръхголемите!
Те ще се променят и ще се променят принудително, без да знаем – как!
*
Мисля, че и най-малката промяна би могла да е функция и зависимост от временната, необразована в областта на градското планиране, власт. Но, би могла да бъде в зависимост или функция и от либералната финансова олигархична капиталистическо-комунистическа глобална стратегия в полза на онова, ситно по размерите си, самозабравило се общество и единиците, използвани … като негови представители.
*
Човечеството е твърде слабо и незнаещо. То продължава да живее, пренебрегвайки коректността си към природните закони, непознаващи ги, все още. 
Но е склонно да се приспособява!
Така постъпва днес, така ще постъпи и утре!
Всичко, обаче - ще е до време, защото, колкото и да я смятаме за мъртва и нежива - Природата ще изисква своето, а обществото би могло да постъпи, единствено - като се съобразява с нея и има хармония между тях! 
*
Урбанизираните територии по света, свръхголемите градове и конурбации ще бъдат принудени да икономисват природните си ресурси, ограничената скъпоценна питейна и минерална вода, да оптимизират водопреносната и отвеждащата си мрежи, прецизно да преработват и многократно да използват възможностите й, а не да раздава експлоатацията й на измамни в действията и трудно контролируеми „чуждестранни“ фирми, както у нас. Трябва да събират, да съхраняват, да преработват и да използват сивите дъждовни води и не само.
Управляващите власти трябва да отстранят източниците на замърсяването на природната и урбанизираната среда, да намалят емисиите на СО2, без да принуждават обитателите си да се „усъвършенстват“ физически, нито да се приспособяват да дишат мръсен въздух, както десетилетия наред постъпват общинските власти на София, Пловдив и на всички райони около основните замърсители, консумиращи природната среда!  
Властта ще бъде задължена от европейските институции да оптимизира екологичните изисквания към градската и природна среда чрез създаване на нови и защитени форми на обитаване, да реализира мащабни зелени начинания, а не да продължава да живее в безконтролното си минало и настояще!
*
От години предлагам и показвам проектите, и пътя на тяхната реализация, които са в състояние, според мен, реално да помогнат за екологичното изчистване на средата на София. Очаквам властта, която неминуемо ще трябва да промени формите си на управление да се събуди!
Градът се нуждае пълноценно да използва подходящите подземни нива в силно урбанизираните си територии за нуждите на различни и разнообразни функции и услуги, за обществения и частен транспорт, за почасово паркиране и гариране, от които неистово се нуждае, и които не изискват пряка слънчева светлина, нито чист въздух като ослънчените, и озеленени територии се предоставят на пешеходците.

* В тях предлагаме да създадем за транспортните средства подходящи пространства – така, както хората притежават привилегията и удобствата на своите жилища. Разбира се, където е възможно и подходящо - без средства от обществото! Още повече, че предлаганите за използване територии са и публична общинска собственост!

* Необходимо е и създаване и естествено дообогатяване на съществуващата зелена система на града чрез реализация на проекта ни „Планина – Град – Планина“!
За това - на обществото са нужни будни и отговорни граждани, които да принудят властта да работи, не в своя, а в обществена полза!
мп  

     

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1403111
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930