Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2021 11:14 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 978 Не свързани мисли 120
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 331 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.09.2021 11:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 978
Не свързани институционални мисли 120
Продължение на ескиз 977


image



От години се питам - защо, никой от колегията, сред гмежта от творци, не си позволи и не се осмели да анализира изминалите десетилетия по отношение на ползите за града и недостатъците при управлението на техническата власт, и на дейността на няколкото главни архитекти на София?
Мисля, че никой не се и опита публично да обсъди дейността им, нито - някой от членовете на ръководствата на професионалните организации! С удоволствие, даже - съдействаха, тясно обвързани с временната власт.
Защо, никой не коментира постиженията или непостигнатото, съгласно професионалните „програми“ на временно управляващите техническата власт на града, нищо, че тя не е по-важна от политическата. Но, нали, корупцията, която се разви след края на осемдесетте години в нейната среда, беше не по-малко могъща от прегърналата я политическа. Но, все някой, трябва да го направи, ако не днес, то утре – толкова много са професорите и колегите, които се изказват, за щяло и нещяло, преценявайки, че са компетентни по всичко!
*
Обществото не познава, нито доброто, нито лошото, застигнало града!
И това е учудващо!
Не, учудваща е индиферентността му!!
Вижда, чувства и обсъжда, но без да участва при вземането на решения,тъй като това правеха гражданите от другите селища на страната, завзели местната власт и това не би било недемократично, ако познаваха града и притежаваха необходимите знания! Същото правеха и продължават да правят, и колегите!
Говорят за смешните решения, пръснати из града - за кръстовището на Лъвов мост, за бруталното в началото на „Симеоновското шосе“ и другото – до телевизионната кула, за пространствения хаос по централните булеварди, за туй или онуй излишество, но – все по между си и никога по същината на основните проблеми.
Не говорят и за тези, които носят отговорността за безхаберието, застигнало и овладяло града. Коментират тоталната корупция, обхванала едновременно - и колегията, и властта, но не си отвориха, поне веднъж, устата, за да обсъдят качествената или некачествената работа на колегите, привлечени от нея!
Мълчат и до днес, всички мълчат!
Чудно, защо!
Не е, защото са безлични или нямат свое мнение - мълчат от страх! Страх от корумпираната власт, която имаше и има силата да ги накаже или да им отнеме работата!
И ще си помислите, че това не прилича на демократична държава, а на някакъв специализиран професионален затвор, в който всички с удоволствие дават лептата си на малоумниците, които владеят властта и ножицата, над тях, и работата им!

Изглежда, обаче, че бяха повече безлични или са искали да бъдат приемани за такива! Безлични поданици на безлична политическа власт бяха едните, които тя използваше, защото ги беше поставила на тези длъжности и позиции, за да й служат, а не на града и не на гражданите му, а на нея, за да ги манипулира по-лесно, да ги краде и наказва! Удивително, без съмнение, е положението и на едните, и на другите, и на третите!
Но, какво ли не прави нуждата от препитание, особено, за едните, жаждата за власт - при другите и манипулираната, прогресираща апатия, при третите!
Удивително е като разслоението на обществото – на много бедни и малко, но много богати, за което се оказа, че сдобилите се с него, са се борили, почти цяло столетие – още, преди да се родят!! Но, това не съответства на нищо морално, не прилича на нищо демократично, дори – на нищо човешко, си мисля!
Всички го знаеха, но унижавайки морала си, те се подчиняваха и не работеха като високо образовани граждани-творци, строители на общото благо, а като наемници, като роби на най-обикновени крадци!
Не беше, не е и смешно - тъжно е!
Знае се, че мафиите по света владеят, работят, печелят и охолно живеят от всички доходоносни отрасли, но, почти винаги - без политиката.
У нас тя облада тотално живота на народа и го подчини на арогантността си!
Особено, в професията, а това компрометира и двете допълнително! И двете - без да са го разбрали, все още.
*
Учудващо е - защо, никой колега, не се изказа публично за некомпетентността и поведението на онези главни архитекти, които компрометираха професията, приравнявайки я на ниско бакалско ниво, а обидено мълчаха?
Защо продължават да мълчат и днес?!
Не са ли морално задължени към обществото и съгражданите си!?
Защо никой не спомена публично, дори, веднъж имената на положилите основата на тоталната и умопобъркваща корупция в професията?!
Няма да говоря за починалите, няма да говоря, въпреки, че те бяха сред основателите й, че те създадоха и разделението сред колегията!
Разбира се, не бяха измислили нещо ново, не беше и твърде иновативно, а познато като крадливия нрав на хората и лицемерието на обществените манипулатори, но те създадоха структурата на принудата, която не бе съществувала, никога преди - видимо и официално!
Поведението на редица колеги бе и продължава да е обидно за цялата гилдия, която искрено им завиждаше и продължава завистливо да следи работата, и творческия им шанс, без да оценява ниското професионално ниво на почти всичко, създадено от тях, нито липсата на морал в поведението им! Не обръщаха внимание и на наглостта, която излъчват, самозабравили се, презирайки всичко, дори и себе си - бяха придобили и възприели манталитета на политическата власт, и различните форми на откъсване от професионалната си среда.
Считаха се за богоизбрани! Но, работата им ги опровергаваше, а обществото публично отричаше направеното.
*
Спомняте ли си за творческите висоти, до които бяха стигнали някои от предишните главни архитекти? Вероятно, не! Но "творбите" им са, все още, тук – в града и ни напомнят, както за ниския им професионализъм, така и за обидно ниския им морал! Напомнят ни и за пълната ни апатия, и за липсата на достъп до вземане на решения, важни за всички!
Все още!
мп


Тагове:   тъжно и смешно,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1400670
Постинги: 1722
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930