Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2021 07:39 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1140 Нещо като нищо на света
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 262 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.10.2021 23:21


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 1140
Нещо като нищо на света

 image


На Земята няма друго подобно, не съществува друго човешко творение, което да прилича с характеристиките си на града!
Няма и като че ли, не би могло да се създаде, когато и да е!

Сравнявам града с пергамента, който многократно се е използвал преди столетия, за да се пише върху него нещо важно, а години след това - да се изтрие, за да се напише друго нещо, също важно! Да, пред всеки палимпсест е стояла угрозата да се изтрие написаното и да се напише нещо ново.
Като в живота!
И като в града!

Няма и не би могло да има друго човешко творение, което да е по-пригодно – един човек или една сграда, улица или дърво да могат, след като им „изтече времето“ на полезност, а и преди това, да се премахват, да се изтрият за винаги, подобно на буквите или думите, на мислите или на историческата информация от лицето на тънката, фина ярешка кожа, написани от някой, за да се напишат други, също толкова важни като предишните, но от друг - добро- или злонамерен.

Пред града винаги стои това действие, сякаш, е органично свързан със заселването на един или друг в него, с издигането или събарянето на една, или друга сграда, с изграждането на улица или инженерна инфраструктура, които са изживели живота си и се налага да се премахнат от лицето на града и земята, за да се създадат други, нови, които да са в хармония с времето и настъпилите промени.

Ще „трябва“ да се изтрият някои от странните му страници така, както постъпва властта преди петдесет години като убива характерния образ на стари и прастари градове и градчета!
Защото й е било нужно?
Може би, за да се „изпишат с много светлина и тишина, и с грижа за човека, славните страници от съвременното й съществуване“, въпреки, че е срамно и не е за показ. Не е и за гордост, защото сътвореното не притежава стойността, която му се приписва – като София, която продължава и днес развитието си със социалистическите похвати на пост-социалистическата власт, значително по-неграмотна от предхождащата я!

Удивителна и естествена е непрекъснатата промяна в тъканта на града. Тя е необходима - за по-доброто му настояще и дори усъвършенствана, защото и градовете като хората унаследяват качествата и недостатъците на предците си.

Действието на изтриване на записаните исторически факти, от живеещите късно след тях, си прилича с постоянните, с непрестанните промени, необходими на града, за да може да съществува и да се развива оптимално, и в хармония с новите си жители, стига тези промени да не са злонамерени или глупави.

Не съществува друг пример от човешкото съществуване като изтриването, което да е толкова последователно, безспорно обвързано и необходимо за съществуването на града. То е независимо и е извън невидимите промени, ставащи и променящи го, и като че ли те са по-глобални, по-обхватни, и по-нужни за хората, и за града, за неговите основни функции, планов отпечатък и пространствен образ! Те се превръщат и в задължителни, защото създават по-удобна, по-технологична и на по-висок уровен среда за обитаване, труд и образование.

Градът е най-парадоксалната и най-динамично променящата се творба на човешкия разум. Рисува се непрекъснато, трие се непрестанно, дори, често се изчегъртва … във всеки миг и секунда, година или столетие. Все така променящ се, променян и различен, и той като хората в него, рано или късно изчезва, оставяйки дирите си в земята, за да има, с какво да се занимават днешните градски патоанатоми - археолози и историци.
*
Мисля, че палимпсестът се появява в древността и съществува, заради липсата на подобен материал и заради нуждата да се запише, и запомни или да се изтрие, за да не съществува памет за написаното, заради злобата на някои към други.

Но, какъв е изводът за града?
Чудя се, защо съвременното общество е толкова безхаберно към средата и условията си на живот, оставяйки недостатъчно образовани свои граждани или пришълци  нескопосно да се „грижат“ за него, да го цапат, да го мърлят и дори – да му се подиграват, присмивайки се така … на всички?!
Има нещо гнило, заседнало в поведението на нашето общество, а градовете ни са пример за най-потърпевши, особено живите градове-палимптест, оцапани от неграмотността на временната власт и от апатичното, и небрежно обществено отношение.
*
Не знам, дали усещате, но и в българските градове предстои нова, огромна промяна. Престои гигантско триене - на цели квартали, на огромните по площта и населението си комплекси!
Предстои канска градска промяна!
Но, защо?
Защото светът на Запад е решил да промени съществуващите форми на живот в своите и скоро ще поиска това да се извърши … и у нас.

Но, как селянията в и извън властта ще живее без колите си?
Как ще се придвижват - само пеша ли или с велосипеди?
Как ще се зареждат магазини, как ще се транспортират болните?
Как ще се оправят производствата и продукцията им, как … не знам?!

И аз не знам, но по-важно е, как ще се оправи властта!
Знам едно – тази неграмотна власт ще се види в чудо, защото, едва ли, ще успее да разбере и асимилира предстоящото налагане на новите градоустройствени, функционални, планови, пространствени и инфраструктурни промени в структурите на града, и в живота на гражданите. А те ще й бъдат наложени, за безпрекословно изпълнение.
Какво ще стане с тия, които живеят извън града, далеко от културни, здравни и образователни центрове, далеко от местата за труд, спорт и отдих?!

Възможно ли е градовете да станат, отново, изцяло пешеходни?
Без значение е и фактът, че от няколко десетилетия приканвам неуката общинска власт на София да премахне убийствения за града трафик през ядрото му и да предостави освободените пространства за пешеходци и зелени линеарни масиви.
Бях предложил и проекти за напълно нова транспортна, велосипедна и пешеходна структури, които тези от властта, така и не успяха да разберат!
Загрижен, заради предстоящите кардинални промени, предлагам – в управлението на градовете да влизат, само и единствено, грамотни и доказали грамотността си граждани, а не хора-палимпсести! 
мп

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380373
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031