Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2022 23:42 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 122 Мир
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 151 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.09.2022 17:01


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 122 
Мир

image


1.
Светът, Западът и Изтокът постоянно си създават “противници”, за да могат да воюват, да развиват гражданската и военната си индустрии, както и да укрепват доминиращата си политическа роля в света. И Западът, и Изтокът - представляван главно от Русия, а вече и от Китай, споделят намеренията му и ги интерпретират по своему, в стремежа си - и те да водят света!

2.
Може би, мирът в света на човека би могъл да бъде траен - само, когато на световната политическа сцена има една-единствена доминираща сила, една държава или коалиция от единомислещи, икономически и технологично обвързани страни, с близка история, култура и религия, с еднакви интереси към бъдещето си!
Всички други състояния водят по различни пътища до война!
Тезата ми важи за абсолютно всички аспекти на човешките отношения. ЬСтановището ми се подкрепя от историята.
Четете я! Анализирайте я!

3.
Човечеството винаги се е готвило за война - oсобено, активно по време на мир, защото човекът непрекъснато воюва, за какво ли не, най-вече – за живот в бъдещето!
Как е у нас?
Знаем и виждаме!
У нас всички спим непробуден сън и не мислим, защото това действие е право и възможност на хората, а ние сме се превърнали в буболечки!
Как биха се защитили градовете ни и гражданите им при евентуална, не дай си боже, война?
Никой не може да ви отговори!
Най-малко и най-неподходящи да ни отговорят са аматьорите, окупирали властта, а животът ни днес, отново - е в състояние на война!
Системата на нашата организация и реализацията й са в тотален крах!
Тогава?

4.
Разсъждавам за създаването на свят, обвързал се в единна общност на основата на еднакъв корен и раса, близък произход и Y-хромозоми, на еднакви културни ценности, на еднаква религия, на близки икономически и технологични нива на основата на сходен бит и култура, и на еднакви образователни интереси!
Мисля за съюз, в който ще се влиза, след приемане на общовалидните човешки закони и тяхното безусловно спазване, които биха му гарантирали естествено съществуване. Това изисква нова политическа постройка, която да осигури бъдещето му с превъзмогнати политически, идеологически, икономически, нравствени и морални различия!
Въпреки наивността си, може - отново, да се използва предложението на абат Дьо Сент Пиер / Charles Irene de St.Pierre / 1658-1743 година / - за Европейски съвет, “Проект за вечен мир”, за единение на белия човек.
Другото е продължение на перманентната война в различни форми и маски!

5.
Когато попитали халифа Омар, какво да се прави с Александрийската библиотека, той отговорил – „Ако книгите в тази библиотека съдържат неща, които противоречат на Корана – те са лоши и следва да бъдат изгорени. Ако съдържат само учението, изложено в Корана, пак ги изгорете, защото са излишни".
Преди няколко столетия Волтер и Русо коментират тия думи като абсурдни!
Но, коя религия не е вършила същото?
Дали, вече са загубили значението си?

6.
Днес, у нас се говори само за власт - кой и как да я използва!
Как е по света?
Обществата по света се борят за своя непрекъснат икономически просперитет, докато ние затъваме в тинята на едновидовите политически войни – дребни и миризливи имитации - светът постоянно се отдалечава от нас със скоростта на неутриното!
Ако сравним динамиката на тези две противоположни насоки на съществуване, ще установим, че всяка си е лика-прилика със своите възможности и интереси.
При нас -  липсата на икономическо развитие определя и политическото такова!
Парите по света са в непрекъснат водовъртеж, а тук те спят със съня на неграмотния и некадърния!
Очевидно налице е дефицит на възможности!
Но ... ние знаем това, нали?
мп / 01 - 30 септември 2014 г.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1403040
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930