Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2022 10:54 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 211 Експериментът
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 50 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.09.2022 11:11


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 211
ЕКСПЕРИМЕНТЪТ

image


Дъжд вали навсякъде.
Променя лятото в есен, есента в зима, а зимата в пролет, след което не спира, променя пролетта в лято и помага на Земята да оплоди метаморфозите си. Променят се цветовете и разума на човека – бялото и сивото стават зелени, зеленото златно, а то – шарено кафяво и накрая отново посивява, и погрознява по своему, заедно с преображението на всичко наоколо. Като акъла на човека!

Колко малко дъжд падна през 89-та, спомняте ли си?
Падналите капчици не помогнаха да се промени времето и цветовете в политико-икономическите отношения на закъсалата ни държавица и не спомогнаха за нейната трансформация! Като че ли е вярно определението, което изникна в главите на малцина, че опитите с нея продължават до изясняване на влиянията, които оказват различните икономически доктрини върху общественото развитие.

Преди близо сто години, а и след това, върху Земята се изсипаха бурни дъждове от много сълзи, кръв и престъпления срещу човека, подхранили бъдещото плодородие по земите на цяла Европа и специално в Източна и Югоизточна Европа за урожай от промени - на едно, едва проходило икономическо и политическо състояние на икономика и държавно устройство му бе наложено да влезе – в друго, коренно различно. Процесът бе стимулиран, та дъждовете не спряха да валят, силни и бурни за всички народи по тези земи и особено ярко и вулгарно пренебрежително, дори злокобно и обидно – за българите! След решенията на т. н. „велики сили“!
С опитите, преди Първата Световна Война и поредицата от национални катастрофи, пак преди нея, бурите налетяха със своето унищожение и разплата, за да преминат в урагани и да пометат нестабилността на връзката на икономика, политика и човешки зависимости, още с първите й опити за съществуване.
За какво ли - ще се запита всеки?
Кому е било нужно това?
Отговорът е прост – за да се трансформира една форма на обществено устройство в друга, все още непозната, да се експериментира, а опитът да бъде в полза на цялото човечество при развитието му в бъдещите столетия! А, дали е наистина така? Кой си е взел поуката, има ли такъв народ?
Изборът беше прецизно точен, защото обществените отношения в току-що освободилите се народи са лабилни и неустановени, а необходимостта да се намери решение за бъдещето на доминиращите е голяма. Страните и обществата, излезли вчера от феодалните порядки, спокойно биха могли да бъдат използвани за арена на едни социални, икономически, политически, културни, етнически и човешки експерименти. Преображението щеше да е с незначителни поражения, заради почти вековната им изостаналост! С решението бе провокирана промяна, с която да се прескочи еволюционното им развитие от феодално-робовладелчески, вместо в робовладелческо-феодално-капиталистически икономически отношения и да се стъпи направо в социалистически, а след това от този етап - в други, тогава още неясни. След като от това, разбира се - доминиращите си извадят необходимите изводи и поуки!
*
Роса посипва земята ни, роса ни ръси толкова години, след като българите преживяха поредното преображение - роса ни ръси, а социално-икономическият експеримент продължава със същата сила, без да знаем, кога ще влезем в нормално състояние!
*
Не бива да се чудим на разликите на падналите количества дъжд в отделните централни и източноевропейски страни, защото съществуват натрупани различия в способностите на разума на всеки отделен народ, на плодородието на неговата интелектуална земя, на характера на човешките почви, на слънцето, което не грее еднакво върху главите на всички, на принадлежността и усета им към робството и свободата, и ред други по-малко важни характеристики. Не бива да се учудваме и на различните резултати от всемирния опит във всяка от тях, а да преценим, защо експериментът навсякъде приключи, а у нас, продължава с пълна сила, като че ли няма край! Кой е виновен за състоянието на народа и икономиката на страната ни – ние ли сме слабоумни и не можем да се вземем в ръце, за да тръгнем в правия път или тия, на които бе нужен и които създадоха опита, продължават да ни тикат във все нови и нови? Нали си получиха резултатите! Не му ли омръзна на народа от експерименти?!
*
Защо ли не мога да преценя, тъп ли съм или трансформацията, наистина създаде напълно непознати обществено-икономически отношения, а те създадоха непознато държавно устройство, което присвои всички човешки недостатъци, хилядолетия обработвани от хората, за да се стигне до ред чрез разум? С тях мигновено бе оплодена част от целокупния народ от само няколко милиона приспособими към всичко и към всички граждани на „републиката“, за да се видят след още толкова време новите резултати?
*
А дъждът не спира! Слаб и немощен, и толкова прилича на многократно повтаряемото  еднократно кучешко препикаване, което при нашите условия, наистина се повтаря периодично, през почти всеки половин век местно време!
Дъждът се събира от сълзите на робите, увлечени в експериментите! Смятах, че никога няма да пресъхнат по нашата земя, но съм се лъгал, защото вече не вали! Знам, разбира се, че тук не е имало роби в пълният смисъл на думата като другаде, но какъв е поробеният?
От време-навреме някой  лисне менчето с вода, за да открие някой нов обект и лентичка да пререже, все едно, че прерязва вратлето на поредния възрастен бедняк.
Народът се приспособи.
Не! Не народът, а приспособимите от него се приспособиха, а останалите измършавяха от глад, защото приспособимите бяха много гладни и изядоха всичко. Нали енергията, необходима за приспособяване се нуждае и от извънредна дажба, а народа – вълци го яли!
Кой да ни каже, дали трябва да се завърши започнатото и експериментът да даде резултати?! Някой знае ли?
*
При всички еволюционни степени на развитие човешкото общество се е състояло и ще се състои - от роби и от господари, от експериментатори и участници в експериментите, а всеки експеримент засяга тотално всичко човешко и това е обяснимо. Необяснимо е само безконечното отсъствие на Исус Христос – богът на молещите се! Необяснимо е и непрекъснатото „търсене на най-доброто за човека“ държавно устройство, нали демократичното робовладелство показва и за двете страни-участници най-много полезни качества - повече за робовладелците и по-малко, или без хич - за робите! Експериментите продължават, въпреки заканата на др. Никита Хрушчов, преди време, че “Историята е на наша страна. Ние ще ви погребем! / 1956 година.

Експериментът!
Исках да напиша есе за бежанската вълна, която заля европейския континент, но гаргите ме влудиха с грозното си грачене, още от сумрака на сутринта, а това промени и намеренията ми. Все пак, ще задам въпросите си като не очаквам отговор.
Откъде са дошли народите на Европа?
Тук ли са се родили, където са сега или с помощта на дядо Господ са се пръкнали от нищото?
Защо миграцията винаги започва някъде от изток и завършва някъде на запад, да не би в човека да има заложен чип за ориентация при миграция като птиците?

Какво мислите за взаимоотношенията на народите от Изтока и Запада?
Какво мислите за народите на Югоизточна Европа?
Замисляли ли сте се, че повече от няколко столетия, животът на тези народи се вмества в ограничените рамки на експерименти, целящи унищожаването или принизяването на постигнатото от тях през предишните хилядолетия, за да принизят приноса на техния културен вклад в общочовешката история, само и само – да се въздигне и увековечи, дори да се преекспонира приноса на създалите културата си народи, значително по-късно, вчера, на земята на Западна и Източна Европа! Дори, чрез пладнешко обиране и присвояване на чужди културни постижения! От целия друг свят!

Естествената логика е, че те идват при нас, а не обратното, от което следва, че те не са по-умните. Дали е така и кой насажда неверните твърдения?
Кой ражда расизма?
Търсили ли сте рождените места и изворите на културата на жителите на Европа, натрупвана подобно на праха на времето, незабележимо, но без които, никой от нас не би могъл да съществува?
Споделяли ли сте мислите и сравненията си, търсили ли сте причините и следствията от тях върху живота на милионите, живели тук и там?
А споделяте ли твърдението, че териториите на Западна и Северна Европа са заселени от белите народи … от изток? Къде са живели, преди заселването си по тези земи, първите имигранти? Дали са заселили тези територии след оттеглянето на ледовете преди 15-20 хиляди години или значително по-късно, кога се е случило това, в какви периоди време? Или там е имало ледоеди? Чий ген носят днес живите европейски народи?!

Твърдя, че преди това са живели край бреговете на сладководното езеро, събирало водите на почти всички източни европейски реки – Дунав, Серет, Прут, Дон, Днепър, Днестър, Волга и многото други по-малки, от водосборните им територии. Твърдя и не само аз, а всички, че другата земя е била покрита с лед и след затоплянето ледените води са се събирали в огромното сладководно езеро, наречено в наши дни Черно море, но със значително по-големи размери? Говорим за бреговете край сладки води на днешните Каспийско, Аралско, Азовско и Черно морета, обединени в едно огромно езеро, дошли от северните ледове, които са заемали до тогава - по необитаемите територии на Северозападна, Северна и Североизточна Европа. Водите прекъсват завинаги сухоземната връзка между Европа и Мала Азия - след всеизвестния всемирен потоп, унищожил предишната човешка цивилизация и разпръснал белите хора по земята като огнена лава.

Днес живущите на изток, водени от инстинктите си за самосъхранение ползват отново тези връзки. Хората винаги са заселвали свободните и незаети земи, тръгвайки от изток към запад и от юг на север - по поречията на реките, в рамките на хилядолетия, носещи своята наследена култура и технологични знания, за да ги използват и надграждат с времето, което са и сторили. Защото само тези земи са били свободни … до скоро. Днес, място за нови заселници няма! Днес те са нежелани! Дали?
*
От няколко столетия – измислени главатари, с измислени доктрини и болестни амбиции, още с появата си под Слънцето - от изток, заедно с подобните им от запад, неумело управляват експериментите си върху заварените по-стари народи в своя полза и интерес, забъркват огромни катаклизми с много дъждове и бури, и за тях дори, а и днес продължават с недалновидното си управление на процесите в борбата помежду си, за да тикат всичко натам - към дъждовете и бурите, и да вземат отново наготово плода им!
Очевидно е нужна промяна!
До кога ще ни ползват безплатно, докога ще ни управляват в умишлената ни робска бедност и ще вземат решения, вместо нас? Нали, от тук са тръгнали преди, като изтърсаци, с нашия ген и култура, което не биха желали днес, по никакъв начин, да признаят!
А ние, все още сме си тук!
*
Очевидно развитието на политико-икономическите отношения в световната общност ще продължат да се развиват в търсене и реализиране на нови форми на робовладелческия строй. Още повече, че те не са я напускали, само са се модифицирали от един вид в друг. Тя търси и намира различните икономически и политически форми за налагане интересите, на сега развитите държави, при усвояване на нови пазари и извори на работна ръка. Днес на Германия и на Европа, вместо да им извадят очите – ще им изпишат веждите. Те ще усвоят подходящата млада работна ръка, ще я образоват, а от това, което е непотребно – ще се освободят и ще ни го пратят тук, ние да му берем грижите.
В европейска Мангалия!  

Съществуваше вариант да изнесат влиянието си на място, но, вероятно той е труден и бавен. Можеха да го наложат в ново-присъединилите се страни от бившия източен блок, но там новооткритите и непознати обществени форми и държавни отношения ги плашат, а има и защо. Не ги привлича, дори ниското ниво на данъци, защото разбират, че те не са за тях, а за да подпомагат и инплантират още средства, и възможности в толерираните партийно-олигархични финансови и производствени структури, родени от „новите икономически“ отношения, появили се след поредицата експерименти.
А нужно ли е да се ползват други мерки, теориите на Малтус и други подобни, за укротяване на човешката популация и за нейното оптимално използване? Изглежда не, защото експериментите продължават и си представете, че утре се появят нови, неочаквани от никого, обнадеждаващи резултати. Разбира се, отново във формулата на отношенията господари – роби и никога извън нея!

Защо в новото време на последната изграждана човешка култура, преселенията се движат само в една и съща посока - от изток на запад?
Нужно ли е винаги да се питаме, qui bono - кой има полза, не е ли ясно?
Може би, ще трябва да се надяваме само на получаването на по-бързи резултати от експериментите, в които участваме по принуда. Остава и надеждата, че ще се завърти колелото на историята и народите ще се наместят трайно, за да не се правят повече генетични, обществени и политически експерименти … или ние да започнем, отново да ги правим – нали, от тук се появяват и те!
мп / 19 – 22 септември 2015 г.

Изображение: anotherpartofme.com




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1401459
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930