Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2022 11:34 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 819 Средата на застоя и вродената клептомания
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 249 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.09.2022 07:41


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 819 
Средата на застоя и вродената клептомания


Не бива да се привлича вниманието на вечно жадното за мъст чиновничество. Трябва да се държим спокойно, дори, когато всичко се върши противно на здравия разум.
Обемът на работата съвсем не определя степента на важност на делата.
Франц Кафка

 image

 
Преди години, в областта на градоустройственото проектиране работеха единици свестни и разбиращи, тъй като за него се изискват огромни знания и неограничено въображение, кристален поглед над градската среда, чувство за мярка към  градското пространство и дори, владеене на дипломацията на компромиса.  Прекалено много бяха имитаторите и особено ония - „професионалистите“ с патерици.
Днес ситуацията е още по-отчайваща!
Почти всичко, което се изпълнява и изгражда от управлението на техническата власт на града, следва препоръките на мафията на строителните предприемачи като рядко някой се вслушва в градоустройствените предложения, които добронамерено се правят. Използват се, само тези, които устройват капитала, а те, дори,  потвърждават правотата и полезността на предложенията.
За да повярвате на думите ми, трябва да препрочетете градските ескизи. Всички от тях, които коментират темата, предлагат урбанистични иновации.
Иновацията е съществено нов елемент, който е свързан с бързината на развитие и просперитета на всяко общество, а наличието й е показател за постоянен възход!

Знаете ли, че съвременният свят прави ежегодни класации, които показват броя и сферите на направените открития, а качествата им демонстрират степените на технологичното и културно равнище на страната.
Къде сме ние?!
Това, никой не знае!
Дори, не сме чували, че светът непрекъснато бълва ум и разум, за да просперира и да изпреварва себеподобните си като се съревновава, дори и като краде! Ако сме чували – не сме искали да знаем за него, защото не ни е необходимо и най-важното, защото не сме го измислили ние, а по-умни от нас - хората на властта няма!
Тя си има всичко, от което се нуждае!
Наскоро разбрахме, че на света имало и такива чудеса, но - чак, когато страната получи правото да управлява този сектор в новата комисия на Европейския Съюз! Разбрахме, че светът дава огромни средства, за да провокира и осигури зачеването, и раждането на иновации!  
Ако, не сме толкова крайни в оценките си и приемем, че властта има, макар и бегла представа, какво представлява възможността да направиш откритие, независимо в коя област на обществения и стопански живот, ще се окаже, че тя –  предимно говори и не прави нищо, защото се страхува от новото! Не се самообразова, нито поощрява развитие на сектора, нито му дава свобода за реализация! Не го и подпомага, пак от страх да не загуби, единствено, ценното за нея е властта!

Така, мудно и равномерно растежът на икономиката, финансирането на иновациите, обогатяването на производството и облагородяване на средата на живот, бавно и полека се прегръщат със застоя, а градът и държавата загниват като се превръщат в лесна плячка на коварните ни приятели!
Това принуждава някои новозабогатели с пари или власт „пердета“ да се отдадат на присвояване, дори, на откровени кражби като тяхната мимикрия се основава, предимно на кражбата на чужда интелектуална и индустриална собственост. Вероятно, тази е една от причините настоящата обществена култура да пропадне в тъмнотата на декадентството, на фалша и измамата, на имитацията и кражбата.
Дейността им неспирно продължава!
И понеже липсват истински иновации, които да обогатяват средата с реални технически и културни постижения - налице са, единствено, слаби имитации и актьорски фалшификации, тъй като културната им форма и изявата й отговарят най-точно на нивото на манипулираното общество, чието състояние спомага и за пропадането му.
Не е възможно да съществува подобно състояние, си мислех – измислено е, невероятно е, но съм бъркал!
Роди се невъзможното – отчуждение и бягство от иновацията като средство за бърз, и устойчив обществен прогрес, заради нежеланието за промяна, заради прословутото политическо статукво, което води до общо технологично и човешко изоставане! То говори за неувереност и незнание, за умствена ограниченост и неподготвеност, за отчайващо ниски културни нива, за свещена тъпота. 
Отчайваща е и липсата на подходяща среда за иновации, да не говорим за тяхната реализация! Нежеланието се демонстрира агресивно и нарочно от всички, които абсорбираха властта. Те търсеха, търсят и използват само хватките, с които могат да объркат народа чрез забавните игрички на псевдо-капиталистическата демокрация!

Но, след като ги видях – престанах да се гневя, престанах да съжалявам за пропуснатото време на народа и ползите от умните. Видях всичко изписано по лицата на илюзионистите. Физиономиите им говореха. Очуканите им лица откриват, а не скриват умствената им непълноценност.
Вижте ги и вие, но без да плашите децата! 

Какво може да сътвори обществото?
Нищо! А, ако създаде нещо, дори случайно – всячески му пречат да го реализира. И му искат подкуп от милиони пари, въпреки, че той, отдавна, ги е дал на нашите и европейски институции, за да документират новостта!

Застой, нали – а ни говорят за растеж!
Знаете ли, чували ли сте, поне за една наша, родна, реализирана иновация?!
Няма, защото средата не позволява!
Защото застоят не се нуждае! 
мп




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1396809
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930