Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2023 12:08 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 817 Отговорът
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 300 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.09.2023 12:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 817
Отговорът на въпроса – в ред ли сте?


image


Никога не съм отговарял на коментари на това, което пиша.
Правя го за пръв път.
Писането, за мен, е удоволствие и възможност да представя разсъжденията си пред ерудираната колегиална аудитория.
Не отговарям, защото кореспонденцията се превръща, най-често в кавга, подкрепяна от обиди, между непознати и несъвместими.
Писателят-фантаст Станислав Лем пише за този невероятен сбор от различни по възраст, опит, познания, ерудиция, интелект и въображение хора - ….

В предишния си ескиз написах, че -
И народите без достойнство, подобно на хората – без достойнство, живеят по-добре от тези, които го притежават и пазят. Тази аксиома не важи при окупация или колонизация, а примерите са много и не свършват, дори, днес.
Защо, някои от съвременниците ни не искат да знаят, че човешкото унижение е прекалено скъпо, за да се продава, че достойнството не е стока, която се купува с желание, тъй като се продава от недостойни и се купува, също от такива, а действието е видимо и прозрачно.

Във Фейсбук получих коментар на тези ми думи –
Ст. Цв. Уважаеми колега Петков, как е възможно на фона на тези невероятни български носии и пафти да пишете така? Извинете, но добре ли сте? Чета редовно Вашите ,,ескизи". Ако от тях се чувства духa и мъдростта на истински народен будител с висок интелект, развита обща култура, честност и чувствителност, то поредният Ви ,,ескиз" не е от този тип. КОЛЕКТИВНО ДОСТОЙНСТВО, НЕ-ДОСТОЙНСТВО, КАКТО И КОЛЕКТИВНА ВИНА И ПРИСЪДА Н Я М А !
*
Благодаря за оценката!
Първоначално, след като прочетох „обвинението“ се замислих, къде съм сгрешил, че не сте ме разбрали. Обвиних се, че не съм бил достатъчно ясен и неколкократно препрочитах написаното, говорих си сам до късно, очевидно, защото не съм сам, след като се занимавам с тия ескизи и с темите им, които, твърде често предизвикват несъгласие у читателите, а сутринта реших да напиша своите разсъждения, за да е ясна позицията ми, с надеждата да я възприемете. И не само Вие. Решението ми бе продиктувано от уважението ми към професията, която практикувахме години наред, а и заради това, че живеете в град, жителите на който претендират, не без основание, да са част от културното човешко богатство, не само на народа ни, а и на Европа!
*
А сега по темата::
Становището Ви е като общоприетото.
Разумът и наблюденията ми ме принуждават да мисля, че, както повечето от общоприетите и наложени обществени постулати – и това мнение е невярно. Ако се вгледаме внимателно в поведението на обществата и народите, които ръкопляскаха, преди време, на лидерите от Запада и много по-силно на тия от Изтока, отчетливо ще видим и различим общата, очевидна вина!
Безспорна е и нашата, без значение, кой и как упражнява властта, която позволява на Обществото, несъмнено да адмирира, дори, вредна и опасна позиция.
Човешката история е низ от общи вини и от редки, твърде редки, героични дела, нищо, че - именно, те я пишат в стремежа си да променят общата апатия, застинала в блатото на ежедневието, а то – на манипулираната история.
*
Ужасяващата обща вина на комунистическата власт по света, в Русия и окупираните от нея други европейски, и средноазиатски страни и народи, в Китай, Корея, Виетнам, Камбоджа, Никарагуа, Куба, Чили, Ангола и другаде, е пример, но не е единствен. Прилича на вината на фашизма в Италия и Испания, в Чили и Аржентина, родени след 17-та година и след появата на комунизма, прилича на вината на националсоциализма в Германия, в Гърция около 70-те, в Сърбия и нейната „необвързаност“, но винаги срещу България, в Либия, Египет, Алжир, Сирия и Иран от последните няколко десетилетия.
Дали, действията на присвоилите си властта политически и религиозни доктрини са отговорни или личната вина е следствие от действията на политическите партии и религиозните общности, манипулирали отделния индивид, за да приеме, че няма, че е невъзможно да съществува вина на обществото, причинило вреда и на себе си, и на отделните, съставляващи го индивиди?
Ваша или моя е вината за едновековното, перманентно избиване на интелектуалния елит на българския народ?!
Очевидно е, че трябва да се носи от всяка, сменяща се във времето политическа власт, а не, както е прието от отделните престъпни индивиди! Властта манипулира обществото и му вменява своята вина, елиминирайки естествените му права да търси и наказва вината на отделни свои политически поддръжници. Властта цапа лицето на обществото, което управлява, вместо да го води към постоянен прогрес, а принуденият народ и измаменото му общество безропотно приемат!
Кой е виновен за избития политически, творчески и обществен елит, преди и след септември, преди седемдесет и пет години?
Вие ли, аз ли?
Вината е на всяка временна обществена политическа и военна власт, която целенасочено прехвърля отговорността за нечовешките си деяния върху целия народ, след физическото му и интелектуално поробване.
Но властта е съставена от български граждани и техните имена се знаят, а някои, дори и днес, все още, продължават да се славят!
Само, заради прехвърлената лична отговорност върху Обществото!
Но то не е убиец, не би и могло да бъде, тъй като е невъзможно!
Вината, определено, е фиксирана, след извършването на престъплението и вероятно законите я доказват, но след поемането й от обществото, тя цапа, единствено него, а не реалния престъпник!
Защо?
Защото Обществото го е родило, възпитало и обучило, и то е длъжно да поеме отговорността!
Но, кой е виновен за стремежа да убива на група озверели неграмотни негови членове?!
Вие ли, аз ли?
Не, пак То!
Вината е на целокупния народ, защото е родил и отгледал подобни изверги, защото не ги е научил, не им е дал своите високи морални качества, човешко достойнство и любов към род, и Родина, дори и въпреки чуждестранните политически, империалистически, колониални и робовладелчески интереси – да го променят в тяхна полза!
Изпитвате ли вина за кървавите дела от столетие насам?
Задавате ли си въпроса, как може носители на политически или религиозни догми, да отнемат в тяхно име човешки живот - в повечето случаи безпричинно и превантивно!
*
Как е възможно, коренно различната по своята същност и реализация, имперска и тоталитарна власт над един народ, да се стреми да завоюва света с цел поробването му, преди да е осигурила минималните условия за добър живот и нормално човешко съществуване на своите граждани, на своя народ?!
Той ли е виновен за малоумните й действия – при огромните природни богатства и високия му интелектуален багаж?
Очевидно, не!
Но и днес той продължава да е в това състояние, да е сегрегиран, разпокъсан духовно и материално, и продължава да е лесно подчиним и управляван!
Вината е на властта, а оттам и на Обществото, което я е избрало!
Отговорността наранява неговото лице, неговата душа и морал, а не лицето и душата на престъпниците, родени сред него!
Светът го възприема и ще продължава да го възприема, докато съществува, с багрите на престъпленията, извършени от неговите деца!
Някои от Обществата като немското приеха като Общество вината, а другите, все още, се спотайват - като нашето, зад личната!
Удивително е, че тези дни и Парламентът на Европейския Съюз прие декларация по този казус. Най-сетне и той изрази своето отношение към общата вина на Обществата, приели да съществуват сред непризнатата си вина към своите народи и към останалия свят!
*
Заради коварството на гърците, на водача им Елефтерос Венизелос и други, нему подобни, моето отношение е негативно към целия народ, което е парадоксално. Подобно е и към французи, и англичани, начело с рептила Уинстън Чърчил, подобно е и към коварните сърби - като народи, а не като обикновените граждани, като мен, защото тогавашната им временна власт, в моите очи, е с изкривено, оцапано, мърляво и неискрено лице! На тези народи и обществата им приписвам вина, срещу моя народ. Тяхна е отговорността за коварството на фанариотите, на раболепието и лакейщината към по-силните от властта в Сърбия и най-вече на наглостта и самозаблудата в имперската държавна и религиозна политика на Русия, през изминалите триста години, откакто е станала държава – „дошла“, след време, уж - да ни освобождава! Кой е виновен – народът или властта?!
Твърде очевидно е, че не е народът, а властта!
Но нейната вина и отговорността за нея, манипулативно е прехвърлена върху плещите на целия народ, като че ли, завинаги!
Прехвърлената вина е причината да се говори за вина на руснаци, на германци, на гърци, сърби или турци, а не за отделните извършители на позорните за човечеството злодеяния! Човечеството, неминуемо, ще разреши юридически казусът.
В есето аз разсъждавам, не само като гражданин, а и като, все още, жив член на българския етнос. Заради това избрах прекрасните шевици и пафти, за да засвидетелствам почитта и уважението си към етноса и към моралните му устои!
мп

         Гласувай:
1Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1507275
Постинги: 1810
Коментари: 18
Гласове: 503
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031