Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07 12:44 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1401 Разсъждения за проблемите на София 5
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 604 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.07 12:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1401
Разсъждения за проблемите на София 5 … и държавата,
заедно с ескиз 1374

image


Преди повече от четвърт столетие предложих на общинската власт на София и големите градове на България, непознати до този момент и за световната градоустройствена практика проекти, с помощта на които беше възможно да се разрешат, веднъж за винаги, проблемите на градовете с паркирането и гарирането, с ненормално унищожения капацитет на уличната им мрежа - агресивно окупирана от целодневно паркираните леки превозни средства, с единствената цел да ги реализират, за да се освободят от терора им, както и да придобият изключително нужната им многофункционална земя, която би им помогнала да се издигнат до съвременните технологични нива, да увеличат двойно пропусквателната способност, както на булеварди, така и на улиците от централните им зони от по-нисък клас.
Предложих заедно да създадем решения, които да приютят тези, травмиращи градовете функции, при това без да се използва бюджетът им или този на държавата!
Градовете щяха да забогатеят с милиони квадратни метра неизползвана територия, но прозорливата власт отказа, надявайки се, че ще присвои иновативните проекти, за да ги употреби в полза на своята ненаситна жажда да притежава всичко, което ходи или хвърчи в небесата и над техните глави, затормозена от тъпи „измислени интелектуални и политически заблуди“, защото не се интересува от нищо друго, освен задоволяване на първичните си инстинкти.
Властта отказа предложението, без да се обоснове, несъзнавайки малоумието си.
*
Преди две години предложих на държавната и общинска власт да намерят решение, за пълноценно използване на съществуващата, но недостроена сграда, намираща се на територията на Медицинска Академия, предвидена за детска клиника – за нуждите на болните и заразените от Ковид 19 възрастни и деца. Беше разумно да се използват ресурсите и местоположението й в градската структура, а бързото завършване на довършителните строителни работи щеше да осигури на града болница за екстремни заразни болести за твърде кратко време като се запази възможността да се изгради друга такава, на друго място в града, както и стана, след като бурята на заразата отмина. Можеше да се използват и европейски средства, но не би.
*
Тия дни изпратих на компетентните институции един териториално-устройствен проект, от преди десетина години, за който, вероятно сте чели или чули. Той коментира моралното и професионално ниво на остарялото териториално устройство на българската държава и липсата на програма за развитие, както и очакваните резултати от участието му в управлението й със закостенелите си форми, но крайно необходими при административната им употреба, защитавайки целите и предназначение си.
Проектът бе съобразен с изискванията на европейските институции, ангажирани с подпомагане развитието на регионите на Съюза, чиито членове сме и предлага условия на управление, подчинени на съвременните планови и технологични форми на управление на стопанството на всяка страна. Ето отговорът, който получих вчера -
ДО
АРХ. МИХАИЛ ПЕТКОВ
E-MAIL: forma@abv.bg КОПИЕ: Към наши № …..
Относно: Предложение, касаещо административно-териториалното устройство на държавата

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ….. , Във връзка с постъпило в Министерството на регионалното развитие и благоустройството писмо от отдел „Приемна“ на Министерския съвет (изх. № … /23 от 13.06.2023 г.), с което ни препращат по компетентност Ваше предложение за ново административно-териториално деление на областите, Ви информираме за следното: Съгласно действащото законодателство територията на Република България се разделя на 28 области, като границите и административните центрове на областите се утвърждават с указ на Президента на Република България по предложение на Министерския съвет (чл. 6, ал. 1 и 2 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България (ЗАТУРБ)). С разпоредбите, съдържащи се в чл. 4, ал. 2 и 3 от ЗАТУРБ, се определя, че територия на областта е територията на включените в нея общини, а наименование на областта е наименованието на населеното място - неин административен център. С Указ № 1 от 05.01.1999 г. (обн. ДВ, бр. 2 от 8 януари 1999 г.), издаден от Президента на Република България, са утвърдени границите, административните центрове на областите в Република България и общините, включени в тях. Предвид гореизложеното, прилагането на друг подход при определяне на броя на областите, техните територии и наименования ще бъде свързано със съществени промени в действащото законодателство, които ще се отразят върху редица сфери на обществения и икономическия живот в страната и ще доведат до извършване на значителни публични разходи за привеждане на тези сфери в съответствие с предложените промени. Считаме, че друг подход и промени в административно-териториалното деление на страната следва да бъдат разглеждани при наличие на достатъчно основания и ясни мотиви, а въвеждането им да става след задълбочен експертен анализ и широко обществено обсъждане със всички заинтересовани страни както на национално, така и на регионално и местно ниво. Като Ви благодарим за направеното предложение за въвеждане само на 5 областни центъра, Ви уверяваме, че то ще бъде отчетено в бъдещи дискусии по въпроса за административно-териториалното устройство на страната.
ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР

*
Благодаря и аз за коректността. Но, нали за това предлагам проекти, които биха могли да осигурят програма за по-перспективно и икономично териториално и стопанско развитие, и решения за оптимално управлението на страната за постигане на по-високи технологични нива, осигуряващи и сигурността, и стабилността на вземаните решения, предвидени, поне с десетилетие преди това. Но, очевидно това е властта в България! Тя е психически болна, нелечимо болна от кретенизма на бушуващите, само в главите на тези хора ветрове, на тези, които управляват новата бюрокрация, измислена в нейна защита и в защита на агонизиращото тяло на разболялата се, като че ли от чума, държава. В съдържанието на пространствената й териториално-устройствена схема съществува и думата развитие, а такова липсва, защото липсва ясна програма, независимо идеологиите на политически формации, които „управляват“ живота ни! А без да притежават собствени програми и открити лица, просперитет е невъзможен! Независимо, че властта е винаги учтива и добронамерена, както личи и от отговора на министерството!Заради това са без значение проектите, които й се предлагат. Независимо, че са полезни за структурата на държавата, за развитието на града и благосъстоянието на съгражданите, че са функционални решения, важни за обществото. Независимо, че оптималното управление и разрешаване проблемите на градовете, че и защитата от болестта - са изключително важни за намаляващото население, защото засягат всички! Е, дадох добронамерено толкова, колкото можах. Отстъпвам мястото на всеки, който може и иска да се опита да бъде в помощ на обществото.
мп

image             Гласувай:
1Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1507261
Постинги: 1810
Коментари: 18
Гласове: 503
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031