Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2017 07:49 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 410 Срам или безсрамие 7
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.01.2019 06:49


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 410
Срам или безсрамие 7

 

 

Жаждата да бъдат достигнати интелектуални нива при планиране на древните градове, според гения на Хиподам, не води до сляпо прилагане на възприетите градоустройствените принципи и норми.
Специфичните нужди при съвременните, отчетливо се различават от тях, без да се пренебрегват основополагащите, тъй като цивилизационните нуждите и урбанистичните изискванията, при създаването на древните градове са били едни, при съвременните – съвършено други. Някои, от съществувалите преди - са пречка, независимо, че и едните, и другите, служат на хора, с еднакви пропорции.
Трудната транспортна достъпност на терена на останалите, все още, живи хилядолетни градове, предимно градчета, пречи на ефективното им съвременно използване, но те са  пространствено интересни за съвременника, с непрестъпните си зъбери и градски стени, с тесните улички и слепени сгради. Тези ограничения затрудняват транспортния достъп и функционирането им, но, повечето от тях са малки и затворени към себе си, а не милионни, плашещи градове!

Съвременните хора различават и обичат живите Пловдив, Варна, Велико Търново и Ловеч, Силистра, Несебър и Созопол, както и останалите, майсторски вписали се в природната среда, древни и съвременни градове, но без да поемат, каквито и да е, ангажименти при опазването им!

Обитаваме и работим в други, които нямат нужда от защитни стени, а от подходящи теренни условия за развитие на градските функции, артерии и комуникации, и които са по-важни, дори, от добрата природна среда или красивата панорама.  Познаваме съвременните градове, изградени върху древните си предшественици, както и сравнително новите, с реките през тях или, съвсем младите, родили се край морските брегове, без да губим представа за древното начало. Всички са магнит за човека!Познаваме и специалните Истанбул, Солун, и София – различни, заради различната си среда, в която са създадени, от въображението на живелите в тях, изразило и нивата на тяхната култура.
И, докато, релефът на терена определя плановия, и пространствен образ на града, и го поддържа интересен, и динамичен, то, на градовете от равнината или край морския бряг, са необходими акценти!
Гафове настъпват, когато се смесят принципите, поради незнание и ниска професионална култура - като в Ловеч, в Пловдив и София, у нас, и когато се подценява или пренебрегва средата.
В градовете по света,  където липсват природни акценти, структурите им изискват и създават свои. Ако, използваните градоустройствени принципи и похвати са объркани, това се отразява на цялата планова и пространствена тъкан, на функциите, на образа - защото са съчетани похвати, непозволяващи на средата и градоустройственото решение, да демонстрират качествата си. Най-често  -  обезценяват пространствената им стойност.

Нелогично е да се изграждат високи сгради в софийското поле!
Обяснявам го просто, а, всеки може да си направи напречен разрез през него и ограждащите го планини. Високата сграда, която неграмотният инвеститор се стреми да създаде чрез архитектурата, не би могло да ги конкурира и да се превърне в акцент, защото ще е дребен и анемичен, спрямо могъществото на планините! Той носи, единствено, вреда на града от функционално, инфраструктурно, комуникационно, екологично и пространствено естество. Без значение ситуирането.
Интересен факт е гражданското поведение и ангажираност на творци, артисти, и музиканти – към града, които, най-сетне се събудиха, а днес, вече призовават, дори, и професионалистите да се събудят, и ангажират!

Пиша и говоря за това от години, но - кой да чете, кой да мисли, нали са нужни специализирани знания, морал и отговорност, а и очи, за да видиш! Естествено е и тези, които вземат решения, да чувстват същите емоции като обикновените граждани.

За съжаление, политиците от панелните покрайнини на София, не разбират и не чувстват града, нито изискванията му, просто, защото живеят извън него, защото живеят в измислена и в никакъв случай, прилична на утвърдената, и позната, градска среда.
Градът и всички ние очакваме промяна.
Тя ще настъпи скоро!
Само, след едно човешко поколение, ще изчезнат, завинаги, панелните комплекси! И основен проблем за града ще е тази промяна - страховита по мащаба си!!
А, не - неподходящите високи сгради, защото там, само веднъж, ще се запушат инженерните системи, естествена ситуация за нашите условия, и тя ще приключи активното си участие в градския живот!

Специалистите и властта на градовете, задължително трябва да мислят за тези проблеми, преди да настъпи нуждата от решението им! Още, от днес и то, като за изключително важни и трудно решими, и които, неминуемо, ще настъпят в градоустройственото бъдеще на София, и навсякъде!
Ще променят града, из основи!
Ще се превърнат в значително по-тежък проблем, от съществувалите, преди десетилетия при изграждането им, като за целите на тези операции ще е необходимо да се планират и подготвят средства, и кадри, които ще могат да ги реализират! Вероятно, след като бъдат заменени неподходящите, заангажирани с планирането и управлението на града до вчера, силно корумпирани, но индиферентни и апатични към града, поради незнанието и ниската си професионална подготовка, а, когато човек е и глупав, ситуацията се влошава, и се превръща в перманентна тежест!
Сигурно е, че градът има нужда от нормални и добри граждани, които да го обичат! Нищо, че ражда и крадци.
мп 
Гласувай:
0
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 309089
Постинги: 648
Коментари: 1
Гласове: 92
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31