Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2017 12:08 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 417 Градът на птиците 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 854 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.08.2018 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 417
Градът на птиците 2

 image

 

Именно, с тази подкрепа бяха експонирани, пред обществото, плановите структури на София и Париж – два града, различаващи се, може би, по всичко, но най-вече по средата и нейните фактори, в която са се развили и съществуват. Два различни града, а сравненията са непрофесионални и наивни, защото около София съществуват едни, а за Париж - други природни и градообразуващи природни елементи!

Не се наемам да сравнявам качествата на планините и пространственото им присъствие, с хоризонталната мощ на плавателната река, прекосяваща равнината. Сравненията са неподходящи и подчертават задължителното съобразяване на градската структура с доминиращата сила на природното присъствие. Изискванията са различни, а с тях и плановата структура, и пространствения им образ. Примерът показва, че силуетът на София, не се нуждае от пространствени акценти, защото притежава естествени, такива! Подходящи са за Париж и те, вероятно ще стигнат, чак до Бискайския залив, заедно с града и реката. Пред София също има перспективи, но трябва да се намерят тези, които ще са най-хармонични, без да търсим решения от другаде!

Но, партийният и политически капитал, не знае това, и иска решения от обслужващата го армия чиновници - решения, които да го удовлетворят!

Той лети високо като птиците, свободен от отговорност към града и гражданите му, към проблемите, които предизвикват - изградените от него, строителни обекти, повечето от които са фрапиращи грешки във функционално, инфраструктурно и в пространствено отношение!

Не се вълнува от пренаселването на града, от обезлюдяването на страната, не го занимават проблемите на демографията на обществото, нито оптималността при усвояване на градската територия, а, още по-малко, развитието на услугите в областите на здравеопазването и образованието или на търговията, храненето, спорта, както и на  културата, които ще следват всяка висока сграда! Няма, нито ум, нито сили да се занимава с дреболиите на града и предизвиканите, предимно от него, урбанизационни проблеми!

Не бих могъл да дам по-точен и ярък пример от ж.к. „Манастирски ливади“, от хаоса при застрояването на бул. „България“ и уплътняването, където и да е, из града!

Парите, които неграмотният български елит стиска, парят и изгарят ръцете му, настояват за промяната на законите за уплътняването на София и подкрепят обезлюдяването на държавата! Предизвикват и т.н. специалисти, за да вдигнат и те крак - да бъдат подковани, за да заприличат на всеки друг, но, не и на самите себе си! Те проектират, не според професионалните си знания, международните норми и принципи, а според изискванията на работодателите си.

Така, проектите им отговарят на изискванията на средата на Париж, Лондон или Москва, през които текат водите на Сена, Темза или Москва река, на някой друг европейски град или столица – при еднообразната пространствена пластичност на равнината, в комбинация със спокойните води на реката!

Смесването, обаче, на различните лекарства, предписани за лечението на човека или града, обикновено, не води до лечение, а наранява или убива!!

Решението не е иновация за града. То задоволява, макар и частично, капитала. То му е необходимо, без да е подходящо за София! С него олекват избраните като приоритет транспортно-комуникационни системи, катастрофално и непрофесионално се променя пространственият образ на града, особено, с предложеното „ограничение“ от 75 метра, кота корниз, в съществуващите градски зони - което предполагам ще се промени и намали, за да се хармонизира с мащаба, с традицията и с жителите му!

Интересен е и фактът, че колегията мълчи! Както винаги – няма мнение и притихнала, се готви за поредната си трансформация! На човек и на обществото е дадена възможност и право да се учи от грешките си. Наистина, интересен факт е, но, никой не ги използва.
Пред Обществото и града стоят важни решения, които трябва да се вземат. Решенията на проблемите изискват много разум и компромиси като не знам, дали те са подготвени за тях?!

Трябва да се разсъждава върху функционалното отношение между високите сгради и града, върху пространствените проблеми между тях, върху специфичността при проектирането и строителството им, върху увеличената им себестойност, трябва да се обсъди, дори и естественият стремеж на българските фирми – и те да се наредят в редиците на високотехнологичните проектантски бюра, и строители.
И те искат да полетят, като малцината способни по света, искат да проектират, и изградят най-високата сграда, сякаш са способни на такъв интелектуален героизъм! Нужно им е, за да престанат да се клатушкат насам-натам, ходейки като не летящите, и глупави п(а)тици!

А, ние не искаме светът да се подиграва на незнанието ни!

Защо Обществото и властта, която управлява града, не решат огромния проблем на паркирането и гарирането, както предлагаме, а се занимават с глупости?
мп

 

 

        

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1372919
Постинги: 1689
Коментари: 15
Гласове: 470
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031