Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2017 11:53 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 491 Днешна София 1
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 117 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.01 20:17


 image

   

ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 491

Днешна София 1

 

1.
Под влияние на дългогодишна професионална изостаналост, на  трудно разбиране на града и липса на знания, в главите на специалистите от управлението й, съвременна София, като че ли, загуби своите, основополагащи и структурно важни  -  за съществуването й, системи! Похабени бяха функционалната и плановата,  пространствената, пешеходната и транспортно-комуникационната или, ако съществуват, са в окаяно състояние! В небитието отлетя и зелената, толкова нужна за чистотата на средата, и качествата на въздуха, който дишаме!
Но, градът продължава да съществува и ние с него, силно ощетени!
Невежеството победи!
Първичността на политическото невежество покори града.

Пропадането, не  е, заради нежелание на обществото да усъвършенства средата си. Не е и заради липса на интерес или заради трудно постигната, или загубена култура, а, заради липса на широта и професионална подготвеност, на ситно оразмерените възможности, на дребнавата техническа администрация, оставена да си развява байрака, и подобно на неконтролиран лакей - да разпространява корупция в средите на професията, без да обръща внимание на огромните проблеми, заигравайки се с нищожните! Толкова й бяха силите, и на властта над нея!
Появиха се и общата безотговорност, и апатия, и манипулирана имитация на задоволство от постигнатото, както и бедността. Особено духовната! Потвърди се максимата, че без морала и нравственото достойнство на граждани и власт – градът, трудно би могъл, дълго да съществува в нормално състояние. София е пример!
Няма да забравя да спомена и нечистоплътния стремеж на властта постоянно да използва влиянието си и над  града, за да разпространява, и насажда, чрез него, ниската си култура, от която всички бягаха и бягат, освен лишеите и червейчетата!

Впрочем, невежеството се беше наложило години, преди да започна да уча и да усвоявам знанията, свързани с градоустройственото планиране, както и бавно да натрупвам опит от проектантската работа, за да мога да разсъждавам.

2.  
Градът бе изоставен от безотговорните на сред пътя като ненужен товар и бързо беше опоскан от мравуняка, сякаш беше готова софра, която имаш  -  без да си произвел, нито продуктите, нито си създал сградите му, не си участвал в готвенето и изграждането им, а, само си се настанил удобно, за да оплюскаш манджата, и да ги използваш!
Беше третиран като бездушно, неодушевено място за обитаване! Ползваше се, ползва се и днес като средство, и като форма за съществуване, което е  ултимативно задължено да те приеме да живееш с него, и в него! Подобно на градско жилище от първите години, след употребата на принципите на соца - събрало заедно накуп, няколко непознати, а след време, ненавиждащи се семейства!  

Градът бе изоставен в обърканата си стара структура, но с нови, непрестанно растящи и променящи се нужди, и изисквания. Днес, все още, жив  -  той продължава да живее с разпарчедосаните си парчета, разхвърляни неграмотно, и независещи, едно от друго, между които липсва, дори - пешеходна и пространствена връзка! Все едно, че са парчета от различни градове, пръснати като хората, които ги обитават, парчета от чужда градска среда, с различни пространствени дименсии, с различен мащаб на сгради, улици и несвързани хора. Парчета, от едро урбанизирана територия, чужди на всичко – на съществуващия град, на планини и гори, на реки и рекички, на лечебни извори и особено чужди на градската памет. Знаете ги, нали? 
Знаете, разбира се, защото живеете - пръснати сред тях?!

3.
Градът бе объркан от незнанието на граждани - учили, как да се грижат за него, но, незнаещи,  как да го управляват и не поучили се от малкото опит, които бързо разбраха, че е по-лесно да изсмукваш жизнените му сокове и се облагодетелстваш, отколкото да се грижиш за него!

Липсата на усет и професионални знания, на качества и най-вече на морална отговорност, позволи на властта да мами и манипулира обществото, че се грижи за настоящето и бъдещето му. И, вместо да се грижи – го дои, без да го храни, без да го лекува, тъй като, не може друго, по-добро да прави!

Постепенно, градът заприлича на психиатрична болница – пациентите, на която се отглеждат на доизживяване, защото отвън са опасни. Никой, не се интересува от изхранването и лечението им, нито от средата, която обитават. Единствено, важна е усмирителната риза!
Докога, градът ще съществува в това състояние?! Докога, свободно ще се разхождат - опасни за живота му, уж, хора?
Кой знае?
Защо обществото, и то - тъпо мълчи?

4.
Днешната планова структура на града е формирана, след натрупване на допълнителни самостоятелни градоустройствени елементи /„комплекси“/, наложени от растежа му.
Усвоени бяха нови територии, а градът – изоставен!

Залепиха му се различни жилищни структури за обитаване, последователно - едни след други, малки и големи, които и днес, продължават да вегетират, заради недалновидно ограничените си функции, използвайки, и натоварвайки центъра му.  
Там няма град, подобен на съществуващия, нито градска среда, а, само функционален, планов и пространствен хаос! От своя страна, те успяха да прехвърлят хаоса си върху транспортните връзки с града, изяждайки възможностите им да се развият коректно.

Като казах хаос, се запитах, дали всички знаят, какво е ред, как се създава и опазва, и защо е необходим? Може би знаят, но нямат представа, че е задължително необходим и съществува в добре планираните урбанизирани територии.
Как може да се живее, обаче, в град, който е зле планиран, по-точно умишлено изоставен и неподдържан?
Не съществува, няма град по света, в който всичко да тече на самотек, без грижа, дори, за себе си - като София!? Не съм черноглед, но фактите от съществуването й са доказателство, дори, с малкото ценно, построено под земята!

5.
Дали, някой може да докаже, че градската структура на София, е хармонично, единно и неделимо градоустройствено образование?
Какво друго е направено за съществуващия град, след реализацията на бруталния, с пропорциите си, „архитектурен ансамбъл“ в центъра? Вероятно, площада  -  днес паркинг и пространството до него, грозно изсипано на запад, незавършено, между студена и отблъскваща архитектура. Може би банковата сграда и сградите, върху другите две-три  присвоени места, които доубиха, и обезцениха автентичната планова, и пространствена история на стария град.

Никой, не потърси решение на проблемите и на останалата, около тях, среда?
Изминаха десетилетия, без да се направи нещо, а изоставените, бавно и постепенно, умираха, освен, че бяха използвани за разрастване на градоустройствения хаос?! Особено, през последните, ярко корумпирани, десетилетия!

6.
Известно е, че доброто планово решение влияе при създаването на добри функционални връзки и пространства, а те - на архитектурно му състояние и излъчване! В изоставения град липсват добри решения и акценти, преобладават грешните, и смешните. От хаоса, няма какво да се покаже, освен - неговото безличие!

В следващи ескизи е необходимо, отново, да коментирам качествата -
на променящата се градска среда,
на липсата на единна пешеходна структура, на несвързаните й парчета и противопоставянето на взаимно изключващи се функции,
на липсата на търговски улици и площадни пространства в комплексите,
на безсмислената употреба на транспортната комуникация в ЦГЧ,
а, след всички тях,
заедно ще обсъдим и проблемите на зелена система - от градоустройствена, а, не от дендрологична, гледна точка. Ако, успея.

Честити празници!

мп
Гласувай:
0
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 85248
Постинги: 305
Коментари: 1
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031