Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2020 12:11 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 91 Размисли за трансмутацията. Още към ескизите 1003 и 1004
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 260 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.10.2020 10:04


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 91
Размисли за трансмутацията
Сряда, 25 Юни 2014 00:00


  image
                       Данте Алегиери и Беатриче

 1. Постсоциализмът си прилича с постмодернизма – и двете насоки на развитие на обществото, и архитектурата са имитация! Развиват се в друго време, с други средства и с други изпълнители, а резултатите и при двете не постигат поставената цел,….и са фалшиви!. Дали, се разбира това - от изпълнители и поръчители?

 2. Днес държавата е като никога силна! Много, несравнимо по-силна от оригинала, тъй като управлява привидния хаос, който бе избран и репродуктиран, за да осигури живота и властта на непроизводителните! Всичко - живо и неживо служи, единствено, за да я укрепва!
Няма държава! Напълно грешите!
Заблудени сте от плача на възрастните, от този – на безработните млади, на майките, от глада на циганите и от какво ли, още не! Но се лъжете! Властта е тук и тя знае всичко за вас, дори това, което криете от себе си!

  3. Политически и икономически сме в Европа от 2007 година, но се асоциирахме със социалистическото си минало и настояще. Ние сме, наистина, хора и държава от миналото! Дали ще си останем там?

  4. Научи човека да лови риба и той ще е цял живот ловец! Ще лови - риби и буболечки, и какво ли, още не. Ще лови души! Най-вече! Има надежда за хората! Не сме се изгубили съвсем сред злото.

  5. Хората се състезават, с какво ли не и къде ли не. Днес различията в постиженията са толкова минимални, че човек несъзнателно се пита – какви са тези имагинерни, невидими разлики? Отговарям си - това се прави за пари! Уменията и възможностите са изключително изравнени. Миниатюрните различия идват от подкрепата на стимулантите. Защо хората не прибавят към състезанията, които изискват физическа сила и .... състезания по интелект, ерудиция, въображение и интелигентност, и по други, подобни умения, за да изпитваме и ние удоволствиe! За да има полза и човечеството!

  6. Властта просто не иска народа си! Не иска да й се бърка в работата, докато създава и организира наново експлоататорската си структура, но на други икономически принципи. Смята, че може без него.
Как? Не знам, но тя е уверена в способностите си и в това,че народът е излишен. Човешката цивилизация не е измислила друга политическа доктрина, по-перфидна и по-експлоататорск от робовладелческата!
Бедни, малки буболечки, властта насажда в душите ви страх и чрез него ви управлява! А озверелите от алчност партийни разклонения се надпреварват в своето словоблудство за сметка на народа. Дали, политико-икономическият сценарий изроди познатите правила на човешкото съществуване и развитие? Нали, никой не е мислил за fearplay между нормални хора и крадци, подбрани по класов тертип?

  7. Формата разграничава едно тяло от друго, едно състояние от друго, една материя – от друга. Може ли да се създаде песен за бул. Витоша, подобна на тази, която преди десетилетия изпя Жо Дасен, за Шанз Елизе и Париж? Едва ли, много е посредствена.

  8. Днешните украински разделения ми приличат на всичко около Берлинския конгрес на времето, решил и осакатил България, създал и провокирал Балканските войни и Първата световна.
Ако Молдова се присъедини към Румъния, то естествено е Северна Добруджа, да се върне, отново към Майка България! Не смятате ли?
 
  9. България е единствената страна в света и пример за подражание! Тук няма доносници, тук цари пълно разбирателство, мир и хармония между гражданите й. Тук всеки е добронамерен и доброжелателен. Приятелството съществува и процъфтява. Няма завист, не съществува измама, липсва подлост и угода, няма корупция. Хората тук не пълзят, не се превръщат в малки, слепи и угодливи твари с рождението си. Те са горди представители на човешкия род, самоуверени, разсъдливи, проспериращи и богати. Развива се и страната, и икономиката, и културата й, развиват се новите технологии, по-бързо от другите напреднали страни. Затова никой не имигрира. Тук има работа за всеки, добре платена и вдъхновяваща. Тук децата й са нейните цветя, защото цялото общество се грижи за тях. Така то се грижи и за всеки възрастен, за всеки болен, за всеки нуждаещ се. Малко са изброените причини, заради които всеки я обича. Не я презираме, ние я боготворим!

10. Какво постигнаха употребените?
Власт – да, пари – сигурно, слава – не, акъл – едва ли, приятели – не, уважение – не! Останаха си със същият акъл, с малък грамаж, оцветиха се като мъжкия паун, но по-просташки, продължиха да крякат като жаби, да грачат като гарги, продължиха да ядат от общата паница с ръце, с ръце да грабят, цапайки лицето и душата си. Отделиха се от себеподобните, за да не умират всекидневно от завист, че другият се е нагушил с повече. Крият се зад черните стъкла на автомобилите си, защото ги е страх, че народът ще им се подиграва, като ги види. Останаха си и в душата непроменени - малки мушички-еднодневки и разнообразни по цвят, и големина охльовчета, червейчета и хлебарки. Останалото, не е важно!

  11. Спомням си, че преди години, когато правех градоустройствения план – от Резиденцията до отклонението за Горна баня, предложих да се запази къщата на проф. Дуйчев, историкът-византолог. Идеята бе приета и днес там е създаден културен център, носещ името му. Беше някъде около 1985-та. Не знам колко години преди това, предвид средата, в която работих, коментирах предстоящото събаряне на старата печатница и яростно предложих нейното запазване. Днес, там е музея “Земята и хората”! Години, след миналите, изпитвам удоволствие, че с нещо малко съм помогнал на града, в който живея повече от половин век, да бъде по-хубав, по-жив и по-умен. А има и още, но за тях – друг път.

  12. Питагорейците казват – “Хората сами си навличат бедите”! Господи, има ли те? “ Бог в своята завист е бил винаги срещу онзи, който е проявявал находчивост и щедър талант, а е насърчавал нищожните умове, като им е давал власт!” - пише французина Жерар дьо Нервал.

 13. За повечето хора въображението е мираж. Не, че нямат такова, а защото не го използват, стремейки се към угод!
“Дайте им господари и те ще се изтрепят да им се кланят!”....споделя Жерар дьо Нервал. Дайте им господари, нали това очакват червейчетата! Без тях - и те не са пълноценни. Липсва им дрехата на покровителството, в която да се гушнат.

 14. Движението за права и свободи е институцията, която създаде, организира и контролира всичко, свързано с прехода! Без него, преходът щеше да е невъзможен в политически и икономически, в етнически и дипломатически, в организационен, образователен и културен, в битов и морален, и прочее планове на обществото! Останалите са второ-и третостепенни актьори! Знае се, защо.

 15. Адът за жените е старостта! За мъжете – не знам. На тях не им пука, защото живеят в него цял живот, след женитбата си!....позволих си да продължа мисълта на Ларошфуко.

 16. Мога ли да съм равен с буболечката, с червейчето или плужeка?
Отговорът е категорично отрицателен. Та, те не познават буквите, числата, безкрая на въображението. Не би могло да има равенство, братство и свобода! През последните години това бе доказано. Човек за човека е вълк! Другар изяде другаря си, за да няма равенство, нито братство, нито свобода! Останаха само буболечките, които ще напомнят на поколенията, че е съществувал такъв лозунг, но издигналите го – го изяли и изср..ли!

 17. Досаждаме често на другите, макар да смятаме, че не можем да им бъдем досадни - смята Ларошфуко. А те на нас? - питам аз. 

 18. Само неграмотни могат да объркват функциите на свободните пространства в града. Заедно с властите!
Защо го тормозят? За слава и за неутолимата си амбицията ли ?
Защо не мислят и разсъждават?
Защо обиждат религията като я омесват с култура, зад която прозират чертите на пошлата политика? Нали, нараняват духа на нацията и сакралността на тези пространства.
Защо липсват подходящи свободни градски пространства - тук, в София, а не другаде!

мп / събрано на 11-15 юни, 2014 година



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1403874
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930