Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2020 11:31 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 930 Интелектуалната собственост на българския етнос
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 621 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 930
Интелектуалната собственост на българския етнос 
 

 image

 

Защо в официалните публикации на европейските институции не съществува място за българския език, а има за езици, използвани от миниатюрни езикови общности като гръцката, например?
Защо е предпочетен руският пред българския, след като руският език е copy paste на българския, а Русия, дори, не е член на ЕС и няма вероятност, скоро да стане?

Може би, малоумните европейски чиновници, все още, се надяват, че от тези етноси и народи, отново, ще се появи, някой нов Фидий, Праксител, Платон и Казандзакис или Толстой, Лермонтов, Пушкин, Лихачов, и Сахаров, непознавайки даровете, които са наследили от нашите предшественици! С тези си надежди те мамят света и своите съграждани, но по-важното е, че пренебрегват дареното културно богатство от общохристиянските светци и мъдреци!
Смятам, че са неграмотни, по-точно – слабограмотни!

Едва ли, занаят нещо за Йоан Екзарх, за съименникът му със златните уста Йоан Златоуст, за ангелогласния Йоан Кукузел, за Черноризец Храбър, за Симеон Велики и синът му Петър. Сигурен съм ,че не са чували за много по-старото и от тях богатство на траките - от Магурата и Караново, от Сборяново, Свещари, Казанлък и Стряма, от Старосел и Мезек, нито знаят за Рилската Света обител, дори! Не са чели, нито за Иван Александровото евангелие, прибрано в лондонски музей, нито за откраднатите културни и исторически документи, скрити в руските музеи! Не знаят, а трябва - за Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, а след тях, и за Киприян, и за племеникът му Григорий Цамблак, а и за кой ли. още не! Не знаят, че културата на първите бели хора на Земята е създадена тук, в нашите земи, че тази култура, която те развиват днес - предхожда със столетия тяхното формиране като етноси и че тя спомага, и за тяхното духовно, и културно събуждане, и на останалия свят?! Светът на съвременните хора, все още, продължава да смята, че елинската и римската цивилизации са поставили основите на днешната, и днес продължава да не знае, и да недооценява дареното от нашите предци!
Това е срамно!
*   
Ще спра, защото въпросите ми не са към апатичното българско общество, а към властта и институциите на България.

Питам – защо не защитавате интелектуалната собственост на своя народ? Питам ви, тъй като смятам, че поведението ви не показва, че сте българи, а обикновени и зависими роби.
мп   




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1404710
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930