Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03 09:27 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1067 Несвързани мисли 140
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 41 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.03 16:16


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1067
Не свързани мисли 140


image



Градът се нуждае от съзнателната и градивна човешка помощ, за да се развива. При липсата й - той залинява, подобно на София! Нужна му е помощ, за да усъвършенства средата си, да продължи вечния си и неспирен метаболизъм, а не да линее, което се отразява зле на всички, които живеят в него и ползват услугите му.
И днес са му нужни още паркове, обвързани в единна зелена структура, които да помогнат на притока на чист и свеж въздух от планините към него, безкрайно необходим на всички, които, все още, могат да дишат. Необходими са му нови системи на автомобилното и пешеходно движение, както и абсолютно нова инженерна инфраструктура.
*
Ти винаги тичаш преди нас – каза една усмихната колежка, която уважавам и харесвам като човек. Знаех това, но се зачудих, защото беше открито откровена, нищо, че думите й можеха да се отнасят и за тях, освен за мен.
Нали, бяхме част от състава на най-добрата проектантска структура от преди години, която, едва ли, някога ще може да събере, отново на едно място и по едно и също време, толкова много и качествени проектанти – архитекти и инженери.
Може и да са ми се причули думите, може и да не са се отнасяли за мен, но ги чух, защото случайно бяхме само трима, срещнали се в парка – те с бебешката количка и внуче, а аз насреща сам, както винаги.
Но може и вятърът да ги е духнал през гората и донесъл.
*
Скромните възможности често стават начало на велики начинания – смята Демостен,
а аз ще си позволя да осъвременя мислите на философа – скромните възможности, според мен, много често застават начело на велики политически преобразования.
*
Змията, царят, тигърът, жилещата оса, малкото дете, чуждото куче и глупакът – тези седем неща, не трябва да бъдат будени от сън – пише Каутилия / 350 – 283 г. пр. н. е. /
*
Вярвам, че всички сте забелязали промяната, която настъпи в израза и физиономията на българина!
Промяната е рязка и безапелационна!
Нямам представа, от какво бе предизвикана, въпреки, че се досещам, но трансформацията е факт, а лицето на българина и българката, очевидно, видимо погрозняха и опростяха, омърляни в политическата помия от предишните, като че ли, недоизживени, все още, догматични трансформации на социализЪма, на узрелия комунизъм и преобразилия се либерализъм, а това е парадоксално!

Изчезна смайващата човешка красота, изчезна естествената симбиоза между интелигентността и физическата хармония, загуби се умното излъчване на очите и лицето, изчезна и чара на женствеността, а самоувереността и достойнството опростяха и се опростачиха!
Лицата на повечето от тези, които виждаме - изразяват, единствено несъвършенства и недостатъци, ограниченост и човешка тъпота, да не кажа – и физическа грозота!

Елементаризира се поведението на избраните или посочените, все – не(у)зрели индивиди, опростя, измачка се и се омърля облеклото им, изчезна неясно, как и къде - дори, интонацията на красивите човешки гласове, безвъзвратно се загуби, а дупките му се запълниха от некрасив диалектен говор на водещи и гости.
Забелязали сте - за жалост, нали!
*
Бях забравил, че и преди съм писал по тези тъжни проблеми. Припомням ги и за вас, и за мен.
Забелязали ли сте кардиналната промяна в израза на лицето на съвременниците ни и особено, изразителността на лицата на повече от партийните членове и на тези от властта?
Забелязали сте, разбира се - простотията, изписана по лицата на познати и непознати политически субекти, на обществото на политическите журналисти, на мнозинството от кастовите бизнесмени, на директорите на държавни и частни структури, без изключение?
Забелязали ли сте нечовешкото опростачване, достигащо до грубост и безизразност, и то, само - за някакви си няколко десетилетия?
Сигурно сте мислили и как може да се премахнат, защото притежанието им е нечовешки обидно! И се питате, къде се загуби хилядолетната физическа и духовна красота на българката и българина, как така и защо, безвъзвратно се промени и изчезна, и възпитанието, и моралът, и естетическото чувство?
Дали, не бяха откраднати или отвлечени и те … от тоталната глупост на „политиката“? Сигурно, защото красотата е безсмислена, ако живее с неморалността на глупостта?! мп


image    

О, Дон Кихоте !
Прав сте. Само с едно не съм съгласна. Опростачването започна доста отдавна, преди около 77 години, когато нацията беше обезглавена. Бавно и полека се стигна до тук.
Каскетът и калпакът убиха естетиката - външна и вътрешна, защото им липсваше 
интелект. Това искаха и го постигнаха.
Ентусиазмът Ви е възхитителен, дано е и заразителен. 
 
*
Благодаря. Напълно съм съгласен, но интелектът и красотата са ограничени, както казва Платон. Мисля, че и те като всичко във Вселената търпят постоянна промяна. Надявам се на тези метаморфози, иначе, би било жестоко.
 
мп 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1407440
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930