Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2019 10:17 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 848 ОТ УТРЕ 5
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 331 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.12.2019 07:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 848
Отново публикувам този ескиз, защото бях принуден от недоразуменията, които тормозят града и гражданите му напоследък.

 image

ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 290
От утре 5 / редактиран

                                                                                                                                                  

„Както си лежах, потънал в дълбок сън, овца заръфала бръшляновия венец около главата ми – ръфала и промълвила …
- Заратустра не е вече учен! Изрекла го наперено и надменно си отишла.
Едно дете ми разказа всичко това.“
Ницше, „Тъй рече Заратустра“, превод Жана Николова-Гълъбова.
*
Защо, никой не иска да вижда или може би, всички се правим, че не виждаме, но продължаваме да копираме бойните похвати на различни животински видове - като се правим на умрели! Трудно ми е да предположа, че не виждате и не разбирате развитието на расовата война, защото тя влияе зле на всички ни, но, .. знае ли човек?
*
Съсредоточено наблюдавам и все повече се убеждавам, че на Земята се води, много дълбока, по своята същност, подмолна и скрита война, дори, по-жестока от расовата - междувидова война! Това е войната между победилите, преди хилядолетия, мислещи хора и останалите – проплиопитеци, кроманьонци, неандерталци и техните безбройни живи клонинги, и разклонения, която продължава, наистина, хилядолетия.
Войната е между носещите ум и разум, и останалите, които не ги притежават!
*
Може ли, да се твърди, че видът, притежаващ ум, вече се е изморил да се защитава и се е отпуснал -  сред благата на технологичните постижения на цивилизацията, които е открил и създал? Същевременно, наред с тая - наблюдавана, не само от мен, апатия, се забелязва, как съществуващите паралелни човешки видове, без или с малко ум, настървено и агресивно, го нападат! Нямащите ум нападат, притежаващите го – парадокс, нали?!
Появяват се различни нови клонинги, съвременни кроманьонци и неандерталци, и всички изявяват претенциите си за превъзходство, и доминация, независимо видимата липса на капацитет, и интелектуален потенциал! Искат и се бутат навсякъде, изскочат от безбройните си тъмни дупки и настоятелно заявяват своите икономически, политическим и най-парадоксалните от всички – културни претенции! Хвърлиха се обединени в смъртоносни битки, за да завоюват жизненоважните позиции на обществото, без значение, дали, притежават качествата на разумните или не.
Като че ли тази, отново, появила се за човечеството, междувидова война, тръгва от последно дошлите на Земята  етноси и народи - изтърсаците от Северна, Западна, и Източна Европа, които непочтено се наместиха, неинтелигентно и измамно прекроиха истинската история на човечеството в свой интерес, и прослава, възползвайки се от правата си на победители от световните войни. След като, отново, се събудиха за живот, старите етноси и народи на Балканите, поискаха, и те своето. И те се включиха в борбата, колкото сили имат, и с най-различни средства. Но, никой не търсеше ума на предците, защото едните, бяха още млади и самонадеяни, и живееха, подчинени на инстинктите, и интересите си, а другите смятаха, че отдавна са изгубили своите, някъде по пътя и времето на по-дългия си живот под Слънцето.
Истината беше друга. И сред едните, и сред другите, отдавна, нямаше мислещи -  бяха изчезнали! Действията и качествата на вчерашните, и на съвременните водачи показват, именно, тази липса и безпомощност.
Ако погледнем различните по консистенцията и дълбочината си блата, сред които са потънали залъгваните и самозалъгващите се народи от заспалия и вече вкиснал се Север и Запад, и бедните, проскубаните от Юга, и Изтока, ще забележим това. И ще разберем, че днес, никой от тях не знае, защо воюват, едни срещу други, независимо, че са на едно и също ограничено ментално ниво! Вероятно, не знаят, защото на водачите  на едните, и на другите, им липсва онова сивото, вечно развиващо се, и унаследявано с качествата си, вещество.
*
Борбата се води между различните човекоподобни същества, назовани и определени от науката на еволюционистите като кроманьони, неандерталци и други недоразвити, и наследниците на тия с ума, и разума, дошли, най-вероятно, от другаде! 
Войната се води, между тъпотата на безброя глупави и апатията на нищожния брой умни. Борят се за нещо, което Природата и Създателят, умишлено не са използвали за претендентите! Колкото и да воюват те, няма как да се сдобият с ум, защото от лицето на Земята, отдавна, вече е изчезнал оня вид, носещ качествата, които различават мислещия - от неможещия да мисли!
*
Вярвам, че по-паметливите, все още, помнят резултатите от археологичните открития в долината на един от притоците на Рейн – Дусел, направени, като че ли, вчера.  През 1856 година там са открити човешки кости от края на Ледниковата епоха, която била обхванала напълно цяла Западна и Северна Европа.
Човек, не спира да се пита, дали и това откритие, не е измислица, както всичко открито за човека и човешката история, до сега -  там, и от тях? Питам се и аз? 

Наречени са  neanderthal.  
Става дума за подобие на “човек“ с нисък ръст, с животински вид и израз на лицето, който трудно ходел изправен. Предполага се, че имал и изключително слабо развити умствени способности, а оживявал чрез сетивата си.
Другите - кроманьонците пък, вероятно се появяват по времето на късния палеолит и носят, малко по-човешки черти. Техните следи, също са намерени, не много отдавна - през 1868 година в пещерата Кроманьон, нейде из Франция. И той не блестял с ума си, но бил по-схватлив и сръчен от неандерталеца.

Дали и това „откритие“ е откритие или е обикновена измислица, съчинена от най-сладкодумните разказвачи на приказки  -  историците и археолозите?

След тези гении на мъдростта, по-късно се появява и homo sapiens recens, причисляван към семейството на hominidae, който можел да мисли, да сравнява, да анализира, да взема решения и да мечтае, дори, да твори като изчезналите днес – мислещи! Homo sapiens   усилено използвал качествата на ума, ръцете и тялото си, за да ги развива и непрекъснато усъвършенства.

Не трябва да забравя да спомена и че след всички тях, се появява, и видът на политиците, които стигат до най-високото ниво на мислещия човек! Те са пример за всички нас, останалите, не успели да постигнем върхове в умственото си развитие!!
Но, как се достига до ума, който е в строго определени количества и се препредава, без да се губи, подобно на енергията, която  преминава от един, в друг вид? Подобно на красотата, която - също не се губи, нито се увеличава. Помните вероятно, преди време, цитирах тази мисъл на Платон.

За това, все по-често, се питам, защо има толкова много търсачи, особено днес, които търсят тази необходима субстанция за съществуването на всички ни, а нея я няма никъде сред тълпата, сред мнозинството „хора“?
Защо учените не открият, най-накрая, че повечето жители на Земята са безспорни наследници на проплиопитека, неандерталеца и кроманьона?

Очевидно, ум притежава само другият вид, постигнал и развил се до степени -  да се управлява и прогресивно развива, но, никой не е виждал негов жив носител?! Възниква и логичният въпрос - как да се вземе нещо, от някого, което той не притежава? Нито може да се изтръгне, нито може да се ползва. Как?
Незнанието е причина на Земята да съществува, толкова много глупост и толкова нищожно да е количеството на ума, и разума, защото няма откъде да се вземат, купят или откраднат!

Но, остарявайки разбирам, как търсещият би могъл да се сдобие. Може - като непрекъснато краде плодовете на ума и като присвоява труда, реализираният труд на невидимите и несъществуващите вече умни, дошли от другаде!
Наблюдавам, търся, оглеждам се и, какво да видя?
Виждам  -  свят от самодоволни наследници, не на homo sapiens, а на ордите от крадливи и  пълзящи сетивни индивиди, нямащи елементарната възможност да мислят, въпреки, че неистово им се иска да постигнат това! Липсва им, защото трябва постоянно да се сравняват! Виждам свят, изпълнен от индивиди, подкрепени от виртуални патерици и бастуни, в замяна на реален ум и разум!
Днешната ситуация, сред човешкото общество изключително прилича на описаната борба, случила се в зората на експериментирането и създаването на неговите първи индивиди, прилича на усилията на онези техни предци, на които не е било позволено да притежават ум, защото умът е бил привилегия, само за тия, които го получават от Създателя и го наследяват генетично!
*
Отдавна се питам - дали, мислещите не са отстъпили от извоюваните си позиции, дали, човешките клонинги не са заели тяхната позиция -  без значение, че не отговарят на изискуемите възможности и качества?
Дали, умните, от съвременната цивилизация, не са се предали, дали, не им е писнало да се грижат за тъпите, сетивните, непродуктивните и наглите? Такъв ли е случая с регреса и апатията, обзела умните? Изчезнали ли са от света на човека тези, които не могат, повече да се защитават с ума и разума си, защото са изгонени от дебилите, които преуспяват с недоимъка си като се налагат с невежество, с нагаждане и злонамереност?
Но, нали, разумните носят, трупат и усъвършенстват възможностите си и политат с тях, подкрепени от въображението си, докато клонингите използват реалността на действителното съществуване, пълзейки и крадейки!
Като се замисли човек, нямащите ум са прави за себе си! Вижте, изоставените цигани - какво правят, за да оживяват?!
Крадат!

Като не знаят и не могат друго?

*
Утре у нас утрото ще е подобно, ще прилича на утрините през изминалите години. И дните, и вечерите, и нощите, през които народът мизерства, ще бъдат същите! Нищо, не би могло да бъде по-различно, тъй като ограничените и непроизводителните са изместили умните и работливите, и не искат, и да чуят за тях! Гонят ги!
*
Изглежда в бъдеще ще разчитаме на изкуствения интелект, вярвайки, че машината, не ще може да използва нечистоплътните прийоми на глупавите, чиято непочтеност, особено, не харесвам. Не харесвам, защото, само с кражба не може да се живее и може би, заради това те продължават бавно, и неминуемо да пропадат. Не могат да създават и да поддържат свой статус, и своя постоянна скорост на развитие! След едните крадци и малоумници, ще допълзят следващите, след тях ще се появят и други последователи, докато - всичко се опоска! И ще започнат да се самоизтребват, и самоизяждат!
*
Ще завърша размислите си за борбата между различните човешки видове -  с фрапиращи примери от политическата и културна среда на Балканите. Тя, очевидно, е заразена от дълбоко и дългогодишно малоумие. Помните ли, кой управлява балканските страни и кои са, изнизващите се, една след друга, пионки, виждате  ли безумното културно износване и изоставане на народите им?!
Мисля, че не виждате  всичко, защото картината е, една и съща, и в останалия съвременен свят. Заради това, промените не ни правят впечатление, но ни говорят едно - липсват мислещи!
А, може би - са напълно изчезнали!
*
„Аз съм от днес и от някога, но в мен има нещо, което е от утре и от други ден, и от още по-далекото утре.“ пише Ницше в „ Тъй рече Заратустра“.

А градът плаче, но е ясно, че и него не чувате.
Ридае, защото вече няма, кой да мисли за него. Плаче и стене, и се чуди, как да реши проблемите си, наложени му от неможещите да мислят!
мп / 18 – 19 юли 2016 / 2019 г.

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1404540
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930