Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2020 08:58 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 891 ИЗЛИШНИЯТ
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 261 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2020 18:19


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 891 / 550 
ИЗЛИШНИЯТ или 
ВЪПРОСИТЕ, които никой не задава 2


Днес е тъжният петък, Велики петък! Продължавам да задавам въпросите си - нали, творчеството не е работа, а божие вдъхновение!

Вторите по важност въпроси се отнасят до интереса на гражданите към богатствата на Националния исторически музей.
Дали, съществува такъв?
Иска ли обществото да има музей на световно ниво, в чертите на градския център или не?
Ще изразят ли гражданите ясно желание или нежеланието си - да го имат на една ръка разстояние, или той ще продължи да си стои забравен там, където е днес?
А, може би, не им пука, защото, никога не са го посещавали, а и нямат намерение да направят това, в близките сто години. Наблюдавам и разбирам, че на повечето, не им дреме, дори, за да защитят човешкото и националното си достойнство, защото не притежават такова!
Възможно е, да липсва осъзната културна връзка на близост с наследеното творчество!? Може би, активното преселение на другите етноси да се е превърнало в пречка, която доминира, още, след смесването им с траките и българите, а може да е и следствие, и изява, идваща от дългогодишната липса на самостоятелна държава, или придобитата подчиненост и комплекси им тежи?! Да не би да е недостатъчното образование, въображение или нуждата от култура!
Липса на заинтересованост, би могла да бъде и някаква политическа манипулация, целяща нараняване или обезличаването ни като етнос.
Може да е и отрицание, следствие от глада, родило се в близките години, когато апаши нараниха духа и самочувствието на народа! Или пък е реакция на бягство от тяхната власт и опека - на бивши, вече, негови граждани! Или заради притока на трудови преселници, носещи агресията си в големия град - амбициозни, но подчинени, покорени от нея и все още, не адаптирали се към средата.
На никой от тия, не му дреме за града и паметта му, защото са си чужди, толкова чужди, колкото са чужди на селото или градчето, откъдето идват!
В краткият си живот те изоставят всичко! И род, и близки, и памет, без да са успели да намерят новите, които да почитат, и се превръщат в безпаметни. Въпреки, че адаптивността им към новото е, също толкова мощна -  няма сила на света, която да ги накара да се загрижат за нещо, обществено значимо, било то - национална кауза или уникален музей! Не се интересуват от обществените богатства, нищо, че ги няма никъде другаде, не се интересуват, какви са били дедите им, нито - дори, защо сме изпаднали, тъй ниско, днес! Мислят, единствено - за амбициите и парите, които ще им донесат.
От тази нова градска прослойка, няма да има защита на стремежите на обществото да усъвършенства средата си. Не би било възможно, до евентуалното им и сполучливо приобщаване, да се мисли за тяхно активно участие в обществения живот, камо ли, да се мисли за музей, дори, той да е национален! 
Очевидно, доминиращата млада интелектуална среда е неподходяща, а сегашното местоположение на музея - защитимо. Гражданите ще продължават да не знаят, че съществува подобно чудо и ще продължат да усъвършенстват простотията си, а истинската ни история ще остане занимание, само и единствено, за специалисти, и заблудени туристи!
Но, съществувате вие – умните, знаещите и интелигентните. Има и такива като мен, които мислят, и се стремят да помогнат за усъвършенстване на градската среда. Затова, пристъпвам към следващия въпрос – да търся подходящо място за сграда на нов, уникален бъдещ Национален исторически музей, тук – в сърцето на София.
мп




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1404371
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930