Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2021 10:42 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1167 Не свързани мисли 172
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 225 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.12.2021 12:29


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1167
Не свързани мисли 172

                    image



Не е тъга - мъка е!
Как смятате, възможно ли е в общинските и държавни институции да има подготвени специалисти?
Възможно ли е сред чиновническото съсловие да има хора с неоспорим опит в областта на устройственото, архитектурно и инженерно планиране?
Убеден съм, че е невъзможно!
Специалисти се изграждат с години, след като натрупат професионален опит, който да ги научи да виждат и решават устройствените проблеми, не само в тяхната обхватна цялост, но и в детайлите.
За да си експерт, трябва да
имаш проектантски опит, а не чиновнически!

Питам се, кога чиновникът би могъл да натрупа полезен опит, след като е задължен да изпълнява, преди всичко – чиновническите си задължения, а да ги съвместява с натрупването на опит в проектирането и на знания в преките му задължения в професията, едновременно - е направо невъзможно, поради естеството на задълженията и основно в обхвата им.
Спомням си, когато моето поколение започваше работа, никой не пожела да стане чиновник. Основата на професията ни беше и остава творческа, а не да контролира и да съблюдава нормите и законите … и да одобрява, удряйки печата на властта, без да влага почти нищо от това, за което се е образовал. За тази работа не се изисква висше образование и то в най-абстрактната творческа професия!
Днес изчезна и това презрение.
Появи се най-неочаквано нужда да си човек на или във властта, за да имаш работа. Така стремежът да се доближиш и да се слееш с нея надделя над правото и възможността да твориш за обществото и града.
Повечето от младите колеги, придобили правото да упражняват професията на архитекта или инженера, преминаха през ада на ранната си и крайно неморална експлоатация, попадайки в лапите на нереализирани непочтени „професионалисти“, които отрано се бяха сдобили с партийната подкрепа, използвайки и подпирайки се на знанията и възможностите на младите, но основно - на бастуна или на партийната патерица.
Професията загуби морала и достойнството си, характерни за нея и наследени от миналото. Подчини се и прегърна политиката, и корупцията на партиите, а колегите нахлузиха престилката на сервитьори и лакеи.   
Отивам си от този свят огорчен и разочарован от егоцентризма и елементарността на уж умните, и ангажирани с обществените интереси чиновници, преродили се в хищно и корумпирано съсловие, мощно толерирано и оцветено от партийната си принадлежност, и зависимост, но - поради необхватното си незнание парализира живота на хората в града … до степен на откровено склерозиране на цели структури.
*
Властта на градовете трябва да обръща особено внимание и на инфраструктурната им обезпеченост!
В бъдеще тя и нейната поддръжка ще създават различията на средата за обитаване, превръщайки в умни и подходящи за обитаване всички градове, усвоили по-високите нива на технологичните, инфраструктурни и устройствени решения, на иновациите в областта на архитектурата и градоустройството, както и осигурената им оптимална финансова поддръжка!
И днес е така, но утре - разликите ще са чувствително драстични.
Средата в градовете с остаряла или лошо поддържана инфраструктура, неминуемо и постепенно ще се амортизира и е възможно, притежателите й да „изчезнат“!
И да се обезлюдят, което виждаме днес.
*
До същите ниски степени на вегетиране ще достигнат постепенно и всички други, загърбили своите исторически и културни богатства, пренебрегнали, дори - хармоничните си отношения с природната среда, които не ползват знанието и опита на своите специалисти, а се осланят на необоснованите изводи и незащитимите решения на обикновени професионални недоразумения, и всички - обвързали професиите си с мръсотията и корупцията на ежедневната политика.  
Като София, например!
Като неуката й власт, която продължава да се гаври с града и гражданите под знамето на партиите!
мп




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1407790
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930