Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2022 14:45 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 339 Възможен ли е нов Европейски Съюз
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 1835 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.12.2022 22:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 339:
Възможен ли е нов Европейски Съюз
продължение на ескиз 122 и 211
понеделник, 30 януари 2017


image


Дали, защото остарявам, дали, заради силно влошената културна, политическа и икономическа среда, в която справедливостта и правото са изгонени в дън земя, не знам, но нещата не вървят?

Някакъв казал, че Америка си остава Америка, с D.T. или без него.
Ами, какво друго очаква?
Изглежда и светът е в безизходица, си казах и лека-полека, отново се унесох. …
Сутринта се събудих с решението – ние да се променим!
Искаме ли, нужна ли ни е промяна, имаме ли сили да го сторим, дори - да знаем, че тя носи, почти винаги, трудности, но и просперитет.

Проект ::
Предлагам политически и икономически проект за ново устройствено и пространствено решение, обвързано с бъдещето на европейския континент, както и с неговото трайно, и благоприятно развитие.
Проектът е предизвикан от съществуващите геополитически, ресурсни, икономически и производствени отношения, и е съобразен с динамичните промени в света. Би могъл да послужи за просперитет на Европа и териториите около нея, както и да разреши многовековни, а и съвременни разногласия, между етносите и народите им, както между балканските, в частност – като обедини и хармонизира интересите им!

Необходима е промяна, а нуждата от нея тлее отдавна!
Нужна е промяна на целите и обхвата им на параметрите на Съюза, на политиката и поведението му! Трябва да се открият и използват подходящи форми на управление, които да се основават на поуките от общата история и от интересите на настоящето, както и да визират бъдещето. Промените могат да се осъществят етапно във времето, до окончателното приключване на проекта и постигане на целите.

Днес, политическите промени, от края на 80-те и началото на 90-те, все още, не са намерили своето политическо отражение!
Липсва икономическа реакция, а ситуацията – с използване на старите форми и отношения не може да намери вярното си политическо решение и бъдеще като несъстоятелността на политиците по света е очевидна!
Необходима е промяна в мисленето и разбирането за него!

1.
Използвайки знанията, които професията на архитект ни дава и благодарение на обхвата на въображението ни на творци на абстрактното си позволявам да предложа на компетентните институции на Европейския Съюз и на всички заинтересовани страни, и народи, реализиране на нова политическа, икономическа, административна и пространствена структура на Съюза, под работното название –


ФЕДЕРАТИВЕН ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ.

Цел и първи етап при създаването на този нов съюз е да се намерят форми на управление, които оптимално да обединят капацитета на автентичните територии на континентална Европа - със съвременното политическо, административно и икономическо, религиозно и културно състояние на всички страни, народи и етноси, обитаващи бреговете на Средиземно, Черно и Каспийско морета като включи възможностите на страните от Кавказ, Близкия Изток и Северна Африка - в общ, единен пространствен и административен, валутен, икономически и политически, управленски организъм!
Колкото и невероятно, и невъзможно да звучи, на пръв поглед – проектът трябва, задължително да се анализира и обсъди!

Динамичните промени в света, през последните четири десетилетия, налагат необходимостта да се обхванат полезните форми на управление на бъдещото развитие на ЕС и приобщаване на територии, в които да се стимулират и подобрят условията на живот – там, където това се изисква, да се подкрепи развитието на индустрията и търговията, науката и иновациите, които да повишат качествата му и социалната активност, да се спрат военните и отбранителни разходи, да се ограничат стимулираните миграции на огромни човешки маси, да се използва мощта на корпоративния капитал за полезни обществени цели, да се успокои политическата и обществена среда, за да може европеецът да заживее нормално, каквото и да значи, за вас или за мен това!
Залагането на добронамереност носи по-конструктивно единодействие, от непрекъснатото изтощаване на човешките и природни ресурси, от противопоставяне и войни!
Капацитетът на съвременния политически свят се изчерпа и приключи, преди повече от четири десетилетия!
Необходима е нова геополитическа среда, нови отношения, ново начало!

Загубите на огромни средства за отбрана и въоръжаване, намаляват качествата на живот на съвременните общества и спъват техния прогрес. Неразумно е потенциалът на икономиките на редица държави да разчита основно на производството на средства за човешко унищожение, вместо на производство за съществуването му! Човечеството трябва да преустанови създаването на нови и нови форми, и начини, за своето унищожение!
И те, заедно с усилията за адаптирането на потоците бедни имигранти към условията в напредналите икономически страни са също безперспективни. Използването на силите и възможностите на имигрантите, ще е успешно там, откъдето са тръгнали - в собствената им среда, която трябва да се опази от обезлюдяване, а градовете на автентична Европа – от пренаселване.
Проектът предлага финансова подкрепа, расово и етническо съхранение, предвижда и де-урбанизация, а тя е възможна, единствено, извън континентална Европа, за да се реализира на чисти територии, използвайки богатствата на дигиталния свят!

Средиземно море е най-използваният и натоварен воден път на Земята, а хората, живеещи около него, са го нарекли, ясно и категорично - средината на света. Дори, съвременната човешка цивилизация се е родила тук!
Предлагам, отново да се използват тези възможности и преимущества в полза на европейските, и близките по територия народи, тъй като водите му не могат да бъдат преграда, а са естествена връзка, контакт, както преди хилядолетия, както и за останалите днес!

„Pax Romana“, по израза на Плиний Млади / 62 – 120 г. / - от времето на император Траян, характеризира мира, осигурен от властта на Рим, дал спокойствие на всички народи, включени към империята след тяхното колонизиране!
Днес, обединението може да се осъществи доброволно и добронамерено с усилията на заинтересованите страни и граждани на Средиземноморието, Черноморието и страните около бреговете на Каспийско море, заедно с автентична Европа, за реализиране на качествен и спокоен живот при активното съдействие на международния банков и корпоративен капитал, и европейската политическа администрация!

Проектът предлага федеративна структура, която да надстрои съществуващата като обедини в един съюз - свободните, самостоятелни и самоуправляващи се етнически, и политически единици.
Предлага нова култура на съвместен живот, липсваща на съвременната организация! Предлага промяна, която носи потенциал за развитие!
При цикличността си нещата от живота, никога не се повтарят напълно. Днес, хората и цивилизацията им са съвършено други, независимо, че човекът не е поумнял за тези две хилядолетия!
Европейският Съюз има възможност да обедини средиземноморските, черноморските и каспийските етноси, народи и държави, управлявайки паралелните светове на техните различни политически системи и религии като общ управленски, и административен център, с ново седалище или разнообразие от такива.
Виена, Прага или София, заедно или поотделно, са изключително подходящи, за да успее Съюза, постепенно да изравни, ако може, икономическите и културни нива на съществуване, хармонизирайки ги, без да нарушава правото на политически избор, бит и религия като използва многообразието като сила. Трудно, но - осъществимо дело като е възможно и ново, специално решение!
Към 48-те европейски държави, от които 28 са членове на Европейския Съюз с различен статут, биха могли да се включат останалите части от територията на Европа като тяхната териториална принадлежност се повтори с етническата й раздробеност и с федеративната й обхватност.
Площта на континента, заедно с прилежащите острови е около 10 180 000 квадратни километра, а населението преминава границите на 740 милиона жители.
При евентуално приемане на проекта и осъществяване на обединение тези параметри рязко ще се променят, дори, без да се включи присъединената площ на трите вътрешни морета!

В единна федерация се обединяват територии с изключителен потенциал и възможности!
Новият Европейски Съюз би могъл да се превърне в най-могъщата икономическа и политическа структура на света, която да бъде в състояние да ръководи и да наложи мир - поне, в своите стари и новоприсъединени територии, чиято неприкосновеност ще опази! Може би, не трябва да се занимава със световното политическо ежедневие и да гледа, само себе си и своите етноси, без да се налага над други, защото ще си е самодостатъчен, защото може да бъде самостоятелна политическа, икономическа и културна световна сила!
Възможно е, политиката на новия Съюз да надделее над политиката, водена от някои съвременни държави, на незащитима и неконтролирана намеса във вътрешните работи на други страни.
Трябва да се възпитат и нови поколения политически кадри, откъснати от традиционните похвати в противостоящото съвремие, но и познаващи развитието на света до днес, за да могат да управляват и да водят Европейската федерация по нови, и различни пътища.

След приключване на т. н. Студена война, човечеството изпитва остра нужда от нови политически форми и отношения, от нови перспективи, от нови действителни, а не виртуални политически играчи, от нова, спокойна ... дигитална среда!
Същевременно, водещи страни и корпорации продължат да участват и да пречат при създаването на подходяща обстановка за нов световен порядък, поставяйки го, непрекъснато в безпорядък!
САЩ не могат и не искат да се откажат или да споделят планетарното си политическо и икономическо господство, Русия – не иска и не може да си позволи да загуби, каквото и да е, дори - религиозното си влияние! Примерите за търпимост и толерирането на намеса от водещите лидери в институционалните и териториални права на всяка съвременна държава се копират от останалите, без изключение! Поведението на Турция, Русия, Китай и Великобритания, до преди десетилетие, дори, на незначителната по размерите си Македония и съседите й – Сърбия, Гърция и Албания, и днес повтарят остарели политически доктрини, и отношения, стремейки се да присвоят, колкото и каквото могат от другите, за своя сметка! Дори, имат велики стратегии за това!

2.
Предлагам да се реализира нова институционална форма на управление, в нови териториални и пространствени граници на съюз между Средиземноморските, Черноморските и Каспийски страни, и Европа като –


ФЕДЕРАТИВЕН СЪЮЗ НА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВИ НА ЕТНОСИТЕ.

Проектът може да се осъществи в рамките на територията на предлагания нов политически и валутен съюз като постепенното отпадане на вътрешните териториални граници ще се реализира контролирано, за да се опази - расовата еднородност, чистотата на етносите и техния неоспорим териториален и културен обхват!
Това са част от етапите и бъдещите промени в света. Те са шанс за Европейския Съюз да използва възможностите на Средиземноморието и бреговете на другите морета! Светът и Европа биха могли да подчинят, и контролират всички процеси, необходими за просперитета им!
Безусловно, това развитие - е тяхно, възможно бъдеще!
Нужна е човешка, корпоративна и политическа добронамереност, и реална управленска воля!

3.
Проектът предвижда политическата и териториална промяна да се осъществи с помощта на всички участници като старите и все още, действащи доминанти, постепенно да изгубят водещата си роля и се включат равнопоставено при създаване на новите отношения.
Очевидно, днес някои страни търсят пътища, макар и самостоятелно, да оглавят света. Подобни са и скритите, и незабравени амбиции на други, но всички те са, все още, здраво стъпили на отмиращите политически отношения и са в хармония с остарели, и мъчителни политически действия на Европейския Съюз!
Развитието ще е бавно и никога няма да завърши, нито остарялото ще се предаде окончателно, подобно на съществуващите и днес икономически, и социални форми, останали от предишни отношения - живи в не една страна по света.
Не можем да преминем през живота, без да преживеем миналото и да си извадим поука, защото ще продължим да се влачим, недовършили работата си.
Това важи за всички и всичко.

4.
Новият съюз би могъл да обедини старите членки на Европа с:
* Руската федерация, Кавказките републики, Казахстан и Турция,
* бившите територии на Римска империя - Сирия, Ливан, Израел и Йордания,
* Ирак и Иран, с богатствата на люлката на човешката култура край Двуречието,
* Северноафриканските страни - Египет, Либия, Тунис, Алжир и Мароко, което ще затвърди съществуващите връзки на народите и икономиките на Италия, Испания и Франция, на Великобритания, България и особено на Турция, с народите на Североизтока, Близкия изток и Северна Африка. Връзките, между тях, са хилядолетни, а днес са в неестествено политическо състояние на разделение.
То носи вреди.

5.
Ползите от обединението ще са многостранни и перспективни - за всички, за света!
За присъединените страни - ще са икономически разнообразни и безкрайно динамични, трудни и променящи се, но с изявен принос за успокояване на геополитическата среда в регионите на Европейския изток, на Близкия изток и Средиземноморието, без да се ограничава, досега съществуващият във всяка от тях, държавен ред, религия, бит, условия на труд и живот, както и без териториални, колониални, и религиозни войни!
Ще се облагороди доминацията на корпоративните интереси в рамките на територията на новия Съюз, както и влиянието на Великите сили, ще се разширят пазарите, ще се наподоби обхвата, живота и развитието на изчезналата, преди две хилядолетия Римска или наскоро Османска империя, вземайки полезното от тях.

Ще трябва да се подчертаят, синтезирано и някои други ползи като –
· политиките на европейските страни ще се отърсят от доминиращите, все още, претенции за териториални, икономически и геополитически влияния,
· ще се обединят към единна и общоприета цел – постигане на нормални условия на живот за всички хора, етноси и народи в Съюза,
· ще се съберат производствените и технологични възможности на различни икономически, политически, религиозни и културни субекти,
– ще се увеличи стопанският капацитет и финансовите му възможности, а пазарите ще придобият еднакви законови характеристики,
- същевременно ще се запазят културните и религиозните различия.
- Съюзът ще е естествено противодействие на тероризма, при общите усилия на всички държави-членки,
- ще се облагороди и защити демократичния път на федеративно етническо развитие,
- културното обединение ще афишира автентичността и етническото си многообразие,
- ще се заздравят разпокъсаните, в цивилизационно отношение, Европа, Близък изток и Северна Африка като ще се съхрани целостта им в бъдеще, отново чрез културата,

- ще се тушират, извън статуквото, псевдо-национализмът, популизмът и религиозният фанатизъм, раждащи расизъм,
- ще се съхрани автентичността на религиите и техните териториални параметри,
- ще се усмирят и подчинят изявени териториални, енергийни, религиозни и геополитически аспирации,
- ще се ограничи стимулирането и създаване на огромни имигрантски потоци, както и държавното участие в тях,
- ще се оформят териториалните етнически граници, без промяна на държавните, създавайки етнически и на религиозна основа, федерации,
- ще се създадат фондове и фондации, които активно ще подкрепят и подпомагат изоставащите,
- човечеството и Съюзът ще се обединят за осъществяване на нови политически, несъществуващи до днес, общи, глобални цели, особено - в областта на овладяване на Земята, Космоса и иновациите,
- ще се създадат условия за ново културно Възраждане и в края на краищата – Съюзът ще се превърне във федеративна държава с всички плюсове и минуси, но с установен и траен етнически мир,
- ще се превърне в демократична „империя“ с федеративно управление на етносите,
- етносите от страните-членки в Европейския федеративен съюз ще направят първата крачка към свят без партии и врагове!

6.
Нужно е да се създаде управленска политическа и валутна структура на федерация, която да е в хармония с променливостта на протичащите процеси.
Ad rem! Точно и ясно!
Ще бъдат ограничени, а по-късно и изключени безсмислените териториални промени, както и туширани, завоевателните икономически интереси. Постепенно, ще се притъпят религиозните искри и особено, горещите пламъци между етнически и религиозни доктрини.
Законите на всяка, отделна страна ще се спазват задължително от всички!
Процесите са изключително трудни и поради това бавни, а някъде и невъзможни, на пръв поглед, но ще мине време и Федеративна Европа на етносите ще се превърне в най-могъщата политическа, икономическа, религиозна и културна структура в света!
Подобна на досегашната липса на хармония - знаем, че съществува, откакто съществуват човешките общества, едни напреднали, други изоставащи, едните будни, другите – спящи.

Предлагам PAX ROMANA II - като основа за създаването на нов Федеративен Съюз от равноправни етнически членове на Средиземноморските, Черноморските и Каспийските федеративни държави.

7.
Той съществува и днес, тъй като на територията на автентична Европа живеят огромни човешки маси, бивши граждани на северноафриканските, близкоизточните и кавказките страни, особено във Франция, твърде много във Великобритания, Нидерландия, Белгия и Дания, в Швеция и Норвегия, в Германия, в Русия или Турция. Такива няма, само сред ледовете на Гренландия, като не съм уверен в това.

Проектът предвижда, не само, юридически, валутни, териториални и административни промени в съществуващия Европейски Съюз. Към тях ще се прибавят и промените, които ще настъпят в страните около Средиземно, Черно и Каспийско море, за да се превърнат във вътрешни, по подобие на функциите на Средиземноморието в древността, а днес – и на страните около Черно, и Каспийско море. Обвързването им ще е от икономическа полза и екзистенциален успех за всички брегове, и народи.
И за света!


8.
Ще се отдръпнат далеч на изток или юг и граничните зони, превръщайки териториите на страните в естествена преграда пред бъдещи имигрантски потоци. По този начин отделните етнически администрации ще могат коректно да защитят членството си в предлаганата структура, родена като следствие на протичащите днес динамични световни процеси, давайки своя принос. Ще се оформят по-ярко специфичните културни особености на различните етноси, ще се създадат условия за тяхната равнопоставеност и това е следващият общ проект - стъпил върху различията, които ще обединяват и който ще предоставя, след време, на компетентната администрация нови форми за рефериране.

9.
Федеративната административна структура на етносите ще е обща и единна, а пространственото и териториално планиране ще се основава на гравитационните сили на водещите урбанизирани ядра – естествени центрове на новото регионално структуриране, формирано, евентуално, на основата на няколко категории региони, префектури и диосцези за икономическо, и политическо управление като държавите-членки ще запазят своя статут, а пътят до конвергенция на етносите с тези от по-развитите и стари членки, ще е ненужен. Но, какво от това - в тях ще е съхранената сила на Съюза като цяло!
Трудно ще се намери обща форма на управление, запазвайки, избраните легитимни политически форми в отделните страни, но Съюзът ще е федеративно обединение, което на първо време ще развива постепенното си сближение, предимно на културна, търговска и икономическа, валутна и етническа основа, освен на политическата, запазвайки, съществуващите общи териториални граници.

10.
Проектът не е laterna magica - магически уред за възпроизвеждане на цветни политически и културни картини, измамни по своята същност, а реален опит да се предложи решение, основаващо се изцяло на разума!
Той трябва да се превърне в lex scripta / лекс скрипта / - писан и стриктно спазван, контролиран закон от всички граждани, етноси и държави!
Проектът не би могъл да е и lapis philosophorum, философски камък, който да има силата да превръща хората и техните сдружения от напълно глупави - в умни, разумни, високо морални и оптимално полезни!
Той ще се развива във времето.

11.
Възможностите на федеративното етническо обединение трябва да се използват пълноценно, макар да са трудно и бавно осъществими, тъй като религиозното обединение е органично невъзможно! Не е и алтернатива!
Но, ако обединението се реализира то ще има за партньори най-мощните религии в съвременния свят, независимо различията им!
Човечество си струва да опита, без да наруши целостта и правата на всички, без изключение, граждани и държави! Би могло да се превъзмогне и написаното от Монтескьо -„Всеки да защитава интересите си, без да държи сметка за интересите на другите.“ /„Персийски писма“/
Ще е задължително спазването на законите, реда и условията на живот, както и уважението към тях във всяка отделна страна, и доминиращите в нея религия и култура!
Етническото регионално управление ще избира единната държавна административна и политическа власт, а тя – общата федерална! Обединението ще гарантира устойчивост и ще е от изключителна важност за жизнеността на всеки подобен - първоначално механичен, политически, финансов и икономически сбор от страни и етноси.
Днес, липсата на единна отличителна културна принадлежност е една от очевидните спънки в съществуването и развитието на сега действащата организация на Европейския Съюз, в която отсъствието й е и обидно! Та, нали - тя е в неговата основа!

Ползите от създаване на нов политически и икономически, валутен, научен и технологичен, етнически и културен характер на Съюза, ще обогатят с изключителното си разнообразие неговото расово и етническо многообразие, а със строго контролираната и доминираща толерантност, подобна на живота в Римската империя, ще създадат условия за просперитет през идните години чрез демократичните форми на политическо управление, когато тази федеративна етническа структура ще намери своето естествено обединение и с други стратегически партньори, когато ще обхванат и ... останалия свят!
Дали, европейските, кавказките, близкоизточните и северноафриканските етноси, и народи ще имат сили да се обединят в този невъобразим конгломерат - от хора и религии, бит и природни, човешки богатства и ресурси, със специфичната си култура, езици и диалекти, автентичен фолклор, трудови навици и производствена дейност, здраве и образование, знания и иновативни възможности, не знам? Но, си струва да се опита, заради нормалното им съществуване и общ просперитет!
Дали, проектът е възможен, дали, човечеството ще порасне, за да го осъществи - също, не знам! Зависи от всички!

Като заявявам, че изводите и решенията на проекта за нов „Федеративен Европейски Съюз“ са плод, единствено, на независимите ми разсъждения, представям материала за нотариална заверка – за защита на авторските ми права върху него.
мп / 1990 / 2011 / 2017 ... / 2021 / 2022 г.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1403793
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930