Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2022 17:57 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1304 Защо никой не защитава правата
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 235 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.11.2022 22:28


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 1304
Защо, никой не защитава правата на града

 image


Крайно време е ясно да се разграничат политическите партии от изпълнителната власт и управлението на града, и на държавата, тъй като нямат нищо общо по между си!
И наистина, като се замисли, човек установява, че политическите идеологии нямат нищо общо с управлението на града, на икономиката и културата му, на стопанството и образованието, на спорта и творчеството!
Нищо общо!
Няма, защото идеологиите и религиите могат само да пречат при получаването на истинското образование или коренно да видоизменят готовия продукт от добитата професия, които не биха се повлияли от страничните за тях и обществото чисти дейности!
Още повече, ако се вгледаме в архитектурната професия – в политиката, прокарваща път на идеологиите не съществуват и не биха могли да съществуват крайните им различия – нито в устройствен, нито във функционален, нито в чисто архитектурен ред.
Напълно различни са нуждите на града като урбанизирано място за обитаване, труд, за образование и култура, от ползите за политическите идеологии. Нека погледнем кроежа и развитието на градските структури от най-дълбока древност до наши дни – промените са минимални. Те се забелязват, преди всичко, при технологичните им нива и в инфраструктурата. Постиженията на всяка епоха от развитието им – от Приена и Милет до последния – линейният град в пустинните пясъци на Арабия, са планово и пространствено кардинално различни, но в същината на едрия им мащаб са еднакви с полезността си, с реда и ползите от тях за жителите им, както и в организацията на тяхното поддържане, и развитие. И формите на управление са били, и са различни, въпреки целите, и същността на политическите идеологии, споделяни и налагани от всяка временна власт, които и те с времето се променят, подобно на ежеминутните промени на града!

Градовете се нуждаят от ред, средства, граждански усилия и подкрепа, за да съществуват през хилядолетията.

Целите на политическите идеологии и техните философии са да внесат своите изисквания и резултати при управлението на градовете. Именно, чрез управлението си те допълнително го утежняват и усложняват, защото в тях ред няма, редът е изключен, след налагане на интереса им да владеят и управляват. Те се стремят да управляват развитието на града и да налагат политическите си разбирания, и догми при владеене на човешките общества чрез тях. А имат ли някаква, каквато и да е, връзка с града, с изискванията му за ред и хармония във функционирането на структурите му?
Дисхармонията е налице, въпреки, че човечеството продължава да търси нови и нови форми в борбите си за надмощие, използвайки – дори, философските убеждения в политическите им програми, въпреки различията в материалната същност на града и философската – на партиите.
Очевидно е, че трябва да се търсят по-естествени и нормални форми за управлението на градовете, без да се използват философски и политически идеологии, и тяхната специфична, и измислена терминология, опитваща се да скрие от любопитните неподходящото си участие - като намесата им представлява жесток и трудно разрешим проблем за цялото общество, който ще расте в своите реални форми на съществуване начело на общинската власт,
а в нея се представят политически обвързани лица и изтъкнати членове на политически партии, без професионално образование и подготовка, което поставя въпроса – какво правят там, какво ще вършат с незнанието си!?
Което е абсурдно!

Тази е причината в някои европейски страни да бъдат наложени специфични правила, изисквания и условия при назначения в управлението на градовете, особено на големите и свръх големите.  Те са разбрали, че нямат интерес - в управлението на могъщите градски структури да участват  партийни членове, които нямат, нито подходящото образование, нито квалификацията да управляват трудно разрешимите градски проблеми, че не е редно куцо и сакато да влияе върху бъдещето на града, на държавата и обществото!
Най-малкото е безотговорно!
Но, кой мисли за това у нас, сред всезнаещите „политици“!

Защо обществото го допуска, толкова ли е апатично или изостанало? 
Очаквам, с отворени очи, да видя промяна - защото управлението на града трябва да е в хармония с технологичните и далеко от политическите промени!
*
Какво общо има политиката, каквато и да е, с живота на човека в града! Защо се е появила в неговото управление, наподобявайки властта на религията, владяла го дълго във времето?
Кризата в управлението на градовете по света е налице, въпреки, че градът е безсмъртен, подобно на човешкия дух, докато политическата догма е форма на неговото, лесно променящо се, настроение.

Защо гражданите по света лицемерно странят и се страхуват да защитят нуждата на градовете от професионално и отговорно управление, което да ръководи живота им? Защо политиката измества нуждата и истината!
мп 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1408772
Постинги: 1725
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930