Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2022 22:23 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1321 Непремислени устройствени крайности
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 167 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.12.2022 22:24


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 1321
Непремислени устройствени крайности

 

 image



Смешно и нелогично е да се стига до крайност с псевдо преклонението на съвременните градски власти и общества към природата, и зеленината, която имат. Невероятно и преднамерено грозно ми се струва пренасянето й по фасадите и покривите на сградите, след малоумното й унищожаване и изоставяне на теренно ниво. Нали там са корените й! Писах за това.

Днес ще заявя това, което разумът диктува – зелената система на планетата се свързва със нейната повърхност и  трябва да остане нейна характерна принадлежност, а не да се катери и да превзема фасадите на сградите. Очевидно, там е изкуствено поставена, а преоразмеряването й стои, дори смешно. Кой ли ще се грижи за насаденото по балкони, тераси и покриви?! Представяте ли си!

Наистина, остава само крачка преди сградите, а след това и градовете да се превърнат в полета за производство на слънчогледи, на пшеница и царевица, … когато водата и корените им ще се втурнат да разяждат структурата им!   

Само земята притежава качествата, смятам - да отглежда и се грижи за цветя, за храсти и високостеблени дървеса. Използвайки тези й предимства, човечеството трябва да засади дърво на всяко свободно и подходящо място като остави намира сградите, покривите и бетона, от който са изградени, да премахне терора на колите, да върне зеленината в градските пространства и свободата на придвижване на пешеходците, да промени градовете си и начините на тяхното структуриране!

Тази, може би, е целта на заложените промени на средата ни на живот, а не смехотворните решения, които наводниха архитектурния свят!

Човешкото общество трябва да е изключително внимателно към повърхността и нейните възможности, защото тя не е безкрайна и все някога ще свърши, а тогава следващите поколения ще се чудят, откъде да намерят друга, толкова подходяща. Примери за това са съвременните урбанизирани територии, чиито жители живеят сред бетон, сред коли и абсолютната липса на зеленина като особено силен е недостигът на свободна земя сред структурите на супер градовете!
Има и такива, в които и по улиците няма дървета.
Има и градове като София, където по площите, предназначени за цветя, зелена трева и красиво обработени храсти, евентуално и дървета - няма нищо друго, освен ежедневни боклуци!
Има и такива!

Угнетяващо е да живееш в град без дървета!
Грозно е без паркове, защото има и такива, жителите на които неоправдано са изпразнили улиците и пространствата си от богатствата на зелените системи като там, дори и единичните дървета са случайност.
Гении, занимаващи се с града, преди няколко десетилетия, унищожиха зеленото богатство на бул. „Патриарх Евтимий“ – от кръстовището с бул. “Витоша“, чак - до Петте кюшета и Руски паметник, а днес използват части от тях ... за паркиране!
И не са само те – тръгнете навън от центъра и ще ги видите!
мп  




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1405484
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930