Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2023 18:13 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1342 Не свързани мисли 248
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 596 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.02.2023 22:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1342 
Несвързани мисли 248

 image



От време на време се чуваме, коментираме или обсъждаме някои трудни и мъчни за града ни професионални теми. С всички тях, защото сме от един випуск. 
Днес се обадих на В.
Бях й дал телефона на един специалист в областта на медицината, защото се нуждаеше от консултация. Не се обади няколко дни и за това звъннах, за да разбера – дали, беше осъществила връзка. Разговаряхме дълго.
*
Извън проблемите около нас, научих и нещо друго, а то ме потресе.
Някакъв, значително по-млад колега, й казал, че всеки трябва да преценява, кога да спре да проектира, да работи, дори, за да се подкрепя финансово!
С насмешка.

Представяте ли си!?
С една дума, предлага възрастните да се разкарат, колкото могат по-скоро - нищо, че притежават това, което този и другите като него, едва ли, някога ще достигнат – да натрупат огромен опит и знания, независимо, че те, по-младите - отсега нататък започваха да се учат! Но размислих и реших, че не съм прав и те бяха като всички нас - раждаха се научени и можещи!
Преди, си казах - обучението продължаваше с работата ни в екипите на огромните проектантски организации, а те, днес не съществуват.
Липсва и възможност да се научиш практически да проектираш, защото завършваш и сам започваш да се оправяш, опипвайки от всички страни хлъзгавото и студено тяло на претенциозната професия, която продължава да изисква своето - освен, огромно абстрактно въображение, но и огромна 
култура, и добро възпитание, за да може творецът да се наложи сред жестоката борба между практикуващите.

Умишлено не искам да говоря за тия, които бързо се сдобиват с патериците на властта и нейните специални органи, дори и с нейните „партии“!
Не искам да говоря и за уникалните изключения на даровитите, и белязаните, защото край тях, неминуемо съществуват и другите –  малко можещите завистници!

Броят на завистниците потвърждава способностите ни – отчита Оскар Уайлд. 
И ще допълня гения – те са тези, които определят нивата и съдържанието на групите на можещите и на по-малко можещите, защото завиждат на едните и толерират другите.
*
Кой е по-зависим, се питам – народът или партиите и членовете им?!
Моят отговор е ясен, а вашият?
*
Преди години предложих на временната власт – недостроената и изоставена сграда, ситуирана на територията на Медицинска Академия, предназначена за детска клиника - функционално да се реорганизира в клиника за заразни болести и Ковид 19, използвайки конструкцията й!

Но, отново настъпи неловкото мълчание на управленската и политическа импотентност.
Не знам, защо?
Предложението беше рационално, а средствата и времето за окончателното завършване на сградата и експлоатацията й щяха да спестят на града усилията за изграждане на нова, когато й дойде времето. Дадох решение, без да искам нищо. Крайно време е, очевидно - да млъкна, за да не дразня ограничените и немислещите.
*
Дали, наистина – там, където са се появили и са управлявали принципите на комунистическата догма - развитието на обществото е спирало и пропадало?

Може би, това се появява, заради откритото признание на адептите й за тяхната малоценност, срещу което те са жертвали и своя, и живота на противниците си, стремейки се да докажат противното!
Безуспешно, разбира се!

мп




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1405743
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930