Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2023 22:02 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 211 Експериментът
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 256 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.03.2023 12:37


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 211
Експериментът
image

Колко трудно се променя човека!
Той търси врагове, а не промяна за добро!

Дъжд вали навсякъде.
Променя лятото в есен, есента в зима, а зимата в пролет, след което не спира - променя пролетта в лято и помага на Земята да оплоди метаморфозите си.
Променят се цветовете и разума на човека – бялото и сивото стават зелени, зеленото златно, а то – шарено кафяво и накрая отново посивява, и погрознява по своему, заедно с преображението на всичко наоколо. Като акъла на човека! 
*
Колко малко дъжд падна през 89-та, спомняте ли си?
Падналите капчици не помогнаха да се промени времето и цветовете в политико-икономическите отношения на закъсалата ни държавица и не спомогнаха за нейната трансформация!
Като че ли, е вярно определението, което изникна в главите на малцина, че опитите с нея продължават до изясняване на влиянията, които оказват различните икономически доктрини върху общественото развитие. 
*
Преди близо сто години, а и след това върху Земята се изсипаха бурни дъждове от много сълзи, кръв и престъпления срещу човека, подхранили бъдещото плодородие по земите на цяла Европа и специално в Източна, и Югоизточна Европа за урожай от промени на едно, едва проходило икономическо и политическо състояние на икономика, и държавно устройство му бе наложено да влезе – в друго, коренно различно.
Процесът бе стимулиран, та дъждовете не спряха да валят, силни и бурни за всички народи по тези земи и особено ярко, и вулгарно пренебрежително, дори, злокобно и обидно – за българите!
След решенията на т. н. „велики сили“!
С опитите преди Първата Световна Война и поредицата от национални катастрофи, пак преди нея, бурите налетяха със своето унищожение и разплата, за да преминат в урагани и да пометат нестабилността на връзката на икономика, политика и човешки зависимости, още с първите й опити за съществуване.
За какво ли - ще се запита всеки?
Кому е било нужно това?
Отговорът е прост – за да се трансформира една форма на обществено устройство в друга, все още непозната, да се експериментира, а опитът да бъде в полза на цялото човечество при развитието му в бъдещите столетия!
А, дали, е наистина така?
Кой си е взел поуката, има ли такъв народ?
*
Изборът беше прецизно точен, защото обществените отношения, в току-що освободилите се народи са лабилни и неустановени, а необходимостта да се намери решение за бъдещето на доминиращите е голяма.
Страните и обществата, излезли вчера от феодалните порядки, спокойно биха могли да бъдат използвани за арена на едни социални, икономически, политически, културни, етнически и човешки експерименти. Преображението щеше да е с незначителни поражения, заради, почти вековната им изостаналост!
С решението бе провокирана промяна, с която да се прескочи еволюционното им развитие от феодално-робовладелчески и вместо в робовладелческо-феодално-капиталистически икономически отношения да се стъпи направо в социалистически, а след това от този етап - в други, тогава още неясни. След като доминиращите си извадят необходимите изводи и поуки!
*
Роса посипва земята ни, роса ни ръси толкова години, след като българите преживяха поредното преображение - роса ни ръси и социално-икономическият експеримент продължава със същата сила, без да знаем, кога ще влезем в нормално състояние!
*
Не бива да се чудим на разликите на падналите количества дъжд в отделните централни и източноевропейски страни, защото съществуват натрупани различия в способностите на разума на всеки отделен народ, на плодородието на неговата интелектуална земя, на характера на човешката почва, на слънцето, което не грее еднакво върху главите на всички, на принадлежността и усета им към робството, към свободата, а и ред други, по-малко важни характеристики.
Не бива да се учудваме и на различните резултати от всемирния опит във всяка от тях, а да преценим, защо експериментът навсякъде приключи, а у нас продължава с пълна сила, като че ли, няма край!
Кой е виновен за състоянието на народа и икономиката на страната ни – ние ли сме слабоумни и не можем да се вземем в ръце, за да тръгнем в правия път или тия, на които бе нужен и които създадоха опита като продължават да ни тикат във все нови и нови?
Нали, си получиха резултатите!
Не му ли омръзна на народа от експерименти?!
*
Защо ли не мога да преценя, тъп ли съм или трансформацията, наистина създаде напълно непознати обществено-икономически отношения, а те създадоха непознато държавно устройство, което присвои всички човешки недостатъци, хилядолетия обработвани от хората, за да се стигне до ред чрез разум? С тях мигновено бе оплодена част от целокупния народ от само няколко милиона, приспособими към всичко и към всички граждани на „републиката“, за да се видят, след още толкова време, новите резултати?
*
А дъждът не спира!
Слаб и немощен, и толкова прилича на многократно повтаряемото еднократно кучешко препикаване, което при нашите условия, наистина се повтаря периодично през почти всеки половин век местно време!
*
Дъждът се събира от сълзите на робите, увлечени в експериментите!
Смятах, че никога няма да пресъхнат по нашата земя, но съм се лъгал, защото вече, не вали!
Знам, разбира се, че тук не е имало роби в пълният смисъл на думата, както другаде, но, какъв е поробеният!?
От време-навреме някой лисне менчето с вода, за да открие някой нов обект и лентичка да пререже, все едно, че прерязва вратлето на поредния възрастен бедняк. Народът се приспособи.
Не!
Не народът, а приспособимите от него се приспособиха, останалите измършавяха от глад, защото приспособимите бяха много гладни и изядоха всичко. Нали енергията, необходима за приспособяване се нуждае и от извънредна дажба, а народа – вълци го яли!
*
Кой да ни каже, дали, трябва да се завърши започнатото и експериментът да даде резултати?!
Някой знае ли?
*
При всички еволюционни степени на развитие, човешкото общество се е състояло и ще се състои - от роби и от господари, от експериментатори и участници в експериментите, а всеки експеримент засяга тотално всичко човешко и това е обяснимо. 
Необяснимо е само безконечното отсъствие на Исус Христос – богът на молещите се. Необяснимо е и непрекъснатото „търсене на най-доброто за човека“ държавно устройство, нали - демократичното робовладелство показва и за двете страни-участници най-много полезни качества ... повече за робовладелците и по-малко или без хич за робите!
Експериментите продължават, въпреки заканата на др. Никита Хрушчов, преди време, че “Историята е на наша страна. Ние ще ви погребем! / 1956 година.
*
Експериментът!
Исках да напиша есе за бежанската вълна, която заля европейския континент, но гаргите ме влудиха с грозното си грачене, още от сумрака на сутринта, а това промени и намеренията ми.
Все пак, ще задам въпросите си като не очаквам отговор.
Откъде са дошли народите на Европа?
Там ли са се родили, където са сега или с помощта на дядо Господ са се пръкнали от нищото?
Защо миграцията, винаги започва - някъде от изток и завършва, някъде на запад, да не би в човека да има заложен чип за ориентация при миграция като при птиците?
Какво мислите за взаимоотношенията на народите от Изтока и Запада?
Какво мислите за народите на Югоизточна Европа?
Замисляли ли сте се, че повече от няколко столетия животът на тези народи се вмества в ограничените рамки на експерименти, целящи унищожаването или принизяването на постигнатото от тях през предишните хилядолетия, за да принизят приноса на техния културен вклад в общочовешката история, само и само – да се въздигне и увековечи, дори - да се преекспонира приноса на създалите културата си народи, значително по-късно, от вчера на земята на Западна и Източна Европа!
Дори, чрез пладнешко обиране и присвояване на чужди културни постижения!
От целия друг свят!
Естествената логика е, че те идват при нас, а не обратното, от което следва, че те не са по-умните.
Дали, е така и кой насажда неверните твърдения?
Кой ражда расизма?
Търсили ли сте рождените места и изворите на културата на жителите на Европа, натрупвана подобно на праха на времето, незабележимо, но без които, никой от нас не би могъл да съществува? Споделяли ли сте мислите и сравненията си, търсили ли сте причините и следствията от тях върху живота на милионите, живели тук и там?
*
А споделяте ли твърдението, че териториите на Западна и Северна Европа са заселени от белите народи - от изток?
Къде са живели, преди заселването си по тези земи, първите имигранти?
Дали, са заселили тези територии след оттеглянето на ледовете преди 15-20 хиляди години или значително по-късно, кога се е случило това, в какви периоди време?
Или там си е имало лЕдоеди?
Чий ген носят живите европейски народи?
Днес!
Твърдя, че преди това са живели край бреговете на сладководното езеро, събирало водите на почти всички източни европейски реки – Дунав, 
Прут и Серет,  Дон, Днепър и Днестър, Волга и многото други по-малки от водосборните им територии.
Твърдя и не само аз, а всички грамотни, че другата земя е била покрита с лед и след затоплянето ледените води са се събирали в огромното сладководно езеро, наречено в наши дни Черно море, но със значително по-големи размери? Говорим за бреговете край сладки води на днешните Каспийско, Аралско, Азовско и Черно морета в едно огромно езеро, дошли от северните ледове, които са заемали до тогава необитаемите територии на Северозападна, Северна и Североизточна Европа. Водите прекъсват завинаги и сухоземната връзка между Европа, и Мала Азия - след всеизвестния всемирен потоп, унищожил предишната човешка цивилизация и разпръснал белите хора по земята като огнена лава.
Днес живущите на изток, водени от инстинктите си за самосъхранение ползват, отново - тези връзки. Хората, винаги са заселвали свободните и незаети земи, тръгвайки от изток към запад и от юг на север по поречията на реките в рамките на хилядолетия, носещи своята наследена култура и технологични знания, за да ги използват и надграждат с времето, което са и сторили.
Защото само тези земи са били свободни до скоро!
Днес, няма място за нови заселници!
Днес те са нежелани!
Дали? 
От няколко столетия – измислени главатари, с измислени доктрини и болестни амбиции, още с появата си под Слънцето от изток, заедно с подобните им от запад неумело управляват експериментите си върху заварените по-стари народи в своя полза и интерес, забъркват огромни катаклизми с много дъждове и бури, и за тях, дори и днес - продължават с недалновидното си управление на процесите в борбата помежду си, за да тикат всичко натам - към дъждовете и бурите, и за да вземат отново наготово плода им!
Очевидно е нужна промяна!
До кога ще ни ползват безплатно, докога ще ни управляват в умишлената ни робска бедност и ще вземат решения, вместо нас?
Нали, от тук са тръгнали преди като изтърсаци с нашия ген и култура, което не биха желали днес, по никакъв начин, да признаят!
А ние, все още, сме си тук!
*
Очевидно, развитието на политико-икономическите отношения в световната общност ще продължат да се развиват в търсене и реализиране на нови форми на робовладелческия строй. Още повече, че те не са я напускали, само са се модифицирали, от един вид в друг. Тя търси и намира различните икономически, и политически форми за налагане интересите на сега развитите държави при усвояване на нови пазари и извори на работна ръка.
Днес на Германия и на Европа, вместо, да им извадят очите – ще им изпишат веждите. Те ще усвоят подходящата млада работна ръка, ще я образоват, а от това, което е непотребно ще се освободят и ще ни го пратят тук, ние да му берем грижите.
В европейска Мангалия!
Съществуваше вариант да изнесат влиянието си на място, но вероятно - той е труден и бавен. Можеха да го наложат в ново-присъединилите се страни от бившия източен блок, но там новооткритите и непознати обществени форми и държавни отношения ги плашат, а има и защо. Не ги привлича, дори, ниското ниво на данъци, защото разбират, че те не са за тях, а за да подпомагат и имплантират, още средства и възможности в толерираните партийно-олигархични финансови и производствени структури, родени от „новите икономически“ отношения, появили се след поредицата експерименти.
*
А нужно ли е да се ползват други мерки, теориите на Малтус и други подобни, за укротяване на човешката популация и за нейното оптимално използване?
Изглежда не, защото експериментите продължават и я си представете, че утре се появят нови, неочаквани от никого, обнадеждаващи резултати. Разбира се, отново във формулата на отношенията господари – роби и никога, извън нея!
*
Защо в новото време на последната изграждана човешка култура, преселенията се движат само в една и съща посока - от изток на запад? Нужно ли е винаги да се питаме, qui bono - кой има полза, не е ли ясно?
Може би, ще трябва да се надяваме само на получаването на по-бързи резултати от експериментите, в които участваме по принуда. Остава и надеждата, че ще се завърти колелото на историята и народите ще се наместят трайно, за да не се правят повече генетични, обществени и политически експерименти или ние да започнем, отново да ги правим - нали, от тук се появяват и те!
19 – 22 септември 2015 г.
Изображение: anotherpartofme.com.
мп

image    


Тагове:   тъжно и смешно,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1410010
Постинги: 1725
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930