Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2023 16:24 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1431 Усещане за малоценност
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 155 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.10.2023 17:05


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1431 
Усещане за малоценност

 image



Питали ли сте се, защо Създателят и по-точно Разумът му са създали за всеки жив и съществуващ вид на земята, възможността да се възпроизвежда, единствено себе си, а само на човека е позволил да ражда, освен хора като него, а и буболечки!

Установявам, че видът homo sapiens се възпроизвежда, предимно и основно с тях, с техните различни видове, дори с малко познатите им или напълно непознати форми  … като по-често човешките общества се осланят и разчитат на тях за своето съществуване, управление и развитие, независимо, че не притежават капацитет за това!
От самото си създаване човечеството използват възможностите на мислещи хора, но само от време на време и най-вече – в краен случай, надявайки се да го „вкарат“ в пътя на развитие на умните. Така, за около повече от няколко хилядолетия, човешкото общество ги използва два-три пъти, а през останалото време дребните и малоумни буболечки са изкривявали непрекъснато начертаната посока.
Изкривяват я и днес!
Разбира се, не е нарочно, а заради недостига им на възможности.
Нека си припомним времената на Константин I Велики и Юстиниан I Велики – няколко столетия след него, както да си спомним и за огромния културен скок на Възраждането, преди седемстотин-осемстотин години. През останалото време буболечките „управляват“ самонадеяно вида, предимно с глад и войни, без да се броят болестите и нелечимата чума.
*
Чудя се и плахо си отговарям – вероятно, действията на Разума, чрез които предоставя на човешкия вид възможности, по-различни от тези на другите живи видове са били насочени, за да го подкрепят чрез разнообразието в сферата на разсъдъка, знанието и логичното мислене, творческото въображение и действия, да му вдъхнат самоувереност и кураж, за да превъзмогне малоценността си, която го тормози!
От нея и от безхаберието на буболечките произлизат всички неволи на обществото, интелектуално му изоставане и самоубийствени войни, които естествено се превъплъщават в основните предпоставки да се търсят, а и да се появяват различните упорити форми за неговото управление.
Така, след дългите години на непрекъснат упадък и връщане към началото на всяка поредна цивилизация се стига до днешните тъпи политически и организационни форми, които продължават непрестанно да го връщат назад, без човекът и обществото да поумняват, нито да отвикват от елементарния си навик да убиват себеподобните, срещайки неразбирателство или препятствие.
Опазват и другите си „качества“ – да се краде и мами, към които отново го тласка ниската самопреценка. Човечеството и особено светът на буболечките не могат да се спасят от усещането за своята малоценност.

Убиват нормалните, убиват умните, убиват достойните и работливите, отстраняват от обществото си всеки, който им пречи и всичко, което накърнява ограничения им разсъдък! Целенасочено и упорито, през хилядолетията си живот, човешката буболечка ограничава всяка чужда намеса – отново, заради усвоената си малостойност като не се интересува от нецелесъобразността на стореното!
Така се стигна до днешното ниско морално и органично състояние на човешкия вид!
*
Именно, придобитите и усъвършенствани недостатъци на буболечките са причината групата им у нас да присвои, по-точно да окраде собствения си народ, след като „категорично“ се отказа от всички свои лозунги и политически догми. Малките буболечки възприеха отново и яростно отричаният, от тяхната измислена догма, бог на вярващите и нормалните!
Всичко бе продиктувано от завистта и малоценността им!
*
Може би, най-важният дебат на човечеството днес - не е за окончателното изтребление на нормалните, за да няма вид, който да им пречи и да създава усещането им за малоценност, а за това, как и какво би могло да отговори на новите цивилизационни открития, които биха могли да успокоят буболечките и да хармонизират, ако могат, отношенията им с останалите!
Колко е важно това - ще разберат поколенията им, а до тогава – ще тръпнем в очакване … дано се очовечат!
мп     




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1408077
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930