Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2023 12:11 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1145 Несвързани мисли 165
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 64 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.10.2023 14:44


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1145
Несвързани мисли 165
публикувано на този ден преди година

image


Всяка
революция оставя след себе си само тинята на една нова бюрокрация – смята Франц Кафка.
*
И градът, и жителите му живеят в хармония само, ако структуроопределящите им гени са в хармония, не само с тези на създателите си, но и на живеещите днес!
*
Вредно и унизително е да се пази съществуването, на който и да е паметник, защитаващ изгубена или отиваща в забрава политическа идеология.
Вредно и унизително е, не само за подкрепящите я, защото ги принуждава да се борят с всички законни или незаконни средства, за да се опази, поне паметникът, след като идеологията губи сила и видимо крее деморализиращо!
Изкуственото продължаване на съществуването му предизвиква и други, несъществуващи и неконтролирани отрицателни политически, и обикновени човешки отношения, a и изяви в публичното пространство като раздорът е налице и ще се разраства, колкото и защитниците да се мъчат да го деактивират, подобно на идеологиите, родили паметника, колкото и противниците да се стараят да го премахнат!
Твърде обидно и несъстоятелно е съществуването на всеки един за единението на обществото, както и за състоянието на урбанизираната територия, защото днес и времето, и хората, и средата са други, променени са и изискванията към всяко от тях!
За разрешаване на проблемите, които стоят пред гражданите, пред политическите партии и защитниците на идеологиите, и програмите им, ако - все още, има такива, както и пред града ... е необходимо да се намери и постигне, не само, разумно човешко и политическо поведение, но и компромисни градоустройствени решения, които трябва да визират специфичността на необходимите функции и бъдещето на жизнената среда, която оптимално ще използва пространството, заемано от излишните паметници.
Това се отнася, не само за паметниците или за - уж, временните постройки в пространствата, овладени противозаконно от корумпираната общинска власт на София, а и за пръснатите из структурата на града малки градински пространства като това - в средата на площад „Възраждане“ или зад паметника на Смирненски, или по цялата дължина на пешеходната „Витоша“ … и къде ли, още не – край жп гарата, и териториите на изоставените промишлени, и складови предприятия, като липсата на нормална пешеходна, функционална и пространствена връзка между частите на града от юг с тези на север от жп линиите!!
Отнася се и за всички изоставени терени от градската структура и за зле стопанисваните или неизползвани оптимално нейни елементи по протежение на градските булеварди!
За това ще питам - знаете ли, кой и кога създаде някакви нови, липсващи функции или услуги, различни за различните му зони?
Има ли такива от властта?
Някои ще възразят – направени бяха новите линии на метрото.
Да, приемам, но, какво видимо бе осъществено отгоре, върху земята? Може би - няколкото грозни архитектурни комплекса в покрайнините на изоставения град!
А в централните му зони – нищо, освен архитектурна чалга!

Ей, цървули, не гледайте само джоба си, погледнете и града, обществото и зле възпитаните му млади – утре, той ще живее с тях!Нужно е равновесие, а не измислено „политическо“ противопоставяне!
„Доверието на другите е като душата – никога не се връща там, откъдето е излязла!“ – пише Публий Сир.
*
Да не се използват оптимално ценните градски територии е престъпно нанасяне на вреда на обществото и говори, единствено - за ниското, много ниското професионално и интелектуално ниво на чиновниците, вземащи решения.
Говори и вика, и за изключителната корупция!
А губят, не само – жителите и обществото като цяло, губи и градската среда.
Смятам, че основна вина за тази перманентна загуба носи политическата власт!
На нея не й достигат знания!
Тя умишлено тормози и спира развитието му, ограничена и генетично, и духовно!
За естетика няма да говоря, защото тя липсва, дори на творците, мушнали се на топло в пазвата й!

Вредно е, която и да е идеология, да влияе на развитието на града, защото тя има кратък живот, а той - е вечен!
И идеолозите трябва да знаят за вредата, която нанася върху самата нея това механично обвързване, още повече, че рядко някой партиен член познава спецификата на професиите, отговорни за хармоничното развитие, както на София, така и на останалите малки и големи населени места.

Биха могли, но те – от какво разбират, ще реагирате и ще сте прави.
Като вас и аз знам, че временната власт разбира, единствено и само от корупция, и се учудвам, че с управлението на града винаги, и само - се занимават невежи! Слабите или по-точно нищожните резултати, определено увеличават недоверието на обществото към налаганите и фетишизирани форми на управление, подсилени от ужасяващата корупция на самата идеология, престават да влияят и възпитават, защото продължават да манипулират незнаещите да четат и мислят.
Тогава и паметниците им, и те … стават излишни, и непотребни!
*
С изненада, трябва да подчертая успеха от работата на Софияплан!
Бях скептичен към професионалните и творчески възможности на екипа, но съм се лъгал. Желая им по-нататъшен успех, защото върху постигнатото е нужно да се гради и надстроява! Дори, без помощта на чиновниците, които и да искат не биха могли да разбират материята, нито да видят нуждите на града, защото са слепи от алчност, нито да чуят недоволството на гражданите от ползването му, защото са глухи по рождение!
И ако съм прав в оценката си, обществото е редно да намери подходящите – да избира, докато ги намери и види резултатите от работата им. Чак тогава и те могат да се похвалят, въпреки, че самохвалството принизява делата, както твърди Лао Дзъ, а за резултатите, ако има нещо за хвалене - ще се изкажат гражданите, особено, младите от тях.
*
Трябва да се знае, че градът и днес продължава да живее повече с миналото, отколкото с настоящето и е почти напълно откъснат от бъдещето, може би - подтиснат от огромната жажда към богатствата му на тия, които го управляват и на ония от обществото, останали за винаги в прегръдката на апатията си.
*
Според мен, е необходимо българското общество да бъде запознато коректно с характеристиките на идеологическите основи на капитализма, на социализма и комунизма, на фашизма и националсоциализма. То не ги познава, при това е силно манипулирано от защитниците и противниците на всяка.
мп

image     image          



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1408788
Постинги: 1725
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930