Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2019 14:30 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 813 Не свързани мисли 87
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 289 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.09.2019 15:03


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 813
Не свързани мисли 87

 image

 

Кръстовден е днес! А вярващите се множат ли, множат! Очевидно, властта не оправдава надеждите, нито мечтите им!
 *
Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?
Сигурно, защото съм скромен, а скромността – краси човека! – Астрид Линдрген / „Пипи късото чорапче“ 
*
Разбира се, повечето от идеите на бившите и настоящи кметове, на бившите, и настоящи главни градски архитекти, просто, не са техни. Научиха се да четат поредицата от градски ескизи и да си присвояват, каквото им хареса.
Парадоксална е тяхната непочтеност! 
Почти всички проекти, обаче, са нотариално заверени и не трябва да имат илюзията, че действията им ще са безнаказани. И Визията за София, и Аква парка, и парчетата от пешеходната структура, и другите, спънати от общинските съветници…Заверил съм ги нотариално, преди още, публично да ги оповестя и публикувам.

Но, защо властта на техническата администрация не покаже публично премирания ни конкурсен проект от 1999 година. Защо го крият? Сигурно, още им трябва, както ползваше и екипа на още по-предишния гладен архитект. Нека, заинтересованото гражданство, което иска да освободи София от неграмотните, да заяви желание да бъде публикуван, за да се научат всички, че има закон за авторските права и че той трябва да се спазва!! За да престанат, по подобие на ония – да крадат!
*

Архитектурното творчество е уникална човешка дейност и единственото, което успява да се справи с противоречието и сблъсъка на интереси, с необходимостта от утилитарност, и с абстрактността на професионалното си изразяване. 
Позоваването на сътвореното от други, преди теб, е еталон в поведението на творците, още повече, че е прието и утвърдено отдавна, от цивилизования свят. Другото, е кражба или малоумно плагиатство. Но, незнанието на законите, не оправдава незнаещия, нито имитатора.
/ ескиз 561 /
*
Не трябва да се абсолютизират функциите на вело-алеята по недоубитото трасе на бившата ж.п. линия, започваща от гара Пионер в община Изгрев и обрамчваща центъра на София. Професионално тактично би било, спрямо бъдещето на града, да се остави и възможността - тя, отново, някога да се използва като ж.п. трасе.  Знае ли, човек – от какво ще се нуждае бъдещето на града, какви нужди ще имат поколенията след нас?!
*
Естествено, не би могло да се очаква друго, освен – пропадане на реализациите, след като си използвал чужди градоустройствени идеи! След като, не си ги обмислил, дори, тъй като ти липсва потенциал, а просто механично си ги раздробил, за да се скрие кражбата – така, както се получи със злополучния градоустройствен конкурс за четирите парчета от централната градска част на София, обявен и смотан бързо, след това, от бившия главен архитект, за да не разбере гражданството, че и конкурсът, и решенията му са фалшиви!
Въпреки това, напред пробутаха, единствено, ре-конструкцията на полу-пешеходната улица, свързваща пространствата на религиозния център на София, около черквата „Света Неделя“ с най-големия градски парк.
Чак тогава, всички видяхме ползите от сляпото присвояване и немощта на папагалите!
мп   




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1373051
Постинги: 1690
Коментари: 15
Гласове: 470
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031