Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2020 14:40 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1018 Хляб и зрелища
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 265 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.12.2020 19:25


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1018
Хляб и зрелища 

 image


Ако приемем, че светът на човека се управлява от загрижените и богати негови членове, ще забележим, че при безкрайните, дори, понякога и неподозирани, възможности за всевъзможни развлечения –
изведнъж, тази власт ги забрани!
Светът остана без развлечения и удоволствия!
Остана свят, в който, пак по нейно решение - на човека му се отпуска само хляб и то малко, в ограничено количество, и само, за някои!

Ако приемем, че тази задкулисна, не избирана, но могъща със своите финансови и управленски възможности, власт -  е решила да наложи на съвременните хора решенията си за намаляване числеността на живите,
как смятате, че ще постъпи?
Като започне да ни трепе по улиците ли, като създава военни конфликти, в които жертвите са, само и единствено, млади мъже или като стимулира умишлено природни катаклизми, без да взема мерки и възможности за предотвратяването им?
Не само, ще кажа, а ще се опита да си присвои и ролята на Твореца, и да усъвършенства възможностите на Природата, за да подчини напълно човешкото общество – така, както е подчинила и природата на немислещите, тъй като тя иска да управлява всичко, и живо, и неживо!
*
И вчера -  взе, че сви зрелищата му!
Остави му хляб, малко хляб, за да не остане живота му, съвсем, без нищо и установи възможностите си - открито да го управлява, и регулира.
Но, как се живее без зрелища, възможно ли е, да се управлява с малкото хляб и без зрелища!? Известно е, може би, че не може – нито да се живее, нито да се управлява. И тя измисли нещо нетрадиционно, опасно, дори - откри нови видове зрелища, намали хляба, но тях - позволи!

Пусна на човешкия пазар зрелището вирус и светът полудя!
Направляваше го, стимулираше го, обяви, даже и ежедневни класации, и състезания по заболеваемост, и смъртност, а сред бавноразвиващите се общности направи болестотворният проблем зрелище като им предложи и надежда!
*
Това световно зрелище, изведнъж, уби всички останали, които се напънаха някак да продължат да съществуват, но опитът им се оказа - безуспешен.
Преобрази и политическите възможности, и интересите, на ангажиралите се в борбата за власт, опозиционни структури за неопределено време, намали, а на някои, дори - унищожи аспирациите им към кокала, стискан от управляващите като създаде нови условия за открита или подмолна борба. Новото зрелище уби, без изключение и всички възможни интереси на политическите противници. Изстиска и сетните сили на мислещите, и нормалните, преобрази усилията и на буболечките, но, пък им осигури възможност да се преустроят, преоборудват, и да се подредят в нови, по-стройни редици.

Удивителен майсторлък, нали!
Удивително е и колко малко бе необходимо да се преобрази неорганизираната човешка маса! Почти, без никакви усилия й отнеха, само една от придобивките - човешкото забавление, но … оставиха хляба, за да не са капо!

Дигиталното общество осиротя!
Как щеше да живее живота си, от тук нататък. Как щеше да я кара от тук – насетне, както диалектно говорят някои от интелигентните люде, не, не – така говорят буболечките, всичкознаещите буболечки и мушици!
*
Властта също се успокои, тъй като остави жива културната си манипулация - чалгата и недоразвитите й глашатаи! Но, за да бъде подкрепяна и забелязвана, че - все още, я има, и че не вегетира като управляваните, отпускаше туй-онуй, като сутринта беше едно, а вечерта – съвсем, друго!
Обладаното от чалгата простолюдие, дори, не разбра, че това си беше могъща управленска хватка, хватката на промяната, на очакването - от вторачването му, на отстоянието, на маската и на играта, която промени, не само формата на лицето му, но и съдържанието на душата! Така формата престана да отговаря на съдържанието и възможностите на умните, и на не толкова, но достатъчно умни, за да управляват, другите!
Отпускаше и някои от бившите, отдавна превърнали се в анемични културни, и спортни забавления като - отново, сутрин бяха едни, а вечерта - едни разрешени, други неразрешени, трети малко разрешени или недопустими!

Така властта за пореден път омагьоса обществото чрез разтяганите, от слабо подготвените си магьосници, локуми и то взе неудържимо да кима - ту утвърдително, ту отрицателно, но - никога, не успя да спре!
За всеобщо удивление продължава и днес, защото вече не се страхува от властта, както тя за властта си, както, уж успокоилата се, от поредното си откритие, власт!
А беззъбото общество взе да си троши на дребни хапки плесенясалия политически хляб, дробеше го и заливаше манджата със студена вода от язовир Студена, защото нямаше средства, дори - да я стопли, затова и не разбра, каква му я бяха надробили!
*
Е, всеки си заслужава това, което сам си е избрал!
Едни избират тези, които усърдно ще се грижат за неговото благополучие, а други – търсеха и намираха майсторите, и създателите на мафиотски хватки, които измисляха, и непрестанно усъвършенстваха - същите, които вчера му издърпаха хапката от устата, а днес - му отнемат и зрелищата, и забавленията! 
Но, затова се изисква политически майсторлък от тези, които управляват и липсата на ответната реакция, но - не към всеобщата глупост, а срещу уменията на управляващите!
*
Светът е препълнен с глупост и от притежаващите я ненаситни, лоши хора!
Знаете, нали! Надявам се.
Как смятате - дали, не са партийните членове от съюзените партии, които ви играят игрички и ви причиняват, не само, това забавление?
мп    




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1404742
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930