Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2020 10:21 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1033 Принципи на устройственото планиране 6
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 330 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.12.2020 09:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1033
Принципи на устройственото планиране 6

 

 

 image



Историята и развитието на последната човешка цивилизация показва,
че градоустройственото планиране и архитектурното проектиране като форми за управление на урбанизираните територии по света, винаги, са били зависими от манипулациите на властта, която използва религиозни догми, раздухва етнически интереси и насажда вражда, и разделение с политически идеологии, чрез които ги владее и управлява. Урбанизираните територии продължават да са зависими и днес, а властта успява да ги контролира и да управлява в свой интерес, и никога или изключително рядко - в обществен.

Посттоталитарното управление на българските градове и днес нанася огромни вреди на техните територии, причинени от липсата на специфичното за целта и парадоксално, по своята неграмотна същност, професионално незнание, а това ги обрича и ги превръща в умиращи или в най-бавноразвиващите се градове на света, сред най-бавноразвиващите се икономически, и технологично държави … като нашата.

Иска ви се да се усъмните в твърденията ми, но се огледайте – това са урбанизирани територии с разнебитени и с остарели жилищни структури, с определен, кратък срок на годност, с унищожени и зарязани промишлени, и индустриални зони, с умишлено унищожено архитектурно наследство, с разнебитени болнични заведения - с апаратура от петдесетте години на миналия век, със смешни и необорудвани сгради, за образование - с липсващи съоръжения от първостепенно значение като спортни зали и плувни басейни, но изпълнени – с още по-смешни учебни програми, с изоставени културни и спортни сгради, и съоръжения, с изоставени паркове, с обременени от морална и естетична мръсотия, и с несвойствени функции - градски пространства, а на всичкото отгоре и препълнени от ламаринени търговски заведения, и от паметници на завоеватели, и агресори, … без паметници на българи, защото и градовете, и жителите им са безпаметни като временната власт! И като капак на всички недоразумения, създадени и поддържани от нея - с рушащи се паметници на историята и културата!
*
Но, кажете и нещо добро, нещо положително!
Ако има и ако знаете, разбира се!
Има, ще кажа, макар и с неудобство.
Бяха създадени няколкото лъча на метрото, което е огромна придобивка за града!
Но ми се ще и да попитам – защо първите от тях трябваше да пресичат и унищожават териториите с наследените богатства на древната Сердика като можеше да минат извън централната зона и пак да я обслужат, запазвайки всичко, с което София можеше да се гордее? След дъжд – качулка, ще кажете и ще се съглася – трудно е, изключително трудно е за простия, да не кажа – невъзможно, да му дойде, някога, когато и да е, акъл! Та, това не е като да откраднеш нещото, което си си харесал, въпреки, че не ти трябва!
Дори, това да е властта!
*
Европейската специализирана и икономическа общност упорито се опита да помогне на българските градове с различните си безвъзмездни програми, но властта и приближената й полуграмотна колегия усвоиха средствата, без да създадат, нито един нормален устройствен план, поне - на един български град, което е абсурдно и уникално за световната регионална, и градоустройствена практика, и политика на развитие!!
Посочете, ако знаете, поне един … за пример! Ако знаете, наистина – дори, за един такъв или ако сте участвали във фалшивата програма за създаване на ИПГВР на трийсетте и шест града на МРРБ, наложена и изпълнена през изминалите години.
Не знаете, нали!
Аз, също - все още, не знам, след като разгледах, някои от тях.
Малък проблем е, че средствата бяха хвърлени на вятъра.
Основният, за съжаление е, че урбанизираните територии продължиха да се управляват от полуграмотни и незнаещи чиновници, от недоучени и незнаещи аматьори, от специалисти в игричките със законите и земята, и свързаните с тях престъпления, чиято работа там беше точно определена, тъй като, не само свободните, а и урбанизираните територии се оказаха най-подходящите за грабеж през целия период на фалшиви промени.

Българските градове, без изключения, продължават да вегетират и днес, насилствено променяни от неграмотниците на властта и от кастовите хищници-лаици, единствено - в партиен и в техен икономически интерес.
Все пак, силните - винаги вземат, каквото искат, когато липсва съпротива!
мп  




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1404779
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930