Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2022 15:18 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1288 Летището на София!
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 379 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.09.2022 23:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 1288
Летището на София!

 

 image


И аз като всички в интернет пространството попадам на информация, която ни ангажира с проблемите си, особено – с категоричната липса на внимание от страна на властта към тях. С предимство са устройствените и архитектурните на София, и на останалите големи градове.

Тези дни изразих отношението си към състоянието на проблемите между града и летището край него като ясно заявих позицията си, разглеждайки ги с очите  на човек, занимаващ се и ангажиран с градоустройствената им същност.
*
Смятам, че държавата трябва да намери ново място на летищния комплекс извън и далеко от урбанизирани територии на София!
Всеки ще се запита – какво му е на летището?
Та, то расте и хубавее!
Расте и хубавее, и територията около него, а самолетите продължават необезпокоявани да летят над града и всячески да замърсяват с шум и отпадъци средата за обитаване на близо три милионния град, който на това отгоре е и столица! Ще напомня, въпреки, че всички знаем, че плановата и пространствената хармония на средата, в която се развива градът е неговата представителна визитка, важна за реномето на властта и държавата, на града и особено за самочувствието на жителите му! Нищо няма да споменавам и за туризма като индустрия, нито за котловинните проблеми и трудното естествено вентилиране на града.

Но, за какво представяне, за каква визитка говориш, ще се запита всеки, за който проблемите на града са чужди или всеки, милеещ за собственото си здраве като за здравето на съгражданите му трябва да се грижи „избраната“ власт! Нейна е и грижата, нейни са и възможностите, не само да се грижи за здравето ни, но и да разрешава професионално и финансово задачите, а не да ги загърбва, тъй като не може да намери лесното и евтиното им решение!!! 
*
Летището, чиято територия граничи непосредствено до съществуващия град, отдавна е забравило времето на своето създаване! Днес, то е огромен проблем за екологично правилното функциониране на града и като столица!
От години градът има редица, трудно решими, проблеми по отношение на своето планово и функционално планиране на устройствената си структура, в частност и територията на летището, която му пречи от години, но - все повече ще пречи на бъдещето му, защото най-вероятно няма да е далеч времето, когато летището ще се окаже вътре в него, отвсякъде оградено от новоизградени жилищни и обществени сгради, и комплекси! 
*
Дали, някой от тъй често сменящата се власт е чувал за градските проблеми!Вероятно, но всеки си е казвал, че проблемът на града и летището му не са работа на временната власт – следващите да се занимават с него! И така отминават години, и десетилетия, а градът продължава да расте, управляван от непознаващи проблемите му технически и политически власти-еднодневки, стимулирани от полуграмотни, но забогатели предприемачи-интербригадисти! 
Проблемите са наистина огромни, но са важна част от многообразието от други - за всяка идваща или отиваща си власт, без да могат да направят, каквото и да е, изредилите се поред на номерата на кратко им съществуване, работещи Парламенти, които даряват обществото с поредното, малко знаещо и трудно, много трудно, справящо се с обществените проблеми, правителство! Естествено, то всячески се крие от тях или съзнателно ги прехвърля на следващото ... за наказание, или отмъщение!

И докато това продължава, градът безконтролно расте в стремежа си по-бързо и успешно да се реализира градоустройствения парадокс – ГРАДЪТ да обхване териториите от всички страни на летищния комплекс, задоволявайки неограничения брой на прииждащите нови граждани, утвърждавайки корупцията сред неграмотната общинска власт и агресивната алчност на строителните предприемачи като така - заедно и съзнателно, всички те продължават да преобразяват функционалната, плановата и пространствена структура на тези територии, усъвършенствайки и без това безкрайно лошото екологично състояние на града!
Това са действия, които са в състояние да разрушат завинаги показателите за обитаване, дори - на мутантите, на хлебарките и мушиците-еднодневки, в които много скоро ще се превърнат всички, които се заселят там, но и на хората, все още дишащи кислород, докато го има!
На властите, обаче, не им дреме - нито от приетите закони и Зеления Пакт на Европейската комисия и Парламент, нито от отровите, които дишат и от които боледуват и умират жителите на София! Не им пука и за здравословното бъдеще на гражданите - все техни избиратели! До кога ли?!
*
Установил съм, че бъдещето на града отдавна е тук!
Кой ще отговаря за недалновидното отлагане на решаването на този изключителен проблем - дълго отлаган устройствен, архитектурен и политически проблем, засилен от несполучливия за съвременното общество избор на територията на летищния комплекс, останал от миналото на града на днешните му жители!
Есето е призив, който трябва да накара обществото, административната и политическата власт да се ангажират със своевременното му разрешаване, а с неговото преместване градът, най-сетне ще успее мощно да си поеме чист въздух от планините!
Има решение, но инициативата трябва да е на бъдещата изпълнителна власт.
мп / 18 септември 2022




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1404932
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930