Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2021 11:20 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 52 Княжеската градина
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 315 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.06.2021 12:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Отново публикувам този ескиз, след близо осем години, за да припомня на всички, а не само на общинската администрация и техническата й власт, че проблемът със статута на паметника на Червената армия и пространството на княжеската градина продължава да стои на дневен ред. Изпитвам желание да ги призова да извадят главите си, които са заровили в земята сред несъществени и дребни книжни проблеми, и да започнат да работят, най-накрая за града. Прочетете мислите, които са ме вълнували, преди близо десетилетие и разсъждавайте, мислете, четете, пак мислете като не преставате да призовавате чиновниците да вършат работата, за която са назначени, иначе - обществото ще спре да им плаща.

image


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 52
Kняжеската градина
5 Декември 2013

Напълно случайно попаднах на телевизионно предаване по обществената телевизия, в което млади колеги говореха за града и неговите проблеми като личеше, че ги познават само повърхностно.
И те търсеха идеи, подобно на вечно търсещата общинска администрация, и те предлагаха проекти, подобно пак на нея, слабо познавайки същността на нещата, пак като нея. Затова се бяха заиграли и с топчетата, пуснати преднамерено и коварно от техническите й служби.
Представяте ли си - търсят идеи!
Че, кой не търси идеи, за каквото и да е – нали, идеите са безценните двигатели на човешкия прогрес, нали, те са най-кът, особено - сред трудно мислещите!
Учуди ме фактът, че идеи се търсят и сред гражданите, както и сред професионалистите.
Може ли, специализирано необразованите да дадат смислени идеи? Може и да могат, но ще бъде прецедент в световната история!
Случаят ми напомня за отдавнашното обръщение на кмета на града към студенти от Художествената академия за помощ!

Пространството на т.н. княжеска градина принадлежи на свещената зона на града от времето на създаването на съвременния град. Неотменимо - планово и пространствено, функционално и духовно!
А незнаещата, необразованата достатъчно, неинтелигентната власт иска от недостатъчно образованите нейни млади граждани, добиващи, все още, знания за професиите, които ще упражняват, да родят идеи, които да бъдат достатъчно смислени и реални, но безплатни!
Нали, архитектурата е най-абстрактното и обхватно изкуство – как тогава, недоучили учащи се ще родят идеи, които не могат да се родят в главите, дори - на отдавна завършили и практикуващи професията колеги от администрацията.
Всички знаем, как – никак!
Защо в болниците не влязат да лекуват и оперират санитари или метачи от улицата, защо за планирането на градовете не се потърси помощ от спасителите на плажа или от някои ритнитопковци?
Защо не се постъпи, още по-просто – да се възложи на чиновниците служебно да ги родят?
Само, че раждането на идеи прилича на раждането на деца. Първо и единствено условие е условието, някой да пусне сперматозоида на творчеството!
Иначе, ще трябва да зачеват чиновниците и чиновничките инвитро!
Излиза плод, но - с чужда помощ.
Ще възразите – как така, нали, чиновниците търсят идеите. Вярно е, но те не могат, дори - да видят нуждите на града, не могат да формулират търсенията си правилно, не знаят към кого да се обърнат и за това само манипулират обществото, че са заинтересовани нещо да се случи в този град – умно, подходящо и навременно. Манипулират младите и наивни колеги, податливи към тези предложения, защото и те трябва да се реализират. За съжаление и те като чиновниците не разбират, и не чувстват града. Не го познават, а това би могло да се случи, едва тогава, когато ще го заобичат така, както обичат себе си и славата!
Сюрията от малки буболечки и мушици, обаче не стои, не чака, а се стреми да овладее и похаби, и това свещено място, задоволявайки потребностите си да върши неща, дори, те да са очевидно тъпи и вредни! Не им стигат няколкото десетилетия и похабената територия на малтретирания град, та посегнаха и на тази, уникална по своето значение и важност за него, територия! Амин!
мп 24.11.2013 година



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1404632
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930