Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2021 14:42 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 225 УФОЛОГИЧЕН ПРОЕКТ 1
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 245 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.01.2021 21:42


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 225
Уфологичен проект 1
Сряда, 11 Ноември 2015

УРБАНИСТИЧЕН ПРОСТРАНСТВЕН ПРОЕКТ "СОФИЯ – ИСКЪР"


imageimage



Градът неимоверно наедря и натежа и заприлича на възрастен и болен човек. Жителите му нараснаха близо до 2,5 - 3 милиона души, според мен – заедно с учащите се и работещите в него, дошли от всякъде.
Всички градоустройствени и функционални параметри са претоварени, а решения за бъдещето му липсват! Наистина! Tова се вижда от граждани и гости!

София има транспортна дистрофия в много развита степен.
Нищетата от знания и липсата на опит, които са обхванали от десетилетия тотално общинските институции, пречат на нормалното му еволюционно развитие и потвърждават наблюденията ми, а и не само моите. Особено важен, еволюционен момент при естественото и дори - при наложеното от професионалисти градско развитие е, феноменът на безкрайно пренебрежение към нуждите на града и гражданите му, пак от неразбиране. Когато това поведение се съчетае с незнание, с професионална ограниченост и слепота, възможностите му да се развива, съществено се ограничават. Като прибавим и перманентната липса на средства, дистрофията в структурите на града се разпространява като заразна, дори, елементарна болест като крастата.
Вината за пропадането на града, обаче, не е само на властта и управлението му. Съществен участник в този процес е и липсата на гражданско възпитание и култура, защото днешните граждани са били до вчера жители на безименното българско село, в което съществуват коренно различни порядки на живот, изключвайки утвърдените човешки морални и трудови норми. В града, бомбето бе заменено от каскет или от шапка-идиотка, елегантността и чистотата бяха заместени от дрехите на битници и спортсмени, а възпитанието на гражданина – от бруталността на борещия да се докаже новодошъл, познанията и добронамереността на знаещия - от дебилността на чиновника.
Как ще се развива София в бъдеще - като най-голям град в страната, като столица, като научен и културен, като здравен и образователен, като спортен и транспортен център, като едно от лицата на България!?
Знае ли, някой?
Знае ли, някой пътя на развитие на всяко едно от тези направления, предполага ли някой, какво ще е общото развитие на града утре или след петдесет и повече години? Задавам тези въпроси, защото предполагам, че никой не мисли, нито за развитието му, нито за бъдещето му!
Пред града и неговото бъдеще няма цел, няма ясна градоустройствена, планова и пространствена визия за развитие, дори - като културен и исторически център с хилядолетна история и уникални природни дадености! Няма цел пред неговото развитие, защото тези, които трябва да се грижат за това, нямат представа, те не знаят, за какво става дума, не знаят, дори, какво е необходимо за града и как да се постигне!
Не знаят, че трябва да знаят!
Знае ли някой, какво ще се случи с панелните комплекси, знае ли някой, че все някога панелните сгради ще загубят своята конструктивна устойчивост и една след друга, ще се запътят към небитието? Не знаят, но няма и други, които да покажат тяхното незнание, а няма и кой да знае, и да разбира от тези градски промени, от нуждите на хората, от културата на подрастващите поколения и тяхното време!
Безсъмнено бъдещето на София е тяхно, а не наше. И времето е тяхно, и належащите за разрешаване градски проблеми, също остават, защото нуждата от промяна и развитие утре, ще са безспорни и още по-тежки! То тече, идва поколение след поколение, а градът се нуждае от кардинални промени от функционално и от транспортно-комуникационно, от екологично, от планово и пространствено естество, и от всякакви други, за да се превърне в съвременен европейски град!
Трябва да сме слепи и глухи, за да не виждаме и чуваме това! Би било тъпо и безотговорно да оставим децата на световната дигитална революция да вегетират в град, с остарели параметри, от преди петдесет, а в повечето случаи, дори от сто и повече години. Би било, дори, парадоксално човешко явление!
Светът е пример, който те виждат и чуват. Сравняват!

За съжаление днешните промени в него са дребни елементи, които трудно могат да помогнат на изоставеното и дълго неподдържано тяло, пропуснати са години, налагани са недомислени решения. Това е следствие от непълноценното образование и липсата на опит, заедно с липсата на творческо въображение в обществена полза на почти всички, управлявали до днес - урбанистичните му проблеми.

Затова Представям на вниманието на специалисти и управляващите функционалните дейности на града -
УРБАНИСТИЧЕН ПРОСТРАНСТВЕН ПРОЕКТ „СОФИЯ – ИСКЪР“.
Предлагам териториално-устройствен проект, който би могъл да облекчи натовареността, тежаща над съществуващия град - чрез създаване на нова урбанистична пространствена линеарна жилищна структура по бреговете, на пресичащата Софийско поле река Искър, от влизането й в него след Панчарево -- до края на Софийската котловина при Нови Искър, Люлин и Стара планина.
Новата градска структура ще минава успоредно с реката през нея, използвайки високите й екологични предимства за качествен живот.
Плановите и обемно-пространствените композиции на новата структура биха могли да носят качествата на съвременността, глобалния свят и високите дигитални технологии, съчетани с богатствата на природната среда по южните склонове на Стара планина, с допира до поредицата уникални манастирски комплекси, с климата и богатствата от нейните недра, с ясните транспортни контакти със съществуващия град и най-вече с богатството на водите на Искър, и с задължително "чистите" поточета, вливащи се в него и преминаващи през нездравословните дебри на големия град. Многообразието от природни, градоустройствени и архитектурни елементи би могло да създаде уникална за южните европейски страни нова линеарна структура за обитаване, труд, образование и отдих, успоредно с цивилизованото партньорство между тези природни елементи и градската среда, без да се намаляват качествата на никой от тях, като особено важна е реката, нейните брегове, коритото и чистите води, както и професионалното съчетание на природно богатство с паркоустройствените, и архитектурни възможности за това.

ЛИНЕАРНАТА ПРОСТРАНСТВЕНА УРБАНИСТИЧНА СТРУКТУРА Е БЪДЕЩЕТО НА СОФИЯ И СОФИЙСКОТО ПОЛЕ, КОЯТО ЩЕ ПРЕВЪРНЕ СТОЛИЦАТА И САТЕЛИТА Й В ИСТИНСКИ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД!
ПРЕДЛАГАНИЯТ ПРОЕКТ ЩЕ СЪПОСТАВИ ДРЕВНОТО МИНАЛО НА ГРАДА НА НАСТОЯЩЕТО - С УНИКАЛНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ДИГИТАЛНАТА ТЕХНОЛОГИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ, СЪЗДАВАЙКИ ОТ ЛИНЕАРНАТА СТРУКТУРА - ГРАД, ОБЗАВЕДЕН И ОБСЛУЖВАН ОТ ТЯХ.
ПОЛИЦЕНТРИЧНАТА МУ ХАРАКТЕРИСТИКА, ПОДЧИНЕНА НА ЛИНЕАРНОСТТА ЩЕ Е С ОБЩА ДЪЛЖИНА ОКОЛО ТРИДЕСЕТ И ПЕТ КИЛОМЕТРА, ВЕДНО С РЕКАТА И ПЕЙЗАЖА НА НЕЙНИТЕ БРЕГОВЕ, ОБЪРНАТИ ЕДНИ КЪМ ДРУГИ И КЪМ НЕЯ, С УСПОРЕДНО РАЗВИТИ НА СТАРОПЛАНИНСКИЯ МАСИВ ГРАДСКИ ЕЛЕМЕНТИ ОТ РАЗЛИЧНИ ФУНКЦИОНАЛНИ УРБАНИСТИЧНИ СТРУКТУРИ - ЗА ОБИТАВАНЕ И ЗЕЛЕНИНА, СЪЧЕТАНИ С ПРИРОДА, ЗА ТРУД И ТРАНСПОРТ, НА ОБРАЗОВАНИЕ, НА КУЛТУРА И СПОРТ, И ДРУГИ.
ТОЗИ ГРАД ЩЕ Е УМНИЯТ И ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ДИГИТАЛЕН ГРАД НА СЪВРЕМЕНИЯ НАШ СВЯТ!

ЛИНЕАРНИЯТ ГРАД ще спомогне за създаването на коренно различна градоустройствена структура, отделена от съществуващия радиален град, освободена от недостатъците му и от неговото столетно напрежение.
Той ще се противопостави и на остарялата, многовековна планова градска радиална система. Ще спомогне за осъществяване на революционно откъсване от нейните недостатъци, ще създаде несъществуващата връзка между зелените масиви на двете големи планини и останалите, ограждащи полето, и ще създаде своя, коренно различна, транспортно-комуникационна система, и специфичен архитектурен образ.

ФУТУРИСТИЧНИЯТ ПРОЕКТ би могъл да започне днес с продължаване на участъка от лъча на метрото през жк Люлин до Нови Искър и Банкя по съществуващото надземно жп трасе, за да свърже настоящето с бъдещето на градчетата - като перспективен елемент от линеарния град.
ЛИНЕАРНИЯТ ГРАД ще е полицентричен, като двата или трите основни центъра ще са в началото и края му, заедно с Панчарево в началото, Нови Искър и Банкя – в края, използвайки уникалните им природни и урбанистични качества, които притежават, и които ще се използват за бъдещото развитие на Софийската агломерация, а останалите, вероятно - ще възникнат около пресечните транспортни точки на изходящите / входящите магистрали, свързващи съществуващия град със страната. Главните два или три центъра ще се превърнат и в естествени връзки с евентуалните урбанистични развития, които се очаква да сполетят съществуващия град на югоизток и на северозапад, а е възможно и на североизток, обсебвайки изоставените промишлени райони под старопланинския масив, но за подобни цели.
ЛИНЕАРНАТА СТРУКТУРА ще притежава перфектни транспортни връзки със съществуващия град, чрез изграждащата се днес околовръстна тангента, която той ще следва планово от север и юг. Тази структура ще е абсолютно индиферентна към стария град и ще е изцяло обърната към непосредствената й планина. Характерна особеност на нейните урбанистични характеристики, неминуемо, ще са и връзките с малките населени места по поречието.
САТЕЛИТЪТ ще отговори на стремежите на съвременните хора да живеят сред природата, до планината, в град край вода, подобно - на почти всички старопланински градчета и села. Ще е нов град, чиито структури ще са съчетани и ще са в естествен контакт с дигиталните постижения на нашата цивилизация!
Сетихте се най-накрая!
Умен град!
По-умен град, дори - от човека!

ИЗРАБОТВАНЕТО на градоустройствени, инфраструктурни и архитектурни, на хидротехнически и паркоустройствени проекти, ще осигури на ЛИНЕАРНИЯ ГРАД "СОФИЯ - ИСКЪР" възможността да се сдобие и със своя характерен урбанистичен, и пространствен образ, а съществуващият ще си отдъхне за дълъг период време.
*
НАПИСАЛ съм този материал за бъдещето на София преди години, днес го допълних. Не го публикувах тогава, смятайки, че няма да бъда разбран от градското ръководство на неукрепналата, все още, администрация.
От години, решенията на ОУП-ве за тези територии предвиждат създаване на крайречен парк, който с ПРОЕКТА облагородявам и обогатявам, а създавам и възможност той да се осъществи в реално използвана градска територия, както и да спомогне за обединение на двете части на съществуващия град, северна и южна. Днес, пред края на 2015 година, установявам, че съм закъснял, защото се вземат и реализират некачествени решения, изоставяйки тези изключителни територии на времето и на следващите поколения, без да се знае тяхната бъдеща съдба - от незнание, от липсата на професионална далновидност, и от обикновена човешка предвидливост!
Проектът е оригинален и без заемки. Заверен е нотариално, а публикациите защитават авторските ми права.
мп 1992 – ноември 2015 г.


image     image        



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1403508
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930